2024. április 19. péntek Emma

A kertészetben a jó terméshez szükséges a generatív-vegetatív egyensúly (x)

Agro Napló
A kertészetben a jó terméshez szükséges a generatív-vegetatív egyensúly, ez utóbbi lényege: a nagy tapasztalattal rendelkező szakembergárda tudása és figyelme, ami a jó minőségű és mennyiségű termés záloga; ez pedig az Árpád-Agrár Zrt-nél adott, állítják a szentesi cég kertészeteiben.

Benedikti Tamás telepvezető, agrármérnök a részletekről azt mondja: ez azt jelenti, hogy a növénynek kellenek a vegetatív részei, a szára, a levélzete, amivel fotoszintetizál. Ezt is fejlesztenie kell, ahogyan a generatív részeket is. Hiszen a generatív rész, az maga a termés, amire szükség van. De az egyik nem megy a másik nélkül, nyilván nem tud paradicsom bogyó nőni, ha nincs elég lombozata, nincs elég levele a növénynek.

Benedikti Tamás telepvezető

Ezért egész évben azon dolgoznak a szakemberek, hogy mind a két része egyensúlyban maradjon, tudjon növekedni a növény, amit   elsősorban a megfelelő hőmérséklet beállításával tudnak elérni, de az öntözés időzítése is fontos, mit mikor és milyen vízzel öntöznek, a tápanyagok kijuttatása, vagy a páratartalom, mind-mind befolyásolja a fejlődést.

Összességében lehet mindent megfelelően szabályozni és most a beültetést követő első hetekben nagyon fontos mindenre oda figyelni, hiszen ha elmegy vegetatív irányba a növény, akkor az első fürtön nem köt be egy bogyó sem. Ha nem kötne be az első fürt, akkor elmenne az adott a telepen nagyságrendileg egy 40 millió forint értékű termés – magyarázza a helyzetet a szakember.

A cég 5-ös telepén elsőként ültették be a szóban forgó üvegházat 4,5 hektáron és van egy 3000 négyzetméternyi fóliablokk is, amit december elején került beültetésre. A ház első felében, 2,5 hektáron nagyfürtös paradicsom terem, most egy új fajtát, a BOUNTICE-t próbálják ki, ami korábban még nem volt.

Ez egy 140-150 grammos nagyméretű, fürtös paradicsom – mondja a telepvezető -, amit azért választottak, mert nagyon jó a pulton tarthatósága, hosszú ideig megőrzi frissességét és nagyon szép a színe is. Koktélparadicsomot az üvegházban 2 hektáron és 3000 négyzetméter fóliában termelik. Ez lesz a harmadik év, amikor ekkora ez a felület. Az előző szezon nagyon jól sikerült, úgy a termésátlag, mint az árbevétel szempontjából, és most is bizakodnak e tekintetben.

A cégcsoport kertészeteiben folyamatosan épülnek az új üvegházak, egy következő 1 hektár is Szegváron. „A folyamatos fejlesztés azért nagyon lényeges, mert az év 12 hónapjában jelen lehessenek a cég termékei a piacon. Idén fordult elő először az, hogy egy termőkultúrát bent hagytunk télen is a szegvári telepen, ennek éppen az a célja, hogy télen is tudjunk paradicsomot szedni és szállítani az áruházakba, hogy a fogyasztók folyamatosan friss és hazai élelmiszerhez, zöldséghez juthassanak” – összegezte Benedikti Tamás.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!