MENÜ

A helyes műtrágyázási stratégia a búza esetében

2020.04.07.

Napjainkban a búzát takarmány-, liszt-, keményítő- és bioetanolgyártás céljából egyaránt termesztik. Ennek megfelelően a búzafajtákat a minőségi paramétereik alapján különböző osztályokba sorolják. A műtrágyázási stratégia attól is függ, hogy mi a termelési cél. Az eltérő minőségi paraméterekkel rendelkező búzafajták eltérő szintű nitrogénellátást igényelnek.

A megfelelő nitrogénmennyiség

A búza teljes nitrogénigényének megfelelő műtrágyamennyiséget általában 4 része megosztva juttatjuk ki: őszi alaptrágyázás, első tavaszi fejtrágyázás a tél végén (bokrosodáskor, EC 21-25), második tavaszi fejtrágyázás szárbainduláskor (EC 30-32), és harmadik tavaszi fejtrágyázás a zászlóslevél megjelenésekor / a kalászhányás időszakában (EC 37-51). A takarmánybúza esetében a nagy termésmennyiség a cél, alacsonyabb fehérjetartalom mellett. Emiatt a takarmánybúza esetében egy hangsúlyosabb második tavaszi fejtrágya mennyiséget érdemes kiadni. A malmi / javító minőségű búza mintegy 10 kg nitrogén hatóanyagot igényel 1 tonna termésenként a késői fejtrágyázás során, hogy a megfelelő fehérjetartalmat elérje. Ahol azt az éghajlati körülmények – a csapadékeloszlás – megengedi, étkezési búza esetében tehát érdemes a műtrágyázási terv készítésekor a harmadik, utolsó fejtrágyázás számára egy megfelelő adagot betervezni, és ebből, illetve az őszi alaptrágyázás során már kiadott nitrogénmennyiségből kiindulva osztani be az első és a második fejtrágyázás adagját.

 

borealis-lat-202004-2-3

 

A megfelelő kijuttatási időpont

Az őszi búza fajtától függően 450-600 kalászt kell hozzon négyzetméterenként. A megfelelő kalászszám kialakításában nemcsak a nitrogén mennyiségének van szerepe, hanem a második tavaszi fejtrágya kijuttatásának időpontja is meghatározó. Amennyiben az első tavaszi fejtrágyázás során sok nitrogént adtunk, és az állomány túl sűrű lett, a második adaggal érdemes addig várni, amíg az idősebb levelek elkezdenek kicsit kivilágosodni. Ez 2 nóduszos állapotban, de akár később is bekövetkezhet. Ezzel azt érjük el, hogy a búzanövények gyengébb hajtásai visszafejlődnek, és csak a megmaradt erős hajtásokból lesz majd kalász.

Amennyiben viszont az első fejtrágyázás során kevés nitrogént juttatunk ki, és/vagy az állomány túl gyér, a második fejtrágya adagot érdemes előbb, már a bokrosodás végén kijuttatni, így az összes hajtáskezdeményből kalász tud fejlődni.

Ha javító minőségű búza termelése a cél, akkor érdemes a harmadik fejtrágya kiszórását a kalászhányás időszakára tervezni, mert a késői kijuttatás növeli a fehérjetartalmat. A korábban, már a zászlóslevél megjelenésekor kijutatott nitrogén inkább még a termés mennyiségét növeli, kevésbé van hatással a minőségre.

Látogassa meg weboldalunkat további információkért.

Borealis L.A.T