MENÜ

Fradisc 6000 szudáni fűben

2016.10.12.

Azt nagyon jól tudtuk, hogy a Framest Kft. gyártmányainak többsége a legnehezebb talajaink művelésére is alkalmasak, de azt most próbáltuk ki igazán, hogy mit kezd a felszín felett magasodó 2 méteres zöld tömeggel.

A bevezetőben említett zöld tömeg, a szudáni fű, amely egy nagy termőképességű cirokféle és kiválóan alkalmas zöldtakarmánynak. Felhasználható legeltetésre, zöldszecska és – fonnyasztás után – szenázs készítésére. Szükség esetén szilázsként is hasznosítható, de ilyenkor a szárazanyag-tartalmát növelni kell valamilyen tömegtakarmány hozzáadásával. Vetését a talaj felmelegedése után kell kezdeni, 60 cm-es növénymagasság felett már biztonsággal takarmányozható, de akár évente 2-3-szor is kaszálható. A kifejlett növény kb. 200 cm magas, vékonyszárú, jó állóképességű és tápanyagigényes.

A feladat úgy adódott, hogy a zöldtrágyának vetett szudáni fű 30 tonna/hektár zöld tömegét és a kiszórt 20 tonna/hektár szerves trágyát kell 15 cm mélyen beforgatni két okból:

  • Az egyik, hogy megfelelő mennyiségű talajjal keveredve meginduljon a lebomlás.
  • A másik, hogy novemberben leszántható legyen.

Nos, a FRADISC 6000 tárcsás borona a 710 mm átmérőjű tárcsalapjainak, valamint a körülményekhez igazítható jó beállíthatóságának köszönhetően megbirkózott a feladattal! Ehhez természetesen társul még a 130 kg egy tárcsalapra eső tömeg is. Természetesen extrém esettel állunk szemben, azonban a zöldtrágyázásnak ez a formája is létezik.

Forrás: AXIÁL Kft.