MENÜ

Változó körülmények, alkalmazkodó napraforgóhibridek a Syngenta-tól

Oldalszám: 26
Szeleczki Attila 2023.09.06.

Az időjárás szélsőséges kilengéseihez hozzá nem szokhatunk, de alkalmazkodhatunk. Ennek egyik fő eszköze a talajművelés, amelyre komplexen kell tekinteni. Továbbra is egyik lényegi eleme a vízmegtartás, amely idén másként volt fontos, mint korábban.

A mulcsos művelés nem csak a kiszáradástól védi a talajt, de sok víz esetén is van előnye, mivel az kevésbé válhat levegőtlenné, lassul a termőréteg lemosódása, mérséklődhet a talajerózió.

A napraforgó nem szereti, ha kiszorul a levegő a gyökérzónájából, ha fulladozik a gyökérzete. A sok és pangó víz talajban kedvez az ott oospórákból kiáramló peronoszpóra rajzóspóráknak, melyek gyökéren keresztül fertőzik a napraforgót. A napraforgó peronoszpóra elleni védekezésnek több sarkos eleme van, amelyek együttes alkalmazása adhat csak nagyobb biztonságot. A pangó vizek minimalizálása, a gyom gazdanövények, mint a szerbtövis, parlagfű hatékony irtása, a 4-5 éves vetésforgó mellett, az M9-es kóddal jelölt hibridek vetése adhatja meg a maximális és hosszú távú biztonságot. Ez még növelhető, ha az M9-es hibridek Elavation vagy Elevation Plus csávázásban részesülnek. A hibridválasztásnál, főleg ott, ahol 4-5 évnél hamarabb kerül vissza a napraforgó, az M jelölést mindig ellenőrizni kell.

A Syngenta nemesítői az elmúlt években sem pihentek, újabb, a termelők számára előnyös tulajdonságokkal bíró hibrideket tudtak a kezünkbe adni a nagyobb biztonság, a magasabb olajtartalom és a hatékony gyomirtás  jegyében. Minden új hibridünk M9, azaz a  legmagasabb peronoszpóra ellenállósággal felszerelt.

A magas termés és az olajtartalom jegyében két is elérhetővé tettünk 1-1 magas olajsavas hibridet. A Clearfield® Plus szegmensbe, ahol eddig az SY Gracia egyedül árválkodott, most az NX12294 hibridünkkel méltó társat kap.

Az NX22316 a magas olajsavas Express®-toleráns hibridek körét bővíti, csatlakozik a múlt évben még csak NX12298 kóddal rendelhető, mára nevet kapott Subeo HTS-hez. Még számunkra is komoly dilemmát jelentene, ha választani kellene kettőjük közül.

Az új hibridek elhelyezését egyszerűbbé téve, beillesztjük a már korábban felvázolt rendszerünkbe a jól ismert magas olajsavas Clearfield® hibridek mellé.

A 3. új hibridünk, SY Corsica viszont nemcsak egy új linolsavas hibrid, hanem egy új gyomirtási lehetőség első hibridje is egyben. Az új A.I.R. technológia a magas terméspotenciálú, kiváló Syngenta genetikába került beépítésre. Az A.I.R. gént hordozó hibridek, egyelőre még csak a SY Corsica, egyedülállóan gyomirthatók, imazamox vagy tribenuron-metil herbicidekkel egyaránt. Egyik fontos jellemzőjük, hogy nem kell már a hibridválasztás idejében eldönteni a használandó herbicidet is, hanem megvárhatjuk vele a gyomkelést. A kialakult gyomflóra szerint, ha éppen nem volt elég hatékony lenni az alapkezelés (pl: bemosó csapadék hiánya), kell majd herbicidet választani. Ha egyszikű is van a területen a klasszikus kétszikű nyári gyomok mellett, akkor a Listego Pro használata javasolt. Ha az évelő kétszikűek közül a mezei acat okoz problémát, akkor a Fluence alkalmazása indokolt. A döntésre a gyomok kelése után is lehetőség van.

Plusz előnye, hogy nem kell tartani attól, ami sajnos minden évben megesik, a nem megfelelő gyomirtó szer alkalmazása tévedésből, és az ebből  fakadó állománykárosodás. Az SY Corsica rendelkezik az SY Bacardi terméspotenciáljával, mivel hozzá áll legközelebb rokonságilag. Az elvárható termésátlag is e szerint alakul, még akkor is, ha rázósabb, gyomterheltebb területeken kell helyt állnia, sőt itt domborodik ki igazi előnye.

Amit fontosnak tartunk újra és újra hangsúlyozni, hogy ne pazaroljanak feleslegesen műtrágyát, különösen nitrogént az erős gyökérzetű vegetatívabb hibridek esetében. Az NX12294, az NX22316  hibrideinknek rendkívül jó a tápanyag-hasznosító képessége, hasonlóan a Subeo vagy a Sureli hibrideinkhez. A vegetatív típusú hibridek még inkább képesek az előző évi „maradékokat” összegyűjteni és hasznosítani, mert hozzáférnek a talaj, különösen a nitrogén- és kénkészleteihez. Éppen ezért nagyon indokolt a téli, mélyebb rétegekből (0–90 cm) is végzett talajvizsgálatok nitrogéntartalmának megismerése és figyelembe vétele a nitrogén műtrágya kijuttatása előtt.

 

26_agronaplo_23_09_syngenta_napraforgo1

 

Express® a FMC bejegyzett védjegye.
Clearfield® Plus a BASF bejegyzett védjegye.
Clearfield® a BASF bejegyzett védjegye.
A Fluence® az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve és a jogtulajdonos engedélyével a Syngenta vagy leányvállalatai által felhasználható
*A Listego azonos a 6300/2241-1/2020. NÉBIH számon engedélyezett Pulsar® 40 SL gyomirtó permetezőszerrel

syngenta_logo.svg

Szeleczki Attila
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.

-x-