MENÜ

Optivor®, egy új zsomborspecialista gyomirtási lehetőség a repcetermesztésben!

Oldalszám: 13-14
2023.08.06.

A repcetermesztés technológiája sokat változott az elmúlt években, hiszen a széles sortávú és szemenkénti vetésű repcék is egyre gyakoribbak. A kivetett csíraszám is alacsonyabb, ennek a következménye, hogy a repce gyomelnyomó képessége drasztikusan lecsökkent, de egy új gyomirtási technológiával sikeresen megvédhetjük a növényünket.

A gyomok elvihetik a repcetermés legjavát

A víztakarékosabb forgatás nélküli alapművelés kedvezőbb az őszi gyomosodásnak. A hagyományos repce gyomfajok mellett a területre jellemző kapás gyomok erőteljes őszi fejlődése is zavarja a repce egyenletes őszi megerősödését. A talajfelszín közelében levő gyommagok „rajtra készen” állnak és kisebb nedvesség hatására is csírázásnak indulnak, veszélyeztetik a repcét. A repce-termőtájakra jellemző, őszi csírázású és áttelelő (T1-2-es életmódú), a repcével tavasszal is versengő gyomfajok okozzák a nagyobb terméskiesést, mint a székfű- és pipitér-félék, pipacs, pásztortáska, az egyre terjedő zsombor fajok, galajok, széltippan, kalászos árvakelés, olaszperje, nyári perje, rozsnokok, tyúkhúr, veronika- és árvacsalán fajok, mezei viola. Rövidebb ideig, csak az első fagyokig, de erős őszi gyomosodást okozhatnak a kapás kultúrákra jellemző széleslevelű gyomfajok is, mint a parlagfű, libatop- és disznóparéj-félék, a csattanó maszlag vagy éppen a napraforgó árvakelés.

A gyorsan terjedő sebforrasztó zsombor (Descurainia sophia) az egyik legveszélyesebb gyomfaj a repcében. Egyes kutatások szerint a zsombor fajok akár 24–64%-os csökkenést is okozhatnak a repce terméshozamában (forrás: Rahman et al., 2015). A zsombor fajok mélyen behatolnak a talajba, és nagy mennyiségű vizet és tápanyagot vonhatnak el a repcenövényektől. Ezen gyomok magprodukciója igen magas (átlagosan 4000–7000/növény Mahn, 1988) elérheti a 76000 (Best, 1977) mag/növény mennyiséget is. Nem megfelelően gyomirtott területen éves szinten akár 5000–10000 mag/m2-rel is gyarapodhat a gyommagkészlet. A magvak nagyon könnyen szétszóródnak a környezetben, és akár 20–30 évig is életképesek maradhatnak a talajban.

 

optimize-kwizda-zsombor

Sebforrasztó zsomborral erősen fertőzött táblarész

 

A megoldás: OPTIVOR®

A gyommagok feldúsulásának megakadályozása a talajban a hosszú távra tekintő felelős gazdálkodás fontos része. A gazdák azonban elsősorban a jelenben élnek, tehát egyszerű, időjárástól független és hatékony megoldást szeretnének. Az OPTIVOR® pontosan ilyen. Egy új, egyedi hatásmechanizmusú őszi posztemergens gyomirtó szer, mellyel új dimenziók nyílnak meg a repce hazai klimatikus viszonyok között is egyszerű és hatékony védelme előtt.

A készítményben lévő mindkét hatóanyag szisztemikus, felszívódó hatású. A halauxifen-metil hormonszerű tüneteket okoz és az aril-pikolinátok közé tartozik (O-herbicidcsoport). A piklorám szintén hormonszerű tüneteket okoz és a piridil-karboxilsavak közé tartozik (O-herbicidcsoport). Hatásukra az érzékeny gyomok csavarodnak, torzulnak és fokozatosan sárgulnak, majd aztán 2-3 héten belül (a hőmérséklet és az időjárás függvényében) elpusztulnak. A hatóanyagok tartamhatással nem rendelkeznek és nem perzisztensek. Időjárástól független és megbízható hatás jellemzi a hatóanyag-kombinációt.

Hogyan kell alkalmazni az OPTIVORT?

Az Optivor® kijuttatható egyszer 0,25 l/ha dózisban a kultúrnövény 2–6 leveles állapotában. Ebben az esetben a készítmény kijuttatása előtt egy preemergens kezelés vagy korai posztemergens kombinációs partner hozzáadása javasolt, a hatásspektrum szélesítése, vagy a tartamhatás biztosítása céljából. Ellenállóbb gyomok és nagyobb gyomnyomás esetén egyszer 0,5 l/ha dózisban is felhasználható a repce 6–8 leveles állapotában. Tartamhatás érdekében 2,0 l/ha Springbok® hozzáadását javasoljuk. Az Optivor® osztott kezeléssel is felhasználható, sőt a legpraktikusabb gyomirtáshoz így javasoljuk: 1. permetezést a repce 1-2 levélpáros állapotában 0,25 l/ha dózisban végezzük el, ha pedig tyúkhúr és veronika-félék jelenlétére számítunk, kombináljuk 2 l/ha Springbok® készítménnyel. 2. permetezést minimum 14 nap elteltével a repce 6–8 leveles állapotában 0,25 l/ha dózisban kell elvégezni.

Az OPTIVOR® kiemelt előnyei:

  • széles hatásspektrum, beleértve számos nehezen irtható gyomfajt (pl. sebforrasztó zsombor),
  • nem igényel bemosó csapadékot,
  • biztonságos a repcére nézve,
  • flexibilis kijuttatási lehetőség (időzítés és dozírozás) az eltérő gyom- és időjárási viszonyokhoz igazítva,
  • új NeoEC, innovatív, környezetbarát formuláció.

Az OPTIVOR® a gyomok széles spektruma ellen hatékony posztemergens kombináció, beleértve a nehezen irtható pásztortáskát vagy a sebforrasztó zsombort, ahogyan a széleslevelű kapás (T4-es) gyomfajokat is. Az OPTIVOR® egy igazi „zsombor specialista”, vele biztosan hatékonyan veheti fel a harcot az egyre terjedő sebforrasztó zsomborral. 

Aki olyan posztemergens megoldást szeretne, ami tartamhatású és teljes gyomirtási spektrumot ad (lásd: Optimize gyom­irtási spektruma ábra), annak az OPTIMIZE® (Optivor® + Springbok®) herbicid termékpárt érdemes választania. A gyomok ellen bivalyerős kombináció rovarölő szerrel az „Optimize Protect”, valamint rovarölő szerrel és regulátor hatású gombaölő szerrel az „Optimize Complete” csomagban is elérhető. Az OPTIMIZE® technológiai csomagokkal kiváló gyomirtási hatékonyságot érhet el.

 

optimize-kwizda

Az OPTIMIZE® gyomirtási spektruma

 

Részletesebb információkat keresse honlapunkon,
bit.ly/kwizda_optimize

vagy érdeklődjön Kwizda szaktanácsadójánál!

 

2017_kwizda_agro_cmyk logo attervezes_ok