MENÜ

Termésstabilitás az új Syngenta repcegenetikával

Oldalszám: 20
Asbóth András 2023.06.07.

A repcetermesztés sikeressége több tényezőből áll össze. Ennek egyik alappillére a vetőmag, azaz a megfelelő repcehibrid kiválasztása. A Syngenta kiemelten fontosnak tartja, hogy a világ minden pontján megfelelő genetikai alapanyagot biztosítson az adott régióra, a tábla adottságaihoz igazodva, a folyamatosan változó körülmények mellett is. A következőkben szeretnénk röviden bemutatni a Syngenta 2023. évi hazai őszi káposztarepce portfólióját. A megfelelő genetikai háttérrel rendelkező hibridválasztás kiemelt figyelmet kell hogy kapjon, hiszen az egyre hektikusabb időjárási körülmények miatt még fontosabb a jól megválasztott genetika, melyben a stressztűrő képesség mellett a kiegyensúlyozott, magas terméspotenciálnak van a leghangsúlyosabb szerepe.

repce_2300191885

 

Éppen ezért az adott termőhelyen a legjobb alkalmazkodóképességű hibrid kiválasztása kulcseleme a sikeres repcetermesztésnek.

A Syngenta nemesítői az új hibridekkel ezt a lehetőséget adják az Önök kezébe, melynek legújabb képviselője az SY Robot CL hibridünk.

 

sy robot_logo 

A Syngenta új nemesítésű Clearfield® gyomirtású közép­érésű repcehibridje, melyben a versenyképesség kiváló termésstabilitással párosul. A Clearfield® technológiának köszönhetően a későn jelentkező gyomproblémák, illetve a szárazabb időjárás esetében is megoldást kínálhat. Rugalmasan vethető hibrid, mely a fontos betegségekkel (pl.: Phoma) szemben kiváló ellenállóságot mutat.

 

syngenta-repce-7img-802c08bbf4e22aee63bdb8086e1a3a91-v

 

Az új SafeCross nemesítésű hibrid előnye, hogy viszonylag lassú az őszi és tavaszi fejlődése, emiatt felnyurgulással nem, de stabil, erős szárral számolhatunk. Tápanyagreakciója kiváló, alacsony, kompakt növénymagassága megkönnyíti az állományban végzett műveleteket és a betakarítást is. Pergési hajlama alacsony, az erős teleket jól toleráló állományt nevel. Tavalyi vizsgálatainkban 5,41 t/ha termésátlagot produkált (Taktaharkány, 2022.). Az SY Robot CL-ről elmondható, hogy stabilan termeszthető hibrid változó körülmények mellett is, mint például a gyenge talajadottság, tápanyag-ellátottság és különböző gyomproblémák.

 

sy floretta_logo

Az SY Floretta télállósága kiváló, amely alapvető feltétele a tavaszi erős és egészséges állomány további sikeres fejlődésének. Közepes termőhelyi adottságok között is kiválóan megállja a helyét, de kiemelkedő terméspotenciálját a jó termőhelyi adottságok között tudja igazán megmutatni. Betegségekkel szembeni ellenállósága átlagon felüli és a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben is rezisztens. Magas olaj- és alacsony glükozinát tartalommal rendelkezik. A tavalyi, 2022-es fejlesztői kísérletben Taktaharkányban 5,14 t/ha kiemelkedő eredménnyel zárt.

 

syngenta-repce-img-983abfbba032062405077496f892e7be-v

 

Egy olyan hibrid érkezett termelőink kezébe, mely az intenzív termesztési körülményekre kiválóan reagál rekordtermésével, de a stresszes területeken is biztonsággal megállja a helyét.

 

sy glorietta_logo

2021-es bevezetésétől az SY Glorietta már ismert név a hazai termelők körében. Kiemelkedő termésstabilitással, valamint terméspotenciállal rendelkező hibrid repcénk, amely Magyarországon a fejlesztői kísérletünkben Taktaharkányban a 2022-es évben 5,07 t/ha termésátlagot produkált. Kezdeti energikus fejlődésének köszönhetően korai vetésre kifejezetten alkalmas. Tavasszal nem nyurgul fel, lassú és fokozatos magszárba-indulás jellemzi, melynek köszönhetően a késő áprilisi fagyok kevésbé veszélyeztetik. Fómával és szklerotíniával szemben nagyon jó ellenállóságot mutat, és a Tarlórépa sárgaság vírussal (TuYV) szemben is ellenálló hibrid. Kiemelkedő N-feltáró képességének köszönhetően a talajban lévő tápanyagot nagyon jól hasznosítja.

A Syngenta idei őszi káposztarepce ajánlatában továbbra is elérhető a robusztus Bluestar hibridünk, melynek az elmúlt években kiemelkedő terméseredménye, valamint alacsony pergési hajlama miatt méltán kedvelt hibrid a hazai repcetermesztők körében.

Repcehibrideinkről további információkért látogassa meg weboldalunkat!

 

syngenta-logo-qr

 

Asbóth András
fejlesztőmérnök