MENÜ

Szántóföldi kultúrák tavaszi problémái

Oldalszám: 3
2023.05.08.

A tavaszi vetések a szokatlanul hideg tavaszi időjárás miatt később kezdődtek és elhúzódnak, és ez a kukorica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek. Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen.

 

gyomirtó fitotoxicitás kukoricában

Gyomirtó fitotoxicitás kukoricában

 

Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol® vagy az Amalgerol® Essence. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha vagy az Amalgerol® Essence 1,5 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

 

 

Az Amalgerol® 3 l/ha dózisa valamely olyan nitrogéntartalmú levéltrágyával együtt kijuttatva, ami nem perzseli a növényeket, sokat segíthet a növények fejlődésének fokozásában és az esetlegesen fellépő csapadékhiányos időszakokat is jobban átvészelik a növények. Ezekből a nitrogéntartalmú levéltrágyákból (Azospeed, Lovospeed, Nitrospeed, Plantal Top N stb.) 15–20 litert kijuttatva hektáronként, Amalgerol®-lal kombinációban egy erőteljes táp­anyag-kondicionáló szer keveréket kapunk, amely gyorsítja a növények fejlődését és segíti a növényeket a stresszes állapotok leküzdésében.

A napraforgónövények az egyenetlen kelés következtében különböző fejlettségűek lehetnek. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódhat, a területen a növények egy része még javában virágzik, míg a többiek már beértek. A meglepetés a betakarításkor következhet, mivel a későn virágzó növények még nem értek be és így a termésüket sem lehet betakarítani. A termésátlagokon így látszik az egyenetlen kelés közvetett hatása. Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket.

 

gyomirtó szer fitotoxikus tünetek napraforgón

Gyomirtószer-fitotoxikus tünetek napraforgón

 

 

A tavaszi permetezések során jelentkezik a legtöbb vegyszerfelverődésből, -elsodródásból jelentkező stressz a növényeken.
A napraforgó különösen érzékeny a gyom­irtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. Általában napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeznek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetezőtartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

Az Amalgerol® és az Amalgerol® Essence az Agrár-ökológiai Programban használható készítmények, alkalmazásuk a programban 1 pontot jelent.

www.hechta.hu

hechta 2