MENÜ

Májusi teendők, avagy mit, mikor, mennyit?

Oldalszám: 19
Gyuris Kálmán 2023.05.08.

Kezdjük időrendben a tennivalók felsorolását, azaz induljunk el az őszi vetésűektől. A kalászosok esetében a mennyiségi kérdések már nagyrészt eldőltek, talán az ezerszemtömeg az, amire ráhatásunk van, illetve rajta keresztül a termés mennyiségére.

yara-cikk-kezdokep-web-szantofold

 

Ilyenkor elsősorban a minőségre fókuszálunk, akkor is, ha az örökzöld vita most is aktuális, azaz érdemes-e minőséget termelni? Sokszor nem is az árkülönbség a meggyőző érv, hanem egy nehézkés piacon azért egy jobb minőséggel mindig könnyebb üzletet kötni.

Egyik technológiai javaslatunk az ún. minőségjavító fejtrágyázás, ahol már csak 20–30 kg/ha N hatóanyag a maximum, ami szóba jöhet. Természetesen az ideális a kénes nitrogén alkalmazása, a YaraBela Sulfan minőségével, összetételével és árával (a cikk írásakor) is kiemelkedik a mezőnyből, 100–150 kg/ha az ajánlott dózis. Abban az esetben, ha az időzítés, a csapadék, a homogenitás figyelembevételével egy kénes-nitrogénes lombtrágyát választunk, akkor a YaraVita Thiotrac 5 l/ha a jó megoldás.

 

kalászvédelem_búzában_thiotrac_május-k

YaraVita Thiotrac alkalmazása búzában

 

Tavaszi vetésűek (kukorica, napraforgó, szója, cukorrépa) eredményes termesztéséhez a fejtrágyázás és a lombtrágyázás, ami kihagyhatatlan. A napraforgó sokkal kevesebb nitrogénnel beéri, sok esetben elengedjük a vetéskor kiadott nitrogénnel, intenzívebb technológia, lazább talajok esetén egy kultivátoros kijuttatás indokolt lehet. A kukorica 120–150 kg/ha hatóanyag-mennyiségével szemben itt a 60–80 kg is elegendő lehet hektáronként.

A két fő kultúra esetében a lombtrágyázás teljesen különböző, elsősorban a termékeket illetően. A kukorica növényspecifikus terméke a YaraVita Zeatrel, átlagos években 4-5 liter a javasolt mennyiség. Az igen magas foszfortartalom egyrészt hatékony lehet a kikelt állományokat sújtó drasztikus lehűlés esetén, illetve a foszfor élettani folyamatokra gyakorolt pozitív hatása mindenkor jót tesz a növénynek. Az átlagos területek esetén a Zeatrelben lévő cink elegendő. Amennyiben a 180–230 g kevés, akkor a YaraVita Zintrac a segítség, amiből egy liter esetén már 700 gramm kerül kijuttatásra.

A napraforgó lombtrágyázása sok szempontból eltér ettől. Ideális számára az olajos növények növényspecifikus lombtrágyája, a YaraVita Brassitrel Pro 3 l/ha dózisban. Az összes kultúra közül a legmagasabb terméstöbbletet lehet elérni (több mint 10%), legjobban meghatározható a kijuttatás időpontja (6–8 levélpár), szépen mutatja a növényspecifikusság generálta összetételt (Ca, Mg, B, Mo, Mn). Ennek tökéletes kiegészítője a 1,5–2 l/ha YaraVita Bortrac, amelyet a csillagbimbós állapotban érdemes kiadni.

Mindkét kultúra esetében használható a YaraVita Universal Bio, abban az esetben célszerű ehhez a termékhez nyúlni, ha komoly stresszhelyzet (aszály) van, és a növények tápanyagfelvétele akadályba ütközik. Ilyenkor minimum 5 l/ha ajánlott, de ezt szükség szerint lehet ismételni.

A szója és a molibdén egy mondatot mindenképpen megérdemel: a 0,25 l/ha YaraVita Molytrac biztosítja azt a minimális, de nagyon fontos molibdénmennyiséget, ami a gümőképződéshez nélkülözhetetlen. A cukorrépa és a bór kapcsolata minden répatermesztő számára triviális, a szükséges mennyiség egy részét érdemes a YaraVita Brassitrel Pro segítségével biztosítani a korai fenológiai fázisban, 3 literes dózisban.

 

A lombtrágyák keverhetőségéről megbizonyosodhat a www.tankmix.com felületen,
további információkat pedig a
yara.hu weboldalunkon talál.

 

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.

69-yara-logo