MENÜ

Quantis. Biostimuláció Syngenta minőségben

Oldalszám: 28
Dr. Nagy Viktor 2023.04.11.

A növényápolás, illetve növényvédelem egyik legjobban terjedő eszköze a növények ellenálló képességének fokozása. A növény immunrendszerét olyan anyagokkal kezeljük, amelyek elősegítik a növény toleranciájának a növekedését. Egy kicsit a humán és állati gyógyászatban használt vitaminokhoz lehetne hasonlítani őket, amelyek szintén az immunrendszer erősítésében játszanak szerepet.

A 2023-ban bevezetésre kerülő Quantis egy olyan biostimulátor, amely nemcsak megfelel a Syngenta magas minőségi követelményeinek, hanem kiválóan alkalmas a várható stresszhelyzetek kezelésére. Összetételéből adódóan pont azokat a stresszhelyzeteket képes kezelni, amelyeket rövid távon előre tudunk jelezni. Ilyenek a hő, a szárazság, a napégés vagy a hidegstressz.

Mi jellemzi a Quantis-t? 

  • Minden szántóföldi kultúrában engedélyezett
  • Várható stresszhelyzetek kezelésére alkalmas
  • Tápelemekkel van dúsítva
  • Jó keverhetőség

A Quantis élesztőgyártási folyamatból származó, szerves széntartalmú vegyületeket (elsősorban cukrok), aminosavakat, foszfort, káliumot és kalciumot tartalmazó, bármilyen szántóföldi kultúrában felhasználható növénykondicionáló készítmény. Javítja a növény alkalmazkodóképességét és csökkenti az abiotikus stresszből származó termésveszteséget. Természetes eredetű nádcukor és élesztő fermentációjából származó, káliummal és kalciummal is dúsított.

 

quantis-hatasa-kukoricaban

A Quantis egyszeri, illetve kétszeri kezelés látványos hatása kukoricában a növény egészségi állapotára (Syngenta, Hajdúböszörmény, 2014.)

 

Összetevői

Száraz anyag 55%, 12–19% szerves szén, 1,8% aminosav, 1,9% nitrogén, 0,9% P2O5, 17% K2O, 2,8% CaO, 5–10 mg/l B, 7,5–15 mg/l Zn, 12 mg/l Mg.

Szerepük a növény életében

Szerves szén (szerves savak és cukrok): a kritikus időszakban szénre van szüksége a növénynek. Fenntartják az ozmotikus nyomást, segítik a víz- és tápanyagfelvételt és a fotoszintézist.

Aminosavak: fehérje építőelem, segíti a klorofill bioszintézist és antioxidáns hatásúak.

Nitrogén: elősegíti a vegetatív fejlődést, szerepe van az aminosavak felépítésében.

Foszfor: a legnagyobb szerepe a generatív szervek kialakulásában és megtermékenyülésben van.

Kálium: segíti a fotoszintézist, a fehérjetermelést és az asszimilátumok szállítását növényen belül. Segíti a növény ellenálló képességét, különösen stresszes, száraz periódusban.

Kalcium: elősegíti a sejtek és membránok stabilitását és a stresszhelyzet kezelését a stresszjelzés beindításával.

A Quantis aminosav összetevői között kifejezetten magas az aszparaginsav-, glutaminsav- és alaninkoncentráció, de ezen kívül tartalmaz még többek között prolint és glicint is. Ezek a fehérjeszintézishez fontosak, továbbá antioxidáns és kelátképző hatásúak, valamint ozmoprotektánsként is működnek. A glutaminból képződő glutation erős affinitással rendelkezik a szabadgyökökkel és a toxinokkal szemben, így rendkívül erős antioxidáns és méregtelenítő hatással rendelkezik. A Quantis a stressz bekövetkezte előtt alkalmazva, a benne található összetevőinek köszönhetően képes aktiválni a sejtrendszert (géneket és az anyagcsere-folyamatokban szerepet játszó védekezési útvonalakat). Amikor stressz lép fel a Quantis összetevőinek hatása először a sejtek és a szervek szintjén jelentkezik és fiziológiai szinten mérhető, ami a hozam fenntartását, javulását eredményezheti.

AÖP-ben 1 pont! 

 

További információkért látogasson el az oldalunkra vagy keresse a Syngenta területi képviselőit!

Dr. Nagy Viktor
fejlesztőmérnök, Syngenta

www.syngenta.hu

 

syngenta_logo.svg