MENÜ

Terbutilazin-mentes megoldások a Syngentától

Oldalszám: 23
Papp Zoltán 2023.02.21.

Az európai növényvédő szer hatóanyag felülvizsgálatok során 2021. december 15. után a terbutilazin-tartalmú készítmények engedélyokirata módosult, miszerint „bármely terbutilazin hatóanyagot tartalmazó készítményt ugyanazon a területen hektáronként háromévente egyszer, maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni”. A döntés hátterében a talajvizek védelme áll.

A Kynetec piackutató felmérése szerint kukoricában több, mint félmillió hektár területen, tehát minden második hektáron használnak terbutilazin-tartalmú készítményt. Persze a vetésváltás miatt az érintett területek nagysága ennél kisebb, azonban mivel napraforgóban és cirokban is használnak terbutilazint, ezért szükség van arra, hogy olyan termékeket tudjunk javasolni a termelőknek, amelyek teljesen megfelelnek a jogszabályi követelményeknek.

A Syngenta portfóliójában már évek óta létezik olyan megoldás, amely teljes mértékben megfelel az előírásoknak. Az Elumis Bang az egyik legnagyobb hatóanyag-tartalommal rendelkező (60 g/ha nikoszulfuron + 150 g/ha mezotrion + 288 g/ha dikamba), terbutilazin-mentes, posztemergens kukorica gyomirtó szer magról kelő és évelő, egy- illetve kétszikű gyomok ellen (1. kép). Sikere a bevezetés óta töretlen, egyre többen használják és ismerik, illetve szeretik. Ennek az előbbieken kívül oka a kétmenetes gyomirtás lehetősége, a hosszú tartamhatás elsősorban kétszikű gyomok ellen, a legkorszerűbb OD formuláció, illetve a termelőbarát kisebb kiszerelés (5–6 ha).

 

syngenta-1-jobbra kezeletlen, balra elumis bang hatása fenyércirokkal erősen fertőzött területen szenna 2022. július 20

1. kép: Jobbra kezeletlen, balra Elumis Bang hatása fenyércirokkal erősen fertőzött területen, Szenna, 2022. július 20.

 

A javasolt technológiánk 2023-tól bővül Camix Pro kukorica korai posztemergens gyomirtó szerrel. A termék természetesen terbutilazin-mentes. Hatóanyagai (1500 g/ha S-metolaklór + 180 g/ha mezotrion + 15 g/ha proszulfuron) nagyon hosszú tartamhatást biztosít magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen (2. kép) nemcsak takarmány, hanem csemege- és hibridkukoricában is, ami mutatja nagyfokú szelektivitását akár ezekben a kultúrákban is. Alapvetően a korai posztemergens technológia javasolt, de lehetőség van kétmenetes gyomirtásra is. A csomag felhasználóbarát, 5 ha-os kiszerelésben lesz kapható.

 

syngenta-2-balra kezeletlen, jobbra camix pro hatása parlagfűvel és egyszikű gyomokkal erősen fertőzött területen hetes 2022. június 20

2. kép: Balra kezeletlen, jobbra Camix Pro hatása parlagfűvel és egyszikű gyomokkal erősen fertőzött területen, Hetes, 2022. június 20.

 

2023-tól a takarmánykukorica posztemergens gyomirtásában kerül bevezetésre a PeakNik gyomirtószer csomag. 3 ható- anyagot (50 g/ha nikoszulfuron + 220 g/ha dikamba + 15 g/ha proszulfuron) tartalmazó, klasszikus posztemergens megoldás terbutilazin-mentesen. Hatékony a magról kelő egy- és kétszikű gyomok, illetve a mezei acat ellen is (3. kép). Különösen nagy előnye, hogy nem befolyásolja az utónövény-választást, lehetőség van akár érzékeny pillangós növények (szója, borsó, bab, lucerna stb.) biztonságos vetésére.

 

syngenta-3-jobbra kontrol, balra peaknik hatása magról kelő gyomokkal erősen fertőzött területen debrecen-józsa 2022. június 15

3. kép: Jobbra kontroll, balra PeakNik hatása magról kelő gyomokkal erősen fertőzött területen, Debrecen-Józsa, 2022. június 15.

 

A terbutilazin egy rendkívül fontos hatóanyag a kukorica és más növények gyomirtásában. Számos gyom kordában tartása miatt fontos használata. A Syngenta mindig igyekezett a legjobb termékekkel kielégíteni a termelői igényeket. Ezért alkotta meg a terbutilazin-mentes megoldásokat, amelyek hatékonyságban és szelektivitásban nem marad el a már korábban megszokott termékek tudásával szemben.

Próbálja ki a Syngenta új kukorica gyomirtó szer választó oldalát, amely segít Önnek megtalálni a legoptimálisabb kukorica gyomirtó szert:

www.syngenta.hu/kukorica-gyomirto-szer-valaszto

 

Papp Zoltán
kampánymenedzser
Syngenta Kft.

syngenta_logo.svg