MENÜ

Agrár-ökológiai Program (AÖP) tippek

Oldalszám: 4
2023.02.15.

A 2023-ban induló Agrár-ökológiai Program (AÖP) önkéntes vállalásokon alapuló, egyéves támogatás. A 2023. évi egységes kérelemben külön kell majd nyilatkozni arról, hogy az adott évben részt kíván-e venni a termelő az AÖP-ben. Az AÖP-ben való részvétel egy évre szól. A támogatás hektáronkénti összege minden évben változó, de nem csökkenhet 60,64 euró/ha alá és nem emelkedhet 121,28 euró/ha fölé.

Az Agrár-ökológiai Program szántókra vonatkozó feltételrendszerében különböző vállalásokért eltérő pont jár. A tarlóápolás és fenntartás február végéig nem is olyan egyszerű feladat. A terménydiverzifikáció, vagyis a termelt növények arányainak betartása már ettől bonyolultabb. Ezt alapvetően az határozza meg, hogy milyen piaca van a pluszban választott növényeknek és hogy nyereségesen termelhető-e az adott területen. A védett táji elemek alkalmazása bonyolult és meglehetősen sok munkát kíván. Az önkéntes táblaméret-korlátozás is helyi jellegzetességektől függ. A méhekre kifejezetten vagy mérsékelten veszélyes szerek elhagyása túl kockázatosnak tűnik ezekben az aszályos, erősen rovarfertőzött időkben. A karbamid műtrágyát eddig sem volt érdemes bedolgozás nélkül használni, csak a pont nem tér ki, hogy a terület mekkora részén kell ezt megtenni az 1 pontért. A forgatás nélküli művelésmód nem látszik nehéz pontnak, ha valaki már eleve ilyen módon gazdálkodik, de a pontban feltüntetett szűkített növényvédő szer hatóanyag-használat sok kérdést vet fel.

A szántóterületek legalább 50%-án talajkondicionáló, növénykondicionáló vagy N-megkötő készítmények alkalmazása 1 pontért látszik az egyik legkönnyebb lehetőségnek a pontszerzésre. Ez a feltétel nem azt jelenti, hogy egyféle készítménnyel kell kezelni a terület 50%-át, így felépíthetjük a technológiánkat több olyan okszerű kezeléssel, amiből a legtöbbet profitálhatjuk. Figyelnünk kell azonban arra, hogy talaj- vagy növénykondicionáló az a készítmény, amelynek engedélyokirata ezt tartalmazza. Tehát a választás előtt mindenképpen ellenőrizzük le az engedélyokiratokat. Sok ismeretlen készítmény van a piacon, a szerválasztásnál érdemes olyan készítményt választani, amit ismerünk, vagy legalább hallottunk róla.

Amennyiben aszályos területen gazdálkodunk és nincs lehetőség az öntözésre, érdemes olyan növénykondicionáló készítményeket választanunk, amelyek elősegítik a gyökérnövekedést, hiszen a nagyobb gyökérzet több vizet tud felvenni még száraz körülmények között is. Ilyen készítmény az Amalgerol® Starter növénykondicionáló mikro­granulátum starter trágya.

amalgerol starter kicsi-1200

 

Ha kukoricában és napraforgóban talajlakó kártevők fellépésével is számolnunk kell, akkor az Amalgerol® WG + Force® 1,5 G mikrogranulátum keverék használata ajánlott, ahol az Amalgerol® WG növénykondicionáló készítmény használata biztosítja a kezelt területek esetében is az 1 pontot.

 

 

Szemlézve az őszi kultúráinkat álltalában találunk olyan búza-, őszi árpa vagy repceterületeket, amelyek elmaradtak a fejlődésben vagy valamiféle stressz érte őket. Ezeket a kultúrákat kezelhetjük Amalgerol®-lal vagy Amalgerol® Essence-szel. Intenzív termesztés esetén ezeket a növénykondicionáló készítményeket már technológiába illeszthetjük a magasabb termés érdekében.

 

 

 

Ha a tavaszi kukorica-, napraforgó-, szójavetéseinket stressz sanyargatja vagy permetezési hibát vétettünk, ugyanígy számíthatunk az Amalgerol® vagy Amalgerol® Essence segítségére az Agrár-ökológiai Programban 1 pontért.

 

 

A szántóterületek legalább 50%-án mikrobiológiai készítmények alkalmazása vetés előtt, illetve vetéssel egy menetben kijuttatva gyakorlat 2 pontért teljesen megoldhatja a pontgyűjtés problémáját, ha az előbbi gyakorlatokból nem tudtuk összevadászni a pontokat. Ebben az esetben sem kell egyfajta készítményt használnunk. A különböző növények különböző problémákkal rendelkeznek, különös tekintettel a növényvédelmi problémákra.

A kalászosok egyik legveszélyesebb minőségrontó problémája a fuzárium. Kukoricában pedig a fuzárium mellett az aflatoxinokat termelő Aspergillus fajok jelentősége egyre nő. Mindkét faj a talajban vészeli át a telet és onnan fertőz. Ezekre a problémákra lehet megoldás az Amalgerol® Protect Pack használata, amely ezeket a kórokozókat gyéríti, mint talajkondicionáló készítmény.

 

 

A napraforgó fokozatosan az egyik legnagyobb területen termesztett növény hazánkban. A vetésváltásban a kórokozók miatt betartott 5 év szinte már sehol sem valósul meg. Főleg azért, mert az őszi káposztarepce és a szója kórokozói is átfedést mutatnak. A szklerotínia az egyik ilyen legveszélyesebb kórokozó, amely szaporítóképletei a talajban találhatóak. Ezen szaporítóképletek gyérítésére alkalmas a Tigra® és a Tigra® Amalgerol® Pack, amely az Agrár-ökológiai Programban biztonsággal hozza a 2 pontot, sőt, az Amalgerol® kombináció használatával még a 3-at is.

 

 

hechta 2

www.hechta.hu