MENÜ

KWS Weather Shield aszály-kockázatkezelés

Oldalszám: 23
Orbán Gábor 2022.12.15.

A 2022-es évben egy évszázada nem látott aszály sújtotta a magyar gazdálkodókat. Ez a rendkívüli időjárás és az idei évben kialakult gazdasági környezet ráébresztette a mezőgazdasági termelőket a kockázatkezelés fontosságára, mondhatni, nélkülözhetetlenségére.

A megemelkedett inputanyag-, energia- és üzemanyagárak, illetve azok kiszámíthatatlan változása a termelési ciklus alatt mind kockázatot jelentenek. Szerencsére sok eszköz van a kezünkben, amellyel termelni kívánt növényünk termesztése, termésének az elvárt szintje és gazdálkodásunk jövedelmezősége biztosítható, valamint a termelési kockázat csökkenthető.

Milyen lehetőségeket tud nyújtani partnerei számára a KWS Magyarország Kft. kukoricanövény esetében, amellyel a kockázatokat csökkenteni tudják és biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá valamint jövedelmezőbbé tehetik a termelést?

Az Agroservice csapatnak köszönhetően a szaktanácsadóink szakmailag megalapozottan a termőhelyi adottságoknak és gazdálkodási célnak leginkább megfelelő hibrid, és a helyes tőszám kiválasztásában is segítséget nyújtanak. A korábban említett kockázatok csökkenthetőek a helyes hibrid és érésidő, esetleg nagyobb területen különböző érésidejű hibridek, és a megfelelő tőszám megválasztásával.

Az agronómiai oldalon felül a KWS Magyarország Kft. más, Magyarországon egyedülálló eszközt is kínál a partnereinek. A KWS Weather Shield aszály-kockázatkezelési szolgáltatást.

KWS WEATHER SHIELD

A szolgáltatást igénybe vevő partnereink a programban szereplő kukoricahibridek vásárlása esetén a kukorica termésére káros, tartós vízhiányos időszak esetén, amikor a talaj nedvességhiánya a felső 7 cm-es rétegben meghalad egy előre meghatározott küszöbértéket két kritikus időszakban (május 1.–jún 15., illetve június 16.–július 30.), a KWS Magyarország Kft. az általa forgalmazott vetőmag vételárából pénzvisszatérítést ad.

A KWS Weather Shield működése megbízható, hiteles és egyszerűen nyomon követhető egy applikáció segítségével, amit a programban részt vevő partnereink számára hozzáférhetővé teszünk.

 

kws-ws-01

 

A talajnedvesség-adatokat az Európai Űrügynökség ERA 5 műholdja szolgáltatja napi rendszerességgel és rendelkezésre áll az elmúlt 20 év adata is. A talajnedvesség-hiány is a historikus adatok összehasonlítása alapján kerül meghatározásra, ahol is kiszámítjuk az elmúlt 20 év talajnedvesség-átlagát és azt összevetjük az aznapi ténylegesen mért értékkel. Ez alapján látjuk, hogy bekövetkezett-e az aszály esemény a korábban említett kritikus időszakban.

Megbízható, egyszerű visszatérítés

A KWS Weather Shield szolgáltatás keretein belül a termelő csak a KWS-el van kapcsolatban, a talaj nedvességhiányát egyszerűen ellenőrizheti saját maga, látja, ha a meghatározott időszakban a küszöbértéket átlépte. A szolgáltatás kockázati periódusok kifizetését külön kezeli, tehát az egyes periódusok végén külön-külön kerül elszámolásra, kifizetésre. Ha például a május 1.–június 15. és június 16.–július 31. periódusok közül csak az egyikben volt aszály, a termelő akkor is visszatérítést kap a KWS Magyarország Kft.-től vásárolt vetőmag árából.

 

kws-ws-tablazat02

kws-ws-tablazat 03

 

Amennyiben az adatok alapján pénzvisszatérítés jár, azt a termelő közvetlenül a KWS-től kapja az időszakok végétől számított 30 napon belül. Nincs bonyolult adminisztráció és nincs helyszíni kárbecslés.

 

Orbán Gábor
kereskedelmi igazgató
KWS Magyarország Kft.

kws_logo_sh_slogan_hu_rgb-2