MENÜ

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Oldalszám: 23
2022.10.04.

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi bemutatóját, beszámolónk az újdonságokra fókuszál.

 

corteva_portfólió_farm_2022_ősz_03-1200

 

A Portfólió Farm rendezvénysorozat helyszínei közül Szarvas és Debrecen öntözött terület, Dombóváron pedig a csapadékeloszlás szempontjából kedvező elhelyezkedésnek és a hosszú évek óta tartó tudatos talajművelésnek köszönhetően, még az idei száraz körülmények között is meg tudták mutatni, hogy a Pioneer® kukorica- és napraforgóhibridek mit produkáltak.
A Corteva a tavaszi vetésű mezőgazdasági növények közül a kukorica- és a napraforgóvetőmag-kínálatában egyaránt jelentkezik újdonságokkal, méghozzá viszonylag nagy számú hibridet hozva a hazai piacra 2023-ban.

 

corteva_portfólió_farm_2022_ősz_05-1200

 

Szem előtt tartva az egyik legnépszerűbb, 370-es FAO számú szemes kukorica éréscsoportot, újdonság a Pioneer® kukorica vetőmag kínálatban, a P9398 új hibrid. Ez a hibrid Optimum® AQUAmax® minősítésű, mely azt jelzi a gazdálkodók részére, hogy a rendelkezésre álló vizet hatékonyabban használja fel más hibridekhez képest. Széles adaptációs képességgel rendelkezik, ezt bizonyította a hazai regisztráció során, hiszen 2021-ben a NÉBIH regisztrációs kísérleteiben 105,4%-os termést produkált a sztenderd hibridek átlagához viszonyítva. A Corteva másik újdonsága a P9960 egy kissé hosszabb tenyészidejű hibrid (FAO száma 410), melyet szintén Magyarországon regisztrált a vállalat. Kiemelkedően szerepelt a cég fejlesztői és üzemi kísérleteiben, igazolva ezzel kiváló alkalmazkodóképességét környezeti viszonyainkhoz. A vállalat kínálatába érkezik tovább egy kettős hasznú hibrid is, a P9731, amit szintén itthon regisztráltak. FAO száma 410, amivel közepes tenyészidejű szemes hibridnek, silóhibridként pedig nagyon korainak számít.

 

corteva_portfólió_farm_2022_ősz_01-1200

 

A napraforgó nemesítésében a Corteva több éves háttérrel rendelkezik a herbicidtoleráns technológiában. A napraforgó vetőmag kínálat ebben a szegmensben is bővül. Újdonság ezen a téren a P64LE168, mely koraisága miatt kiválóan alkalmas megkésett vetésekre is, és a P64LE185, mely kiemelkedően jó toleranciát mutat a száraz körülményekkel szemben, illetve termésének olajtartalma nagyon magas. Ugyanakkor megjelenik nem herbicidtoleráns hibrid is. A cég forgalomba hozza a linolsavas, nem herbicidtoleráns P64LL155 hibridjét, amelyről a Corteva már sok eredménnyel rendelkezik. A fejlesztői kísérletekben egyértelműen a magasabb termésszint volt jellemző rá az elmúlt három évben.

 

corteva_portfólió_farm_2022_ősz_04-1200

 

A Corteva 2022-es rendezvénysorozatában bemutatta azt az új gombaölő szer hatóanyagot, amely egy eddig kalászos gabonafélékben ismeretlen, új hatásmechanizmussal képes a kórokozó gombák elleni hatékony védelmet nyújtani. Az új hatóanyag az Inatreq™ megjelenésének jelentőségét hangsúlyozza, hogy több, mint 20 év szünet után jelenik meg új hatásmechanizmus a gabonában használt gombaölő hatóanyagok között. Az Inatreq™ természetes forrásból származik, melyet a Corteva továbbfejlesztett, alkalmassá téve a korszerű növényvédelem számára. Az Inatreq™ hatóanyagtartalmú első kalászos gombaölő szer várhatóan 2023 tavaszán jelenik meg kereskedelmi forgalomban.

Az idei év újdonsága a ViballaTM végleges engedélye, amivel a parlagfű, selyemmályva, libatop-fajok és a bojtorján szerbtövis ellen már a napraforgó 4-leveles korától felvehetjük a harcot. Hagyományos és herbicidtoleráns napraforgó hibridekben egyaránt felhasználható, kiválóan alkalmazható preemergens és posztemergens technológiák kiegészítéseként.

Az innováció a kukorica gyomirtásában is a Corteva fő célkitűzése. Ennek első lépéseként a következő években a Principal® család megújul. Várhatóan a következő évben engedélyezésre kerülő Principal® Forte széles hatásspektrumát és hosszan tartó hatását láthatták a résztvevők.