MENÜ

Víz, ami kincs

Oldalszám: 27
2022.09.07.

A 2022. év tavasza és nyara durván bizonyította, hogy hazánkban a növénytermesztésben minimum tényező a csapadék, a növények által a talajból felvehető víz. A többi meghatározó inputot vagy készen kapjuk (és van belőle elég, például napfény vagy CO2 a levegőben), vagy  a termelő határozza meg (műtrágyaadagja, fajtaválasztás, növényvédelem stb.).

Már most fel fognak értékelődni a vízmegőrző technológiák, eljárások, a talajműveléstől kezdve, a növényvédelmi eljárásokon keresztül, a növény- és fajta/hibrid választásig.

Az őszi búza és néhány közismert gyomnövény transpirációs együtthatója (1 kg száraz anyag előállításához mennyi vizet használ fel az adott növény):

 

kwizda-agro-viz-1

 

A fenti példákból is látható, hogy a gyomnövények sokkal jobban pazarolják a rendelkezésre álló csapadékot, mint az őszi búza. Ebből következik, hogy a gyomirtást minél hamarabb és lehető legszélesebb hatásspektrummal kell elvégezni. A védekezésnél legyen célkeresztben már ősszel csírázó víz- és nitrogénpazarló tyúkhúr, széltippan, veronika, árvácska, árvacsalán, ebszikfű stb. Ezek a gyomok a tavaszi gyomirtásra már fejlettek lesznek, vagyis már sok vizet elhasználtak a búza elől a saját testük felépítésére.

 

kwizda-agro-gabona gyomok vegyes

Kezeletlen őszi búza

 

A vízmegőrzéshez legjobb megoldás az, hogy az őszi kalászosokat még ősszel, 2-3 leveles korban (BBCH 12-13) gyomirtjuk, így biztosítva kultúrnövényeink zavartalan fejlődését. A Kwizda Agro erre a célra a Staccato Trio technológiai ajánlatát javasolja. A Staccato Trio három hatóanyaga széles hatásspektrumot, jó levélaktívitást, illetve hosszú talajon keresztüli hatást biztosít, megakadályozva az ősszel és enyhe télen csírázó gyomok kelését.

 

kwizda-agro-viz-2

 

A kalászosok őszi gyomirtásával teszünk egy lépést arra, hogy minimum tényezőben lévő vizet, a kincsünket megőrizzük és a kultúránk a termésképzéshez fel tudja használni, így nagyobb termést arassunk 2023 nyarán.

 

2017_kwizda_agro_cmyk logo attervezes_ok