MENÜ

Őszi kalászosok gyomirtása a UPL ajánlásával

Oldalszám: 23
Törőcsik Éva 2022.09.07.

Az őszi kalászosok növényvédelmi munkáinak zömét tavasszal kell elvégezni. Azonban napjaink környezeti és gazdasági változásai a kalászosok termesztésében is bizonyos átalakulásokat indukáltak. Egyre gyakoribb az extrém időjárás (pl. ez évi aszály az alföldi régióban, illetve az igen magas hőmérséklet), a korábban megszokottól melegebb ősz, az enyhe, hótakaró nélküli tél, amely kedvez a növényállományokban károsító kártevőknek és az őszi gyomkelésnek.

A kalászosok vetése előtt kikelt gyomokat a talajművelő eszközökkel rendszerint elpusztítjuk. A vetést követően a kelő gyomok fejlődését pedig már a kultúrnövény állapota is jelentősen befolyásolja. Az őszi kalászosok gyomnövényeinek egy része a kultúrnövénnyel egy időben kel, együtt is fejlődik vele és többnyire 2-3 leveles vagy tőlevélrózsás állapotban telel. Habár ezeknek a gyomoknak (pl. tyúkhúr, pásztortáska, veronikafélék, árvacsalán félék) rövid az életciklusuk, tömegüknél fogva mégis számottevően gátolhatják a kultúrnövény kezdeti fejlődését. Ennek egyenetlen kelés vagy alacsony csíraszámmal vetett intenzív állományok esetében van különösen nagy jelentősége.

Egy másik növénycsoport tagjai túlnyomórészt ősszel és néha tavasszal kelnek. A kalászosokkal egy időben érnek ezeknek is a magjai. Ide tartozik többek között a kék búzavirág, pipacs, ragadós galaj, az ebszékfű, valamint a szarkaláb fajok. A gabonavetésekben az egyszikűek terjedése is erőteljesebb. A tavasszal csírázó héla zab inkább kötött talajokon, míg az ősszel és kora tavasszal csírázó nagy széltippan a laza homoktalajokon, valamint a savanyú kémhatású agyagtalajokon jellemző. Ritkábban és inkább a Dunántúlon, valamint a délkeleti országrészben a parlagi ecsetpázsit jelentkezik.

 Az őszi gyomirtás létjogosultságát az időjárás, az időpontját pedig a gyomnövények fejlettsége határozza meg. Ott célszerű korai állománypermetezést alkalmazni, ahol a kalászos korai vetése és az esetleg csapadékos október hatására a gyomok zöme csírázásnak indul. Ugyancsak őszi permetezés ajánlható azokon a területeken is, ahol ez tavasszal nehezen megközelíthető.

Az őszi állománypermetezés optimális a kétszikű gyomnövények 2–4 leveles, és az egyszikűek 1–3 leveles (gyökérváltás előtti) fejlettsége esetén. Célszerű olyan készítményt választani, amely nemcsak levélen keresztül hat, hanem gyökéren keresztül is felvehető a gyomok számára. Így a később csírázó gyomnövények ellen is megoldást nyújt.

A UPL 2021 őszén egy új őszi kalászos gyomirtó szert hozott forgalomba. A RELIANCE – őszi búza, őszi árpa, tritikálé és rozs – használható egy- és kétszikű gyomnövények ellen, 400 g/l flufenacet és 200 g/l diflufenikán hatóanyag-tartalommal. A hatékonysághoz elengedhetetlen a bemosó csapadék, viszont a készítmény hosszú tartamhatással bír, amely biztosíték a megfelelő hatásra. A termék szelektív, permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosainkban.

Kiváló hatékonyság mutatkozik a nagy széltippan, veronikafélék, mezei árvácska, tyúkhúr, pipacs, pásztortáska és a legtöbb kétszikű gyomnövény ellen a RELIANCE 0,6 l/ha dózisát kijuttatva. Még gyorsabb eredményt érhetünk el, ha a permetléhez Silwet Star adjuvánst is adunk a tökéletesebb felszívódás érdekében. Az eredményt lásd a fotón.

 

20220607_105148

 

Törőcsik Éva
területi képviselő
UPL Hungary Kft.

 


szeptember upl hirdetés 2022 reliance 188x61