MENÜ

Hogyan válasszunk gyomirtási módot és gyomirtó szert a repcében?

Oldalszám: 37-38
Fehér Tamás 2022.09.09.

A repce maximális eredményéhez az egyik fontos feltétel a gyommentes állomány, hiszen a tág térállású, egyre alacsonyabb tőszámú vetések őszi gyomosodására minden esetben számítanunk kell. Eltérő termőterületeinket eltérő gyomflóra jellemzi, de az őszi gyomosodás, majd a tavaszi élőhely-, tápanyag- és vízért való versengés a kapás kultúrákhoz hasonló terméskieséssel fenyeget.

Az idei Terepszemle összehasonlító kísérletünkben a gyomirtás + fungicid kontroll parcellánk 38% terméskiesést szenvedett a legközelebbi fungicid kontroll parcellánkhoz képest, ami hektárra vetítve 1,7 t/ha terméskiesést modellez ebben az esetben!

 

kwizda-nov repce

Eltérő vetésidejű, szemenkénti vetésű gyomirtott kísérleti parcellák ősz végén (Kwizda Terepszemle, 2021.11.29.)

 

kwizda-repce-dron

Egymás melletti gyomirtatlan és gyomirtott parcella az érés elején (Kwizda Terepszemle, 2022.05.24.)

 

A „vetés után-kelés előtti” (preemergens) gyomirtás a repce számára gyommentes kelést és őszi fejlődést biztosít a legtöbb ősszel csírázó, áttelelő repcegyom ellen. A csírázás- és növekedésgátló talajherbicidek és kombinációik hatásához 10–20 mm bemosó csapadék szükséges. A forgatás nélküli, nedvességmegőrző lazításos talajmunkánál ügyeljünk, hogy a szalma mulcshatása ne rontsa az egyenletes gyomirtó kijuttatást, ne legyenek a repce kelését is negatívan befolyásoló erősen szalmás „kombájn-alják” a kész magágyon.

Preemergens ajánlatunk a széles hatásspektrumú Repce Flex (0,15 l/ha Command + 2,0 l/ha Springbok) 20 ha-os kiszerelésű gyomirtási csomag, amely kiváló választás a csapadékosabb régiókban, az átlagos vagy jó adottságú, de erősen gyomos termőhelyekhez. A klomazon hatóanyag galajspecialista és jelentősen erősíti a terjedő tyúkhúr, pásztortáska, tarsóka- és gémorr-félék elleni hatékonyságot. A 400 + 400 g/ha kijuttatott metazaklór + dimethenamid hatóanyagok együttesen hosszú tartamhatást nyújtanak a székfű-félékkel, pipaccsal, széltippannal vagy a meszesebb talajokon jellemző zsombor-félékkel fertőzött táblákon. Eltérő vízoldékonyságuknak köszönhetően a talaj szélesebb rétegében fejtik ki hatásukat, ennek köszönhető a búza árvakelés, valamint a nem áttelelő kapás gyomok – pl. libatop, parlagfű – elleni jó mellékhatásuk.

 

kwizda-repce-01_kep (1)

 

kwizda-repce-02_kep (1)

 

A kelés utáni (korai posztemergens) gyomirtás nagy előnye, hogy a termelő a már kisorolt repceállományban, a biztonságos kelés tudatában és akár az első rovarölő védekezésekkel kombinálva végzi el a gyomirtást levélherbicid és csírázásgátló herbicidek gyári- vagy tankkombinációjával. Ilyen esetben fontos a szikleveles gyomfajok felismerése, mivel pl. a pipacs, a pásztortáska, de kiemelten a zsombor-félék vagy a nem véletlenül terjedő tyúkhúr is csak rövid ideig, a megjelenésük idején érzékenyek. A speciális levélherbicidek hatásspektruma szűkebb és tartamhatás híján célszerű ezeket csírázásgátlókkal kombinálni, hiszen az időjárástól függően a repce sorzáródásáig több hullámban is kelhetnek a gyomfajok.

Korai posztemergens ajánlatunk a Synero, amelyben a jól ismert csírázásgátló metazaklór mellett az aminopyralid és a piklorám levélherbicid hatóanyagokat tartalmaz. Kijuttatását kisorolástól a 2–4 leveles repce fejlettségig javasoljuk, a kétszikű gyomok tömeges keléséhez időzítve. A keresztesvirágú zsombor és pásztortáska, valamint a tyúkhúrfertőzött területen fontos, hogy az első szikleveles egyedek megjelenésekor azonnal végezzük el a gyomirtást, hogy ellenük a kombináció csírázásgátló hatása domináljon. A székfű-féléket, veronika-féléket, mezei violát, valamint a korán megjelenő széleslevelű kétszikűeket megbízhatóan irtja megcsúszott kezelés esetén is, azok 4–6 valódi leveles állapotáig.

A célzott őszi (posztemergens) gyomirtásokat elsősorban a nehezen irtható gyomfajokkal fertőzött területeken és fejlettebb, 4–6 leveles repcefejlettségtől alkalmazzuk. A gyomok elhúzódó kelése esetén ilyenkor is célszerű a tartamhatású csírázásgátlók kombinálása. Hátránya a késői gyomirtásoknak, hogy a gyomok részben takarásban lehetnek, illetve egyes gyomfajok érzékeny fejlettségi állapotát lekéshetik. Célzott levélherbiciddel kombinálva a csírázásgátló ajánlatunk a Springbok 2 l/ha dózisban. Önálló kétszikűirtó felülkezelést inkább a preemergens vagy korai posztemergens gyomirtás szükség esetén történő kiegészítésére tervezzünk.

A célzott őszi gyomirtások fontos szegmense az egyszikűek elleni graminicidek, mivel a vízmegőrző, forgatás nélküli talajelőkészítés szinte biztosan szükségessé teszi a szelektív egyszikűirtók használatát. Gyakran kétszer is be kell avatkozni, így a Kwizda mindkét ajánlata fontos a repcetermelők számára. A kalászos árvakelés és a legtöbb magról kelő egyszikű gyomok ellen a „fop-típusú” Fitofop (quizalofop) és a „dim-tipusú” Select Super (kletodim) egyaránt megfelel. Száraz őszi időjárás esetén a magasabb engedélyezett dózisokat célszerű használni vagy várni a növekedésgátló hatás kifejtéséhez kedvezőbb körülményekre. Fontos újabb tapasztalat, hogy a vékony és erősen viaszos levelű, néhány megyében terjedő olaszperje és csenkesz-félék kevésbé érzékenyek. Ellenük a Select Super hatékonyabb és biztosan kétszeri védekezést igényelnek, külön figyelemmel a minél kedvezőbb külső körülményekre!

Alábbi táblázatban bemutatjuk a Kwizda repce gyomirtószereinek teljes kínálatát és a legjellemzőbb repce gyomnövények elleni hatásspektrumukat.

 

kwizda-repce-gyomirtoszer-tablazat

 

A Repce Flex és a Synero gyomirtásaink az idei évben is megvásárolhatók a piretroid típusú, Fentrol rovarölő szerünkkel „Repce Flex Protect” és „Synero Protect” elnevezésű kereskedelmi csomagban, illetve az őszi fómás betegség elleni tebukonazol hatóanyagú T-rex gombaölő szerrel is kiegészítve a 20 ha-os „Repce Flex Complete”, illetve a 10 ha-os „Synero Complete” technológiai csomagokban.

A Kwizda Agro az őszi repce növényvédő szer és lombtrágya kínálataival és a területi képviselők szakmai tapasztalataival és szaktanácsadásával igyekszik hozzájárulni a következő évi sikeres technológiákhoz.

 

Fehér Tamás
Kwizda Agro
növényvédelmi szakmérnök,
Terepszemle szakmai vezető

2017_kwizda_agro_cmyk logo attervezes_ok