MENÜ

A repcetermesztés már most elkezdődik

Oldalszám: 19
Szalai Ferenc 2022.08.04.

Nyár derekán járunk, a tavalyi repcéink már a silókban pihennek, a kalászosok betakarítása pedig befejeződött, vagy a vége felé jár. Ez az a pillanat, amikor az idei repcetermesztésünk kezdetét veszi. Persze még nem a vetéssel, hanem a talaj vízkészletének megőrzésére tett erőfeszítéseinkkel.

 

repce_1164651313

 

Kissé nehéz „vízkészletről” beszélni mikor az ország keleti felét óriási aszály sújtja, de még ezeken a területeken is képes az időjárás további szárítást végezni talajaink kapillárisain keresztül.

Ezzel el is érkeztünk a repcetermesztés első fázisához, a tarlóhántáshoz. Ezt a műveletet az aratás után mihamarabb ajánlott elvégezni. Így nem csak a talajnedvességet tudjuk megóvni, de csírázásra serkenthetjük a terület gyomkészletének jelentős részét is, melyet aztán a későbbi műveletekkel (évelő gyomok esetén egy RoundUp-os tarlókezeléssel) ki is irthatunk.

A következő lépés a mélyművelés, mely a repceállomány gyökérfejlődése végett lesz nagyon fontos. Ennél a műveletnél szintén elsődleges szempont a talajnedvesség megőrzése. Leginkább a konvencionális, talajforgatásos technológiát választó termelőktől igényel ez többlet odafigyelést: érdemes már a talajforgatás műveletével egy menetben gondoskodni a talaj lezárásáról, vagy 24 órán belül megoldani ezt külön művelettel.

A magágy-előkészítésnél a régi tankönyvek az „apró morzsás magágyra” törekvést javasolták. A manapság jellemző forró nyár végi időszakok – melyeket néha 1-1 csapóeső tarkít – nagyban megnövelik a letömörödés és cserepesedés kockázatát. Biztonságosabbá vált kissé rögös magágyakat készíteni, melyek kevésbé kitettek az előbbiekben taglalt kellemetlen hatásnak. Aki mégis ragaszkodik az aprómorzsás talajhoz, mérsékelheti a kitettségét amennyiben nem eső előtt, hanem inkább eső után készíti elő és veti el a tábláját.

S csak mindezek után érkezünk majd el a vetéshez. Ha az eddigieket sikerült megfelelően elvégezni már sokat tettünk a sikeres kelésért. Vetéskor – melynek célszerű mihamarább követnie a magágy-előkészítést – aztán megint a kezünkbe kerül a gyeplő. Jól kell megválasztani a vetés idejét, a vetésmélységet és a vetőmagot is.

A DEKALB repce vetőmagkínálatában az Acceleron PRECISION kezelés a kártevők és betegségek elleni védelem mellett speciális technológiával kialakított nagyobb méretű, egyöntetű vetőmagtételt jelent. Ez nem csak a szemenkénti, de a sorba vetett repcék egyenletességét is segíti, támogatva a homogén kelést.

Magának a genetikának ezután lesz majd óriási jelentősége. Egy erős kezdeti fejlődésű hibriddel szintén sokat tehetünk a következő nyári aratás sikerei érdekében. A DEKALB legújabb hibridjei kiváló választást jelentenek ezen a téren is!

 

bayer-dekalb-repcehibridek

 

Ne felejtse, a repcetermesztés nem augusztus végén kezdődik a vetéssel, hanem már júliusban az előző évi állomány aratásával. Alapozza sikerét a kiváló DEKALB genetikákra!

 

Szalai Ferenc
fejlesztőmérnök
Bayer Crop Science

bayer-corp_logo