MENÜ

Szántóföldi kultúrák tavaszi problémái

Oldalszám: 31
2022.05.09.

Ha a tavaszi vetések elhúzódnak, az a kukorica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek.

gyomirtó fitotoxicitás kukoricában-800x445
Gyomirtó szer fitotoxikus tünetek kukoricán

 

Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen. Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol®. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

 

 

Növényeink betegség ellenálló képességét speciális anyagok használatával növelhetjük. A KáPé Bór olyan speciális lombtrágya, amelyek a kijuttatást követően hatékonyan avatkozik be a növények élettani folyamataiba (serkenti az ellenállóságban fontos fitoalexinek termelődését és növeli a sejtfalak vastagságát), ezáltal erősíti a növények ellenálló képességét a gombabetegségekkel szemben. Napraforgóban az első gombaölő kezelésekkel kombinációban, 3 l/ha dózisban és a második gombaölő szeres permetezéskor, csillagbimbós állapotban használható. Hatására a sejtfalak megvastagodnak, a szár robosztussá válik, így a növény jobban ellenáll az erős szél okozta megdőlésnek. A száron lévő Alternaria és Phoma okozta betegségek gyakorisága csökken. Szójában a KáPé Bórt először a kelés utáni gyomirtásokkal (egyszikű irtókkal) egy menetben, a szója 10 cm-es állapota körül juttatjuk ki 3 l/ha-os dózisban. A KáPé Bór csökkentve a szár gombás fertőzéseit, szilárdítja a szója szárát és így csökkenti a viharkárokat. Cukorrépában a KáPé Bórt a cerkospóra fertőzések és a bórhiány megelőzésére használhatjuk, úgy, hogy a növények sejtfal vastagodásával a gombák fertőzési lehetőségei csökkennek. Dózisa 3 l/ha a sorzáródás előtt kijuttatva.

A tavaszi permetezések során jelentkezik a legtöbb vegyszer felverődésből, elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. A napraforgó különösen érzékeny a gyomirtó szerekre. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. A tavalyi évben, napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeztek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetező tartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

 

gyomirtó szer fitotoxikus tünetek napraforgón napraforgón

Gyomirtó szer fitotoxikus tünetek napraforgón

 

 

A permetezések hatékonysága több féle módon növelhető. Az Eco-Film® hatóanyaga a pinolén, a tűlevelű fenyők gyantájából származik. Az Eco-Film® filmréteget képez a kezelt növények felületén, amely lágy ráccsá polimerizálódik. Így csökkenti a permetlé felületi feszültségét és a cseppek, a kezelés során egyenletesen oszlanak el a növények viaszos felületén. A készítmény kölcsönhatásba lép a növények kutikulájával, elősegítve a permetcseppek megtapadását. A piretroid típusú rovarölő szerek UV fényben történő elbomlása lassul az Eco-Film® hatására. A gombaölő szerek  esőállósága és felszívódása nő, ha a permetlébe Eco-Film®-et keverünk.

 

 

Drift Control® növeli a permetlé viszkozitását a tartályban, így az viszkózusabbá és sűrűbbé válik. A permetlé cseppek tovább maradnak ebben a viszkózus állapotban, miután kilépnek a permetezőfúvókából. Az eredmény, a cseppek nagyobb része olyan mérettartományban marad, amely kevésbé hajlamos az elsodródásra. A Drift Control® hatására egységes cseppméret alakul ki és ezek a 200 µm nagyságú cseppek kevésbé sodródnak el más kultúrákra.

www.hechta.hu

hechta 2