MENÜ

AMISTAR SUN – Az élet napos oldala

Oldalszám: 23

Hosszú hatástartamú gombaölő szer a napraforgó legfontosabb szár- és levélbetegségei ellen

Papp Zoltán 2022.05.08.

Napraforgóban a legjelentősebb termésnövelő növényvédelmi tényező a kórokozók elleni védelem. A leghatékonyabb megoldáshoz ismernünk kell a kórokozók fertőzési idejét.

Legkorábban az alternáriás szár- és levélfoltosság fertőz, majd nem sokkal ezután a fómás levél- és szárfoltosság következik. Június közepétől kezdve indul a fehérpenészes szárrothadás. Legkésőbb a hőigénye miatt a napraforgórozsda jelenik meg. Az elmúlt évek alapján, aki május legvégén vagy június elején el tudta végezni a gombaölő szeres kezeléseket, az gyakorlatilag megnyerte a kórokozók elleni küzdelmet. Aki nem várt ki a védekezéssel, hanem amikor a napraforgó elérte a 6–8 lomblevélpáros állapotot és védekezett, az egészséges állományokkal várhatta a betakarítást. Ehhez viszont olyan készítmény kell, ami hosszú hatástartammal és kiváló felszívódó tulajdonságokkal rendelkezik. Ezeknek a követelményeknek az Amistar SUN tökéletesen megfelel.

 

syngenta-kezeletlen-vs-amistar-sun

 

Az Amistar SUN két felszívódó hatóanyagot tartalmaz (200 g/l azoxistrobin + 125 g/l difenokonazol). Ez a szisztemikus hatás egyedülállóvá teszi a terméket a napraforgó gombaölő szerek piacán. Jó vízoldékonyságának köszönhetően a növény minden részébe eljut. A strobilurinok közül egyedül az azoxistrobin rendelkezik valódi felszívódó hatással, a többi csak lokálszisztemikus. Csúcs- és gyökér­irányba is szállítódik a xilemben. A difenokonazol jellemzően csúcsirányba mozog a növényen belül, de transzlamináris hatással is bír. Mindkét hatóanyag kiváló hatékonysággal rendelkezik az alternária ellen. A difenokonazolnak kimagasló hatékonysága van a fóma ellen. A fehérpenész ellen mindkét hatóanyag átlagos hatékonysággal rendelkezik, azonban a hatóanyagok közötti szinergizmus (vízoldékony, jól mozgó azoxistrobin, zsíroldékony, könnyen bejutó és felszívódó difenokonazol) adja az Amistar SUN átlagot jelentősen meghaladó hatékonyságát. A napraforgó rozsdával szemben kiváló hatékonyságú az azoxistrobin, továbbá jelentős élettani, juvenilizáló és termésnövelő hatással is rendelkezik (1. ábra).

 

amistar-sun-1-abra

 

A termék hatóanyagai legalább 3-4 hetes hatástartamot biztosítanak. Két kezeléssel akár 6–8 hetes védelmet biztosíthatunk, így a napraforgó számára legveszélyesebb időszakot le lehet védeni szármegnyúlástól a virágzás végéig. Az elmúlt 4 évben végzett fejlesztési kísérleteinkben a kétszeri Amistar SUN kezelés plusz 400–700 kg/ha terméshozamot eredményezett a kezeletlen kontrollhoz képest (2. ábra). Ennek ma az értéke akár 200.000 Ft/ha is lehet.

 

syngenta-amistar-sun-2-abra

 

Az Amistar SUN első kijuttatását a kultúrnövény 6–8 levélpáros állapotában kell elvégezni. Ekkor még akár szántóföldi géppel is elvégezhető a kezelés. Ez a kezelés június elejétől ad védelmet a virágzásig. Ekkor lehet használni levéltetvek ellen a Judo-t és a megtermékenyülés javítására bórtartalmú levéltrágyát. A 2. kezelést csillagbimbós állapot végén, virágzás előtt javasoljuk elvégezni.

Ez védelmet nyújt a később bekövetkező levél- és szárfertőzések, illetve a tányérbetegségek döntő hányada ellen a virágzás végéig. Ekkor egy menetben védekezhetünk a poloskák ellen a Monospellel 0,2 l/ha dózisban. Szintén használhatunk bórtartalmú levéltrágyát.

A két kezeléssel 6–8 hetes védettséget biztosítva a legveszélyesebb időszakban (június-július) tudjuk megvédeni a napraforgót.

 

Papp Zoltán
napraforgó és kukorica növényvédő szer termékmenedzser
Syngenta Kft.