MENÜ

Talajfertőtlenítő szerek kiválasztásának szempontjai

Oldalszám: 17
2022.03.10.

A kapás kultúrákban a talajlakó kártevők elleni védekezés költséges, 14.000–30.000 Ft/ha között van. Ez az egyik legdrágább növényvédelmi beavatkozás. A kultúrához, a feltételezett kártevőhöz és az adott körülményekhez legjobban illő készítmény megtalálása nem egyszerű feladat.

A készítmény választásánál nagyon sok szempontot vehetünk figyelembe, teljesség igénye nélkül az alábbiak jöhetnek szóba:

  • Kártevő faja, életmódja
  • Hatékonyság
  • Hatásmód
  • Kijuttathatóság
  • Ár, hektárköltség
  • Kiszerelés praktikussága
  • Hasznos talajlakók kímélése
  • Rezisztencia megelőzése
  • Talaj-pH emelése stb.
  • Kártevő faja, életmódja

Alapvetően meghatározza a szerválasztást. A drótféreg a csírázó magot, rügyecskét, majd a mag feletti szár részt támadja. Ide olyan talajfertőtlenítő szer kell, amely a mag körül, a magárokban marad, csapadék hatására nem mosódik ki, nem gázosodik el. Ilyen a Belem® 0,8 MG talajfertőtlenítő. A kukoricabogár lárvája a kukoricavetést követően kb. egy hónappal kell ki és a gyökereket eszi meg. Kívülről indul, és úgy halad a kukoricanövény felé, végül a támasztó gyökerekben táplálkozik. Ide hosszan tartó, gázosodó készítmény kell, hogy viszonylag távol a kukoricától elpusztítsa a kártevőt. A különböző barkók a szikleveleket, első valódi leveleket rágják. Ezek ellen felszívódó készítmények voltak a leghatékonyabbak, mint annak idején a Marshal 25 EC.

Hasznos talajlakók kímélése

A kontakt hatású Belem® 0,8 MG a mag környezetében, a magárokban marad. A csírázó magok illatára oda vándorló drótférgeket elpusztítja. A sorközben élő földigilisztákat (talaj termőképességét fenntartó egyik legfontosabb élőlény), ugróvillásokat stb… nem bántja, mivel a hatóanyaggal nem találkoznak. A gázosodó hatóanyagok a talaj kapillárisain, pórusain keresztül messzire eljutnak, és válogatás nélkül elpusztítják a kártevőt és a hasznos élő szervezeteket is.

Rezisztencia

Vannak olyan termelők, akik 15–20 éve ugyanazt a készítményt használják. Ez nagyon egyoldalú szelekciós nyomást helyez a kártevőkre. Ez megelőzhető okszerű szerrotációval, a kártevőnek megfelelő szerválasztással.

A Belem® 0,8 MG hatékonyan csökkenti a drótféreg-fertőzést a napraforgó- (1. ábra) és a kukorica- (2. ábra) kultúrákban a vizsgálataink szerint. A károsítók egyedszámának csökkentését a helyes vetésváltással, a kalászos monokultúra kerülésével is segíthetjük.

 

kwizda-drotfereg-napraforgo

1. ábra: Drótféreg által károsított növények aránya napraforgóban

 

kwizda-drotfereg-kukorica

2. ábra: Drótféreg által károsított növények aránya kukoricában

 

A termék felhasználóbarát, hiszen egyszerű a kijuttatása (12 kg-os zsák/1 hektár) és nem porosodik. A Belem® 0,8 MG talajfertőtlenítő szer használata viszonylag már kis fertőzöttségnél megtérülő befektetés, hiszen 5%-os tőpusztulásnál is a terméstöbblet bőven fedezi a készítmény árát. Összehasonlítva a versenytársak hektárköltségével megállapíthatjuk, hogy azonos hatékonyság mellett hektáronként akár 3000–5000 forintot is megtakaríthatunk.

 

 2017_kwizda_agro_cmyk logo attervezes_ok