MENÜ

„Sosem árt biztosra menni. Jobban alszik az ember…”

Oldalszám: 39
Szabari Szabolcs 2022.03.11.

A híres amerikai író, Stephen King gondolatával köszöntök minden kedves Olvasót! A legnagyobbnak lenni mindig komoly munka és felelősség is egyben. Mire is gondolok: a Yara angliai, pocklingtoni gyára már eddig is a világ legnagyobb lombtrágyagyára volt 43 millió liter/év kapacitásával, melyet az új brazil gyárunk egészített ki még plusz 35 millió literrel. A gyártókapacitás növelésének következő lépcsője a pocklingtoni gyár jelenleg is zajló bővítése, melynek eredményeként 2023-ra itt elérjük a 76 millió litert, összesen pedig a 111 milliót.

yara-mutragya-2022-02-fejlec

 

YaraVita termékcsalád. 2021-ben hazánkban rekordot döntöttünk értékesített mennyiségben és növekedési ütemben egyaránt. Az előző évhez képest 27%-os növekedést értünk el. Hogyan lehetséges ez, miközben olyan időket élünk, amikor szinte minden bokorból előugrik egy (jó esetben egy…) lombtrágyás cég Magyarországon? A Yara csapata ezt egy komoly fegyverténynek és elismertségnek könyveli el.

Örök kérdés. Milyen mértékegységet látunk a címkéken, gyártói honlapokon, prospektusokon? Tömegszázalék? Vegyesszázalék? Vagy g/l, urambocsá’ mg/l? Hozzuk őket közös nevezőre, így tudunk csak összehasonlítani egy kezeléssel kijuttatott hatóanyag-tartalmat, egységnyi hatóanyagárat és hektárköltséget. Ezek után minden egyértelmű, átlátható és kiszámítható lesz. Jobban alszik az ember…

A jeles matematika után jön a jeles környezetismeret, hisz jelen írásom a YaraVita lombtrágyacsalád bizonyítványáról is szól. Gyártásuk és fejlesztésük mögött 1967 óta immáron 55 éves tudás és globális tapasztalat áll. Valamennyi terméket a legkomolyabb minőségi előírások betartásával, kiváló minőségű, toxikus nehézfémektől és szennyező anyagoktól mentes alapanyagokból állítanak elő. A piacra kerülést minden esetben teljes körű, üvegházakban és szántóföldi körülmények között történő, többismétléses tesztelés előzi meg, a gyártás folyamatát pedig szigorú belső ellenőrzés és pontos nyomonkövethetőség jellemzi.

A tavasz beköszöntével kezdődhetnek az idei első – növényvédelemmel összekapcsolt – lombtrágyázási munkák. A YaraVita termékekre jellemző koncentrált hatóanyag-tartalom, összetétel, az egyedi formulázás, a kiváló esőállóság és a több hónapos tartamhatás mind-mind garanciát jelentenek a hatékony felhasználásra. Alábbi két vezértermékünket a mindenkori technológiába építve javasoljuk, ahol a fenológiához igazodó, lehető legkorábbi kijuttatás egy többszörösen megtérülő befektetést fog eredményezni.

Kalászos gabonáink növényspecifikus terméke a YaraVita Gramitrel, 2008 óta Magyarországon a YaraVita termékcsalád egyik zászlóshajója, literenként több, mint fél kg, 604 g/l összes hatóanyag-tartalommal. Magnézium, mangán, réz és cink egy termékben, tápanyagigényt és felvételi dinamikát követő, ideális arányban. A speciális nedvesítő, felületi feszültség-csökkentő és ragasztóanyag szintén benne van a (16,5 kg-os!) 10 literes kannákban. Ajánlott dózisa tavasszal, a legkorábbi kijuttatást alkalmazva 3 l/ha, vagy ha lehetőség van növényvédelmi munkákhoz kapcsoltan a megosztásra: 2x2 l/ha a javaslatunk. Bokrosodáskor, illetve szárbainduláskor, egészen a zászlóslevél kiterüléséig 2-2 l/ha, az intenzív vegetatív növekedési szakasz lombon keresztüli támogatásaként.

 

yara-vita-gramitrel-brassitrel

 

A másik növényspecifikus vezértermékünk a YaraVita Brassitrel Pro, kifejezetten az olajos és fehérjenövények igényeire kifejlesztve. Nagy hatóanyag-tartalmú (443 g/l), formulázott, szuszpenziós, magas fajsúlyú (1,537 kg/l) koncentrátum, magnézium, mangán, bór, molibdén és kalcium egy kannában. Repcében, tavasszal a vegetáció megindulását követően, 3 liter/ha dózisban járulunk hozzá mind a tél által megviselt állományaink regenerációjához, mind a tavaszi, robbanásszerűen jelentkező tápanyagigény fedezéséhez.

A permetezési szezon beindulásakor egy zsebben elférő segítség a Yara TankmixIT alkalmazása. Ingyenes, bárki számára elérhető applikáció okostelefonra. Egy online, folyamatosan frissülő, több mint 40 000 db keverési próbát tartalmazó adatbázis, melyet a YaraVita gyártási központjában dolgozó kollégák tartanak naprakészen a 2010-es évek elejétől napjainkig. Egy személyre szabott támogatás, mind a felhasznált YaraVita lombtrágya dózisát, a víz mennyiségét, a növényvédő szer hatóanyagok típusát, dózisát illetően, legyen szó gyomirtó, gombaölő vagy rovarölő szerről.

Az idei első szállítmányok már januárban és február első felében megérkeztek a kereskedő partnereinkhez, a folyamatos ellátás biztosított, valamennyi termékünk elérhető. A tavaszi, első félévi igények teljes lefedésével és a készletek ütemezett utánpótlásával az idei évben is ott van és ott lesz a technológiákba épített YaraVita. A gazdálkodóink körében a mai napig fontos, hogy „kijöjjön a matek”, s hogy mindez egy méltán nyugodt lelkiismeret mellett valósuljon meg. Jobban alszik az ember…

Jó egészséget és jó munkát kívánok Mindenkinek:

Szabari Szabolcs
Yara Hungária Kft.
+36-30/964-9513

yara-logo