MENÜ

Megoldás a kukoricát dézsmáló borzok ellen

Oldalszám: 35
2022.03.09.

Beszélgetés Gelencsér József gazdálkodóval a vadriasztókról.

Hol és mekkora területen gazdálkodik, és milyen kultúrákkal foglalkozik?

A Somogy megyei Somogyvámoson élek, ami egy hagyományos kicsi falu, nagy földekkel, melyeket gyepű választ el egymástól. Nyugdíjas vagyok, emellett gazdálkodom. 6 hektár külterületi szántóm van, valamint belterületen még 2–2,5 hektárt használok, a vetésforgó függvényében. Ez utóbbi területeken a kertészet és a csemegekukorica a fő profilunk, a külterületen pedig a búza és a kukorica. 

Milyen problémával küzdöttek, és milyen mértékű volt a károkozás a vadriasztók használata előtt?

Alapvetően borzok kezdték dézsmálni a csemegekukoricánkat, de a kezdetekkor csak igen mérsékelt károkat okoztak. Ahogy az évek során ezek egyre gyakoribbak és nagyobbak lettek, úgy az idősek tapasztalatait felhasználva gyakran körbejártuk a területet kutyákkal. Ez bizonyos fokig riasztó, pontosabban kármérséklő hatású volt. Június elejétől november közepéig árulunk kukoricát, amit a borz nagyon szeret. Messziről megérzi a szagát, és csak azt a tökéletesen ép, fejlett, első osztályú csövet eszi meg, ami a mi számunkra is a legértékesebb. Addig eszik, míg jól nem lakik, általában 50–100 csövet fogyaszt el egy ilyen támadás alatt. Idővel már nem voltak elégségesek a hagyományos megoldások, a kutyával való bejárás, az emberi haj kihelyezése, a parfüm és a többi. A növekvő veszteségek egyre érzékenyebben érintettek bennünket.

Honnan szerzett tudomást a Doxmand vadriasztóiról, és milyenek voltak az első tapasztalatai?

A helyi gazdák közül többen használtak ilyet, eltérő eredménnyel. Az egyiküktől kaptam igen hasznos tanácsokat és elérhetőséget a megrendeléshez, aki ugyan nem pont borzra – inkább őzre, vaddisznóra –, de jelentős eredménnyel használta a rendszert. Négyirányú Doxmand vadriasztót vásároltam, ami a nevéből is adódóan 4 irányba szórja a riasztó ultrahangot. Tanácsai szerint a növény felett 30 centiméter magasra tettem az eszközöket egy állványra, így tudja körülbelül 45 fokban, a lehető legnagyobb területet lefedni az ultrahang. Kihelyezéskor a terepviszonyokat, a domborzatot és az egyéb árnyékoló tényezőket is figyelembe kell venni. A riasztó nagyon jól működött, a borz egyedül az árnyékban maradó végeken jelent meg, ahová az ultrahang nem ért el.

 

doxmand-img_6646

Doxmand VR8 ultrahangos vadriasztó

 

Mennyire tartja fontosnak a korai védelem kiépítését, a megelőzést? Az időben kihelyezett riasztók hatékonyabban működnek, mintha akkor tennék ki őket, mikor már odaszoktak a területre?

Főleg a nagyobb területek, komolyabb kultúrák esetén lehet igen hasznos a megelőzés. Egy 5 hektárnál is nagyobb méretű földre beszabadult borz kártételét könnyen lehet, hogy csak az aratáskor veszik észre, mikorra már óriási veszteséget okozott. Ha viszont a terület gazdája elővigyázatos, és kihelyezi a Doxmand riasztóit, ez nem fordulhat elő, így megelőzheti a kárt.

 

doxmand-fmr01410

Doxmand Dual ultrahangos vadriasztó

 

Összességében mennyire elégedett a riasztók kihelyezése utáni eredménnyel?

Nagyon elégedett vagyok, az ára már az első 3 hónap alatt megtérült, a kártétel megszűnt. Ha valaki okosan és jól használja, úgy bátran állíthatom, hogy egy kiváló ár/érték arányú, szinte nélkülözhetetlen eszközre tehet szert. A készüléket a kedvező tapasztalatok alapján a következő években is használni fogom.

 

doxmand-img_6589

Doxmand VR4 ultrahangos vadriasztó

 

Mit jelent az okos használat, mit tanácsol a hasonló problémákkal küzdő gazdáknak?

Először is vegyék figyelembe a terület alaprajzát. A riasztók papíron 3 hektárra jók, de nyilvánvalóan ez négyszögletű, szabályos földek esetén érvényes, míg a valóságban a földeknek a legkülönfélébb alakjuk és kiterjedésük lehet. Továbbá fel kell mérni az árnyékoló tényezőket is: a domborzatot, a sűrűbb bozótos, esetleg erdős részeket, hiszen ezek mind-mind nehezítik az ultrahang terjedését. Fontos még, hogy a Doxmand 2, 4 és 8 irányú riasztókat is forgalmaz, melyek közül tapasztalataim alapján mindenképp a 8 irányút választanám, ami egy nagyobb fokú védelmet biztosít. A korábban említett növény feletti 30 centiméteres magasságot tartani kell, a kultúra növekedésével mindig feljebb kell emelni az eszközt. Úgy gondolom, hogy a Doxmand riasztórendszer e szempontok szerinti használatával, a tapasztalatok alkalmazásával a vadkárok mértéke minimálisra csökkenthető.

 

doxmand-logo

doxmand.hu | [email protected]
+36-30/692-8785