MENÜ

Védelem és energia! TRIKA EXPERT, 2 az 1-ben

Oldalszám: 1
Jáger Ferenc 2022.01.20.

2022-ben kerül Magyarországon piacra a Sumi Agro új talajfertőtlenítő rovarölő szere, a TRIKA EXPERT. A készítményt már több gazdálkodó személyesen is ismeri, mert hivatalos nagyüzemi kezelésben kipróbálhatta 2021-ben.

A készítményt már több gazdálkodó személyesen is ismeri, mert hivatalos nagyüzemi kezelésben kipróbálhatta 2021-ben. Az üzemi kezelések az ország több pontján, 10 napraforgó és 10 kukoricatáblán kerültek beállításra (1. kép). A kísérleti eredményeket és üzemi tapasztalatokat országos bemutatón 2021. június 16-án a X. SUMIVERSITAS keretében osztottuk meg a kollégákkal.

 

 trika-expert-1-kep
1. kép: TRIKA EXPERT bemutató üzemi kezelés – X. SUMIVERSITAS (Balatonújlak, 2021.)

 

 

Sumiversitas 2021

 

TRIKA EXPERT egyedisége abban rejlik, hogy a rovarölőszer hatóanyag mellett starter műtrágyát is tartalmaz.  A 4 g/kg lambda-cihalotrin rovarölőszer hatóanyag mellett (melyet az Ercole termékünk is tartalmaz) 7 % N és 35 % P2O5 is található a készítményben.

A gyártó, a Sipcam-Oxon által védjegyzett, speciális G-PLUS formulálási technológiának köszönhetően a TRIKA EXPERT szemcséi teljesen homogének, azaz a rovarölő szert és a starter műtrágyát egyenletesen tartalmazzák. Térfogatsűrűsége 838 g/l. Jellegzetes fekete granulátuma jól pereg, könnyen adagolható, nem porzik és nem boltozódik.  A szemcsék átlagos átmérője 0,5-0,6 mm (2.kép). Kijuttatása a gyakorlatban elterjedt granulátumszóró adapterekkel precízen végezhető.

 

 trika-expert-2-kep

2. kép: 5 g TRIKA EXPERT 25 000 granulátumot tartalmaz.

 

Dózisa 10-15 kg/ha. Felhasználható napraforgó és kukorica kultúrában drótférgek, mocskospajor és cserebogár lárvák ellen a vetéssel egy menetben, sorkezelés formájában. Forgalmazása 10 kg-os kiszerelésben, tökéletesen záró alumínium zsákban kezdődik meg 2022-ben.

A formuláció alapanyaga a tőzeg, amit a gyártás során először megőrölnek. Ezt követően hozzáadják a nitrogént és a foszfort, majd alapos keverés után elkészítik a granulátumot. A következő munkaműveletek a granulátum szárítása, majd szitálása. A gyártási folyamat végén a megfelelő méretű szemcsékre rápermetezik a rovarölőszer hatóanyagot, ami a tökéletes szárításnak köszönhetően egyenletesen átitatja a granulátumot. A kész TRIKA EXPERT azonnal légmentesen lezárt alumínium zsákba kerül.

A szemcsébe ágyazott rovarölőszer hatóanyag és tápanyag feltáródása viszonylag gyors, így hatékony és markáns talajlakó kártevő elleni védelmet, ill. kezdeti tápanyagellátást biztosít a kelő napraforgónak és kukoricának (1. és 2. ábra).

 

 trika-expert-1-abra

1. ábra: Drótféreg elleni hatékonysági % kukoricában a kezelés utáni 32. napon – Apátújfalu – FYSE.
 
 trika-expert-2-abra
2. ábra: Napraforgó vigor % a kezelést követő 35. napon – Hódmezővásárhely – Syntech.

 

A kelő növények gyökerei számára különösen fontos a felvehető foszfortartalom, ami gyakran még kiváló foszforellátottságú talajokon sem biztosított. Ezt a gyorsan felvehető foszfort biztosítja a TRIKA EXPERT. Kijuttatásánál törekedjünk arra, hogy a granulátumot a gyökérzónába juttassuk ki, mert a gyökér csak 2 mm távolságból képes a foszfor felvételére.

A 2021. évi nagyüzemi napraforgó és kukorica bemutató TRIKA EXPERT kezelések egyértelműen megmutatták a készítmény növényfejlődésre gyakorolt pozitív hatását. A kezelés hatására a kelés gyorsabb és egyenletesebb volt, a sorok előbb záródtak, a növények fejlődésében sokáig jól látható volt a starter hatás.

 

 trika-expert-3-kep

3. kép: A TRIKA EXPERT starter hatása napraforgón – Nyírtelek, 2021.

 

TRIKA EXPERT kiválóan egyesíti magában a hatékony talajfertőtlenítő rovarölőszer és starter műtrágya hatását. Alkalmazásával megvédhető a kelő napraforgó és kukorica a talajlakó kártevőktől, ugyanakkor biztosított növényeink kezdetei tápanyagellátása is (5.kép).

Adjon TRIKA EXPERT-et, védelmet és energiát növényeinek!

 

Jáger Ferenc
fejlesztési és engedélyezési igazgató
Sumi Agro Hungary Kft.
www.sumiagro.hu

logo_sumiagro_2018-k