MENÜ

Mindig legyen egy ütőkártya a kézben

Oldalszám: 28-29
Szász Zoltán 2022.01.20.

Reméljük mindenki egészségben megérkezett ebbe a meleg újévbe. Az időjárás akár március elejei is lehetne. A németek sem maradtak kormány nélkül, csak arra vigyázzanak nehogy nagyon elkapják és árokba csusszannak. A haragoszöld irányt, habár első látásra sok minden értelmetlen benne, egy részről a leleményes mezőgazdasági termelők jól ki is használhatják.

 

joker ct advertising image-1000

 

A bevezetendő szén-dioxid-kvóta egyik szempontból baromság, másik szempontból lehetőség. A műtrágya- és vegyszercsökkentés úgyszintén, sok termelő számára új lehetőségeket rejtegethet.

Magyarország olyan helyzetben van, hogy egy elég széles vetésforgót is be lehet állítani, amivel a nyugatiak vitorláiból a szelet ki lehet fogni. Amennyiben elég hosszú a vetésforgó, úgy könnyebben fogunk tudni különböző gyomoktól megszabadulni, esetleg nem fog kialakulni rezisztencia.

 

horsch-kép1_joker rt tökéletes tarlón

Joker RT tökéletes tarlón

 

A lakosság egyre nagyobb hányada gondolja úgy, hogy egészségesebben szeretne élni. És sokan meg is tudnák fizetni. Az elmúlt hatvan évben sokat változott a növénytermesztés és most a digitalizációs bummban éppen vissza szeretnénk menni a „gyökerekhez”. Minél egészségesebb élelmiszer egészséges talajból és minél kevesebb műtrágyáról és vegyszerről szól. Természetesen ott, ahol meg tudják fizetni, ugyanis a kevesebb vegyszer, műtrágya nem szükségszerűen, de azért kisebb termést is eredményez.

 

horsch-kép2_cruiser sekély de intenzív keverés

Cruiser sekély de intenzív keverés

 

Az egészséges talaj fogalma elég tág. Azonban valahol a talajéletnél kezdődik. Valahol a körforgásba bele kell nyúlni. Általában a tarlóhántás körül kezdjük a kísérletezéseket. Kezdjük ott, hogy minél alacsonyabb tarlót hagyjunk és a tarlóhántást minél sekélyebben, teljes munkaszélességben végezzük el! A szalmával borított felület alatt jóval hűvösebb a föld felszíne, így a mikroorganizmusok dolgozni tudnak. Egy csupaszon hagyott talajfelszín sokkal nagyobb mértékben fel tud melegedni. Amennyiben mi is több ideig szeretnénk a napon lenni, védekezünk, szalmakalappal, de sokszor napernyővel is akár. Tegyük ezt a földdel is. Ezenfelül a tarló olyan, mintha kis kémények állnának ki a földből, amin keresztül még jobban párolog. A sekély művelés ellenben olyan intenzív is legyen amilyen csak tud lenni. Jól rázzuk meg a földet, a szalmából hulljon ki a föld felszínére a kipergett mag azért, hogy ki tudjon kelni. Ezt a műveletet a Horsch palettájáról a Joker rövidtárcsával vagy Cruiser sekély kultivá­torral végezhetjük.

Mikor melyiket használjuk?

A rövidtárcsát általában könnyebb vontatni, mint egy szántóföldi kultivátort, és ez azért van, mert a kultivátor földet visz magával. Azokat a talajokat kell kultivátorral művelni, amelyek felülete egyenlőtlen.

 

horsch-kép3_a cruiser földet visz magával és egyenget

A Cruiser földet visz magával és egyenget

 

A Cruiser kivasalja a föld felszínét. A hatgerendelyes sekély kultivátor kapái 150 kg-ra vannak előfeszítve, így hosszabb ideig bent maradnak a földben. A munkamélységet a talajegyenlőtlenség határozza meg. Természetesen jó lenne minél sekélyebben dolgozni, de ez az indulásnál nemigen szokott működni. Néhány év elteltével, amikor már kivasaltuk a földeket, akkor lehet igazán az ultrasekély talajművelést végezni. A Cruiseren a sekély műveléshez a lúdtalpkapát használjuk, azonban, ha több földet kell mozgatni, akkor a lándzsa kapákkal érdemes dolgozni. Talajállapottól függően, 5 – 8 – 10 cm széles kapákat használunk. A kemény talajon a keskenyet, laza homokoson a széleset.

 

horsch-cruiser-kapak

Balra: Cruiser vídeás lúdtalpkapa, jobbra: Cruiser keskeny HM 8 cm kapa

 

horsch-kép5_a párosával szerelt tárcsalevelek, robusztus csapágyakkal, nagy átömlőkeresztmetszettel

A párosával szerelt tárcsalevelek, robusztus csapágyakkal, nagy átömlő keresztmetszettel

 

Azokon a földeken, ahol már kevesebb egyengetés szükséges, használhatjuk első menetben a Joker rövidtárcsát. A párosával felfogatott tárcsalevelek még az igen kötött talajon is megtartják a behatolási szöget, 5 cm mélyen teljes átfedéssel dolgoznak. A sekélyebb talajművelés érdekében használni tudjuk a mellső daraboló késhengert! A Joker nagyon pontos mélységtartását és stabil működését a mellső támasztó kerekek és a hengeren való futás biztosítja.

 

horsch-kép6_pontos méylségtartás - ultrasekély talajművelés

Pontos mélységtartás – ultrasekély talajművelés

 

Lezáró hengerből nagy a választék, azért is, hogy mindenki a földjeihez a legjobbat megtalálja. A legújabb henger a dupla RingFlex. A RingFlex laprugós henger jó aprító és egyengető hatással rendelkezik. Ezenfelül a talajhigiéniára gondolva kevés földet és így magot és kórokozót szállít egyik földről a másikra. A dupla henger gyűrűi egymásban forognak, olyan, mintha két malomban őrölnénk a földet, így szép aprómorzsás talajt hagy maga mögött. Ezzel a henger kombinációval a tarlóhántás és -ápolás mellett a magágykészítésben is kiváló minőséget hagy maga mögött a Joker.

Amikor a jokeres tarlóhántás után úgy érezzük, hogy jó lenne még a felszínt egyengetni és a szalmaterítésre is ráférne még akkor a második menetben, a tarlóápolásban használjuk a Cruisert! Mélyebben is dolgozhatunk, és általában kell is, hogy több földet vigyünk magunkkal. Ilyenkor kell a lóerő, ugyanis a minél jobb keverés eléréséhez kell a sebesség is, de a sok kapa megfogja a gépet. A kapákkal talajtól függően 15 cm mélységig, homokon 20 cm-ig lehet dolgozni.

 

horsch-kép8_cruiser sl intenzív mélyebb egyengető művelet

Cruiser SL intenzív mélyebb egyengető művelet

 

A talajélethez az a jó, ha minél több ideig zöld a felszín, vagyis valami nő a talajban. Azonban, ha nincs csapadék akkor mi van. A takarónövény még azt is elviszi, ami a földben volt. Azt is tudjuk, hogy a talajélettel, zöldítéssel, takarónövénnyel, amennyiben jól sáfárkodunk, talajt, humuszt tudunk előállítani. Ez az egyedüli lehetőség, hogy földet csináljunk. Az összes többi tevékenységgel csak fogy a föld. A magasabb humusztartalom több nedvesség befogadására és megtartására teszi alkalmassá a talajainkat.

 

horsch-kép9_joker 6 rt_takarónövény késő őszi bedolgozása

Joker 6 RT – takarónövény késő őszi bedolgozása

 

A humuszt el is tudjuk égetni, amint mechanikailag belenyúlunk a földbe. Ezért az alapműveléseknél nagyon oda kellene figyelni, hogy milyen műveletet mikor, miért végzünk. A szántóföldi kultivátorokra is lehet már LD kapákat, keskeny véső, lazító eszközöket tenni az intenzív forgatók helyett. Nagyon sokszor van olyan helyzet, hogy az előző kultúrnövény után relatív kevesebb a szármaradvány, akkor a mélyművelésnél elégséges a keskeny kapák használata. Egy sűrűbb kapaosztású nehézkultivátorral, mint pl. a Tiger AS, így is el lehet érni a mélyművelést, de kevesebb szenet égetünk el.

 

horsch-kép10a_alapművelés tiger as el - ld kapával

Alapművelés Tiger AS-sel – LD kapával

 

A biztonságosabb takarónövény-termesz­tést és humusznövelést úgy is el lehet érni, hogy az alapművelésnél egy menetben végezzük a vetést és késő ősszel vagy kora tavasszal ledolgozzuk a takarónövényt. Érdemes olyan vetőmagmixet vetni, ami esetleg kifagy, így még egyszerűbb a helyzetünk.

 

horsch-kép11a__a lefagyott takaró növény bedolgozása késhenger segítségével

A lefagyott takarónövény bedolgozása késhenger segítségével

 

 

A takarónövény bedolgozására is alkalmas a Joker. A késhenger segítségével aprítjuk és a tárcsalevelekkel bedolgozzuk a növényi maradványokat.

 

horsch-kép11b_takarónövény - ilyen volt, ilyen lett

Takarónövény – ilyen volt, ilyen lett

 

A Joker egy igazi ütőkártya a termelő kezében!

 

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg