MENÜ

Elumis Bang: Nyoma sincs az évelőknek

Oldalszám: 39
Papp Zoltán 2022.01.20.

Posztemergens gyomirtó szer magról kelő és évelő egy- és kétszikűek ellen takarmánykukoricában.

elumis_bang_logo

  • Az egyik legmagasabb hatóanyag-mennyiség egységnyi területen
  • Rendkívül hosszú és széles hatásspektrum
  • Kiemelkedő hatás köles és muhar fajok illetve fenyércirok és mezei acat ellen is

Az évelő gyomok okozzák az egyik legnagyobb gyomproblémát a kukorica termesztésében. Nem csak tápanyagot és vizet vonnak el a kultúrnövénytől, hanem a gyökerek allelopatikus anyagot termelve akadályozzák a kukorica fejlődését, a napfényért versengésre késztetve megnyúlik a növény, amellyel csökken a szárszilárdság és ezek végül nagyon jelentős termésveszteséget okoznak.

Az igazán nagy kihívást az ilyen területek gyomirtása jelenti. Azonban ez sem jelent megoldhatatlan gondot az Elumis Bangnek, amely egy posztemergens gyomirtó szer takarmánykukoricában. A csomagban lévő 3 hatóanyag 3 eltérő hatásmechanizmussal rendelkezik. Ez segíti a rezisztencia elleni védekezést. A piacon lévő egyik legnagyobb mennyiségű hatóanyagot jelenti egységnyi területen. A nikoszulfuronból 60 g/ha, mezotrionból 150 g/ha, míg dikambából 288 g/ha mennyiség kerül kijuttatásra, amikor a csomagot 5 ha-on használják.

Mit ad ez a hatóanyag-kombináció? Először is az egyik legszélesebb hatásspektrumot. Kimagasló hatékonyság jellemzi a fenyércirok, a köles fajok (HPPD-toleráns parti és kései köles is), kakaslábfű és a muhar fajok (fakó, zöld, ragadós és pirókujjas) ellen (1. kép). Az Elumis Bang az acatmentesítés leghasznosabb eleme a kukorica gyomirtásában, ami a rendkívül magas dikamba tartalomnak köszönhető. Ezeken felül a leggyakoribb magról kelő, nehezebben irtható gyomok is beletartoznak a spektrumába.

 

elumis bang hatása fenyércirok ellen a kezelést követő 25. napon békéssámson 2021. június 22

Elumis Bang hatására pusztuló kakaslábfű és fakó muhar a kezelést követő 19. napon, Kaposfüred, 2020. június 25.

 

A hatóanyagok által generált tulajdonság a hosszú hatástartam. Ez a selyemmályva, csattanó maszlag, keserűfű-félék, disznóparéj és libatop fajok, vadkender későbbi csirázása ellen ad védelmet, de jelentősebb csapadék (30–50 mm) esetén a magról kelő egyszikűekre is van hatás.

Az Elumis Bang csomag előnyei között kell felsorolni az egy- vagy kétmenetes gyomirtás lehetőségét. Hideg tavaszon gyakran szükség van egy tisztító kezelésre az olyan gyomok ellen, mint a parlagfű, libatop és szerbtövis fajok, vadkender, mezei acat. Ellenük a Banvelt 0,5–0,6 l/ha dózisban, majd később a melegigényes gyomok ellen az Elumis-t 1,7–2,0 l/ha dózisban kell használni.

 

elumis bang hatása mezei acat ellen a kezelést követő 25. napon békéssámson 2021. június 22

Elumis Bang hatása mezei acat ellen a kezelést követő 25. napon, Békéssámson, 2021. június 22.

 

Az Elumis az egyetlen olyan készítmény, amely hivatalos engedéllyel rendelkezik hibrid kukorica vetőmag-előállításban és vele a fenyércirok elleni védekezést lehet megoldani.

Az Elumis a legkorszerűbb OD-formulációjú termék. Ez azt jelenti, hogy olyan adjuváns és vivőanyag rendszerben vannak feloldva hatóanyagok, amelyek a leghatékonyabban és leggyorsabban segítik a termék oldódását, tapadását, felszívódását a leveleken, ezáltal a legjobb hatékonyságot nyújtja (2. kép).

 

elumis bang hatására pusztuló kakaslábfű és fakó muhar a kezelést követő 19. napon kaposfüred 2020. június 25

Elumis Bang hatása fenyércirok ellen a kezelést követő 25. napon, Békéssámson, 2021. június 22.

 

Az Elumis Bang csomag – dózistól függően – 5–6 ha-on használható fel. Tehát a kisebb termelők is meg tudják vásárolni, nincs szükség 10–30 ha-os csomagok megvásárlására. Mivel folyékony formulációban van minden termék, ezért nincs szükség külön mérőedényre a csomagolásban, tehát 1–2 ha-os területek is könnyen kezelhetőek.

Ha az Elumis Bang vásárlása mellett döntenek, akkor 37%-os árkedvezmény érvényesíthető a szóló termékek vásárlásához képest.

 

Papp Zoltán
kukorica növényvédő szer kampánymenedzser

syngenta_logo.svg