MENÜ

Költségmegtakarítás még nagyobb munkaszélességgel

Oldalszám: 46
2021.12.16.

Az egyre drasztikusabban növekvő energiaárak és az ezzel együtt emelkedő üzemeltetési költségek a munkaerőhiánnyal párosulva egyre több gazdálkodót állítanak új kihívás elé. Ennek hatására fokozottan fontos szempont lett a technológia felépítésénél, a gépek kiválasztásánál a lehető legmagasabb területteljesítmény.

 

güttler dji_0046_ok

 

A költségek csökkentése érdekében egyre többen törekednek minél kevesebb munkamenetre egy adott munkafolyamaton belül. A csökkentett menetszám az üzemeltetési ráfordítás mérséklése mellett a talaj káros tömörödésének visszaszorításához is hozzájárul.

Ezen igényeket felismerve fejlesztettek ki a meglévő 12,4 méteres Güttler PW1240 Magnum hengerből – két hidraulikusan kihajtható hengertaggal kiegészítve – egy új, 15,6 m munkaszélességű Güttler PW1560 Magnum változatot. A 8360 kg önsúlyú modell optimálisan üzemeltethető 170 LE teljesítményű, középuniverzális erőgépekkel. A prizmacsúcsokból álló Güttler csillag profilok mélységi tömörítést és jelentős rögtörést végeznek, mivel a talajba mélyedő csillagelemek oldallapjai a haladási iránnyal nem párhuzamosak, illetve a különböző mélységben haladó elemrészek kerületi sebessége is különböző. A csillagos és prizmahenger által kialakított talajfelszín nem összefüggő, hanem hullámos barázdákból áll. Az ilyen talajfelszín a csapadékvíz befogadására előnyösebb, és jól ellenáll a szél okozta eróziónak is és nem cserepesedik le. A henger felhasználási területe igen széles, és univerzálisan alkalmazható többféle feladatra. A felső 10–12 cm-es rétegben végzett, intenzív rögtörő, tömörítő munkájának köszönhetően a vetést megelőző vagy esetenként a vetést követő magágytömörítésre, de tarlóhántással egybekapcsolt talajlezárásra is jól használható. A prizmacsúcsokra méterenként 400 kg súly nehezedik, ennek köszönhetően még a legszárazabb körülmények között, az igen keményre száradt rögöket is megrepeszti, illetve darabjait töri. Nem kell kétségbe esni, ha nedvesebb talajkörülmények között kell alkalmazzuk (pl. szántáselmunkálásnál), hiszen a prizmahenger – sok más hengerprofillal ellentétben – kiemelkedő öntisztító képességgel rendelkezik. Egy-egy elempár eltérő átmérőjű csillagból épül fel. Ezek egymás mellett, excentrikusan elmozdulnak, ezáltal egymást folyamatosan tisztítják.

 

güttler-img_20210826_115840

 

Az őszi kalászosok robbanásszerű fejlődését szintén elősegíthetjük a Güttler-hengerrel végzett bokrosító hengerezéssel. A hengerelemek hegyes csúcsai megsértik a növényi szárakat, így azok bokrosodását serkentve akár 15% többlet is elérhető a terméshozamban. A güttlerezést követően, már 10–15 nap elteltével robbanásszerűen bokrosodik az állomány. Ha fejtrágyázás után végezzük el ezt a műveletet, akkor a mű­trágya felső talajrétegbe való bedolgozásával a tápanyag minél nagyobb arányú hasznosulását is jelentősen elősegítjük.

 

güttler gtr_7862 copy

 

Attól sem kell tartani, hogy a nagy munkaszélesség a talajfelszín-követés rovására menne. A Güttler-hengertagok lengőrámákba integrálva kerültek felfüggesztésre, amelyek sok más versenytárs megoldásaival szemben keresztirányban és menetirányban is kiemelkedő talajkövetést biztosítanak. A táblák közötti biztonságos közúti vonulás a nagy munkaszélesség ellenére sem okozhat gondot. A 15,6 méteres munkaszélességű verzió, a 12,4 méteres testvérénél megszokott módon, a szárnyak behajtásával 3 méter szélességben szállítási helyzetbe állítható, illetve rögzíthető, a legszélső hengertagok pedig hidraulikusan behajthatók a másik hengertag mellé. Így a jó súlyelosztásnak és a fékrendszerrel felszerelt, széles nyomtávú, nagyméretű kerekeken guruló, stabil futóműnek köszönhetően akár 25 km/h sebességgel is vontatható.

 

www.guttler.hu

güttler-logo

 


december güttler-demógp-kiárusítás