MENÜ

Az ősznek még nincs vége

Oldalszám: 28-29
Szász Zoltán 2021.12.15.

Az őszi munkálatoknak már lassan mindenütt vége. Az utolsó simításokkal is leállnak a gépek, a permetezőket is kezdik téliesíteni. A terményárak még mindig magasak, és néha kicsit ki-ki ugrálnak az ablakon, és megnézik, hogy van-e hely felfelé. Jelen műtrágyaárak remélhetően nem maradnak ilyen magasan. A magas terményárnak nagyon sok hátulütője is van. Egyre többen kezdik tartani a markukat és le szeretnék felezni azt.

A másik dolog, ami a mezőgazdaságot sújtja az igen sötétzöld hullám. Az is igaz, amennyiben ilyen magasak maradnak az árak, melyik politikai erő próbálja megkockáztatni azt, hogy esetleg ellátási gondok alakuljanak ki. És ide piszkít még a Covid is.

Egyre többen szeretnének egészségesebben élni. Ezért arra kell törekedni, hogy egészségesebb, vegyszermaradék-mentes termékeket állítsunk elő. Ezt könnyű mondani, de el is kell érni. Amennyiben a felvevőpiac meg van rá úgy ezt meg lehet valósítani.

Az egész bonyolult is meg nem is. Minél szélesebb a vetésforgó annál egyszerűbb a növényvédelem. Ezenfelül még különböző növénytársítások is a kezünkre játszhatnak. Az is igaz, hogy vannak olyan területek, ahol a magas bérleti díjakat a kukoricából lehet a legjobban kigazdálkodni. De meddig? Mert úgy hírlik, hogy különböző gyomok kezdenek rezisztensé válni. Mit fogunk ezután csinálni? Érdemes lenne már most elgondolkodni és a megoldásokat keresni.

A hosszú vetésforgó előnye, hogy pl. a kukorica után nem kell búzát vetni. Egyből megoldottunk egy fuzáriumos kérdést. Ezenfelül egyből nem kérdés, hogy a mulcsos technológiát lehet használni a forgatásos helyett!

 

horsch1_cura vakboronálás copy

Cura vakboronálás

 

A gyomok kezelésében a forgatás csak ideig óráig megoldás. Egy bizonyos idő után akkora lesz a föld gyomkészlete, hogy azzal, hogy lefordítottuk nem oldunk meg semmit, vagy nem sokat.

A gyomosodás kézben tartására nagyon jó mechanikus megoldások és technológiák léteznek. Amennyiben a kukorica-, napraforgó-, szójaföldet szeretnénk mechanikusan gyommentesen tartani, akkor a vetés előtt kb. 10 nappal el kell készíteni a magágyat. Ezután a sekélyből induló gyomnövények kicsíráznak, amit egy sekély gyomfésüléssel ki is tudunk iktatni. Ezután vetünk, és akár a vetés után is, amennyiben igényli a terület, vagy olyan az időjárás, egy vakboronálással a még kelő gyomokat elintéztük.

 

horsch2_a kukorica csíra 4cm mélyen, vakboronálás 2-2,5 cm-en copy

A kukoricacsíra 4 cm mélyen, vakboronálás 2–2,5 cm-en

 

A kikelt növényeket is meg lehet gyomfésülni. A mechanikus gyomirtásnál a teljesítmény a lényeges. A Horsch Cura 6 – 9 – 12 – 13 – 15 – 24 m-es változatokban kerül a piacra. Minél szélesebb a gyomfésű annál nagyobb teljesítményre vagyunk képesek. A Cura gyomfésű képes 300–5000 g fognyomás között dolgozni, így a vetés után a vakboronálás könnyen megoldható. Ezenfelül a nagy nyomásnak köszönhetően a kalászosok tavaszi gyomirtása még kötött talajokon sem gond, ugyanis képes behatolni a talajba. A gyomirtás mellett fellazítja a letömörödött felszínt, levegő jut be a talajba és elindul a műtrágya-feltáródás. A Cura fogak 8 mm vastagok, vídia keményfém felrakással, és a húzástávolság 28 mm. Ez biztosítja a gyommentesítést.

 

horsch3_búza gyomfésűzés_gyomírtás-bokrosodás-n fertáródás copy

Búza gyomfésűzés–gyomirtás–bokrosodás–N-fertáródás

 

Amennyiben a gyomok kinőttek a gyomfésűből, a gyérsoros kultúrákban jön a sorközművelő. A kalászosoknál esetleg a vegyszeres gyomirtás. A sorközművelő nem újkeletű eszköz. A Horsch Transformer egy kicsit másabb.

 

horsch4_transformer 12 vf copy

Transformer 12 VF

 

A mozgatómű egyben a középső váz része, és ezen keresztül csatlakozik a traktorhoz is, így nagyon közel van a traktorhoz, könnyebb emelni, ez által kisebb traktor is el tudja működtetni és könnyebb vezetni is. A kis növény esetén, a sorok látására egy vagy dupla kamerás rendszer létezik, és amennyiben a növény nagyra nőtt, akkor a sorletapogatók vezetik.

A paralelogramma kocsik igen robusztusok, a széles és nagy átmérőjű felfogatás hosszú és karbantartásmentes élettartamot biztosít, amikor pedig megkopik a csapszeg vagy a persely, akkor egy gyors cserével megint újszerű állapotba hozható!
A munkahenger által mozgatható paralelogramma képes a sorkizárásra, ugyanis GPS alapján, ahol már egyszer járt ott kiemeli a kocsikat és nem okoz kárt a vetett sorban.

 

horsch5_robosztus paralelogramma copy

Robusztus paralelogramma

 

A munkahengerek kétirányúak is lehetnek, így nemcsak kiemeli a kocsit, hanem keményebb talajon be is kényszerítheti azt a talajba, így biztos, hogy a kapák minden körülmény mellett tisztán dolgoznak. A Transformer 15 cm-es sortávtól már működik. A biotermesztésben a 15 cm sortávban való sorközművelést akkor alkalmazzák, amikor malmi minőséget szeretnének elérni, és a sorköz késői megmozgatásával oxigén kerül a talajba, ami a N-t mobilizálja.

 

horsch6_búza sorközművelés copy

Búza sorközművelés

 

A gyérsoros kultúrákhoz egy egész sor adapter közül választhatnak a termelők. Sorvédő háromféle is létezik. Az egyik védő tárcsa a másik a védő lemez, egy másik lehetőség az L alakú kapa, amellyel közel lehet menni a sorhoz úgy, hogy nem temeti be azt. Ezek a sorvédő eszközök annak függvényében használhatóak, hogy ki milyen technológiát alkalmaz, van-e szármaradvány vagy nincs, vagy csak kevés a föld felszínén.

A sorban növő gyomok kiszedése a legnehezebb. Ezért is fontos, hogy a gyomfésűvel minél sikeresebb legyen a művelet. Amennyiben mégis maradt gyom, így azt vagy a Transformerre szerelt gyomfésűvel, vagy az ujjas sorközművelővel távolítjuk el.

 

horsch7_sorvédő tárcsa copy

Sorvédő tárcsa

 

A teljes felületű gyomirtás nyáron az aratás után kezdődik. A tarlóhántással is végzünk valamennyit, azonban az igazi azután kezdődik, hogy megjelenik az árvakelés is. A sekély mechanikus gyomirtást egyre többen helyezik előtérbe, és ehhez kell egy olyan eszköz is, ami sekélyen, biztonságosan, teljes munkaszélességben átvágja a talajt. A Horsch háznál ez a Finer. Azonban, hogy sekélyen tudjunk dolgozni a föld felszíne is olyan kell, hogy legyen. A sekély művelésre azért van szükség, hogy minél kevesebb nedvességet veszítsünk, és folyamatosan stimuláljunk ki nem kelt növényeket, ill. olyan gyomokat, mint pl. az acat vagy tarack folyton megsértsünk, és tulajdonképpen saját magukat élik fel vagy kihúzzuk a föld felszínére, ahol elszáradnak.

 

horsch8_kukorica sorközművelés l kapákkal a sor mellett copy

Kukorica sorközművelés L kapákkal a sor mellett

 

horsch9_sorközművelő gereblyével szerelve copy

Sorközművelő gereblyével szerelve

 

horsch10_ujjas sorközművelő copy

Ujjas sorközművelő

 

A Finerrel ezen kívül a tavaszi első menetet is el tudjuk végezni. A mulcsos technológiában tavaszra a Tiger után kikelnek a gyomok. Amennyiben műtrágyát is szeretnénk bedolgozni, azt a gyomirtással együtt el lehet végezni. Akár egy menetben is, amennyiben a traktorfrontra Partner tartályt teszünk és onnan a Finer kapái mögé kijuttatjuk a műtrágyát.

 

horsch11_finer_tarlóápolás copy

Finer tarlóápolás

 

Az őszi alapművelést elvégeztük a Tigerrel, egyenletes, lezárt talajfelszínt kapunk. A föld felszínén maradt szármaradvány védi azt a lekeményedéstől. A forgatással ellentétben tavasszal nem kell simítózni. Így egy menetet megspóroltunk. Az őszi alapműtrágyát vagy kiszórjuk a felszínre és a Tiger bekeveri azt, vagy a kapák mögött egy depóba juttathatjuk ki. A depó műtrágyázásnak is meg vannak az előnyei, minél savanyúbb talajokon dolgozunk annál hatásosabb a depó műtrágyázás.

Az egészség a legfontosabb! Ezért majdnem mindent megteszünk. Azonban van még mit tanulnunk azoktól, akik pl. intelligens takaró- vagy társító növényekkel dolgoznak. Akár azért, hogy a rovaroknak csapdát állítsanak addig, amíg a permetezővel megéri kimenni. Akár azért, mert plusz N kötnek meg a talajba, akár azért, mert erózió ellen védenek, akár azért, mert  talajéletet állítanak elő. Egyik termelő úgy fogalmazott, hogy: „A Föld mindig legyen borítva, mindig nőjön valami rajta ekkor teszünk a legtöbbet a környezetünkért és az életünkért!”

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg