MENÜ

Védelem és energia! TRIKA EXPERT 2 az 1-ben

Oldalszám: 20-21
Jáger Ferenc 2021.11.08.

2022-ben kerül Magyarországon piacra a Sumi Agro új talajfertőtlenítő rovarölő szere, a TRIKA EXPERT. A készítményt már több gazdálkodó személyesen is ismeri, mert hivatalos nagyüzemi kezelésben kipróbálhatta 2021-ben.

Az üzemi kezelések az ország több pontján, 10 napraforgó- és 10 kukoricatáblán kerültek beállításra. A kísérleti eredményeket és üzemi tapasztalatokat országos bemutatón 2021. június 16-án a X. SUMIVERSITAS keretében osztottuk meg a kollégákkal.

 

sumi-trika-expert-1

1. kép: TRIKA EXPERT bemutató üzemi kezelés – X.SUMIVERSITAS (Balatonújlak, 2021.)

 

A TRIKA EXPERT egyedisége abban rejlik, hogy a rovarölő szer hatóanyag mellett starter műtrágyát is tartalmaz. A 4 g/kg
lambda-cihalotrin rovarölő szer hatóanyag mellett (melyet az Ercole termékünk is tartalmaz) 7% N és 35% P2O5 is található a készítményben.

A gyártó, a Sipcam-Oxon által védjegyzett, speciális G-PLUS formulálási technológiának köszönhetően a TRIKA EXPERT szemcséi teljesen homogének, azaz a rovarölő szert és a starter műtrágyát egyenletesen tartalmazzák. Térfogatsűrűsége 838 g/l. Jellegzetes fekete granulátuma jól pereg, könnyen adagolható, nem porzik és nem boltozódik. A szemcsék átlagos átmérője 0,5-0,6 mm. Kijuttatása a gyakorlatban elterjedt granulátumszóró adapterekkel precízen végezhető.

sumi-trika-expert-2

2. kép: 5 g TRIKA EXPERT 25 000 granulátumot tartalmaz

 

Dózisa 10–15 kg/ha. Felhasználható napraforgó- és kukoricakultúrában drótférgek, mocskospajor és cserebogár lárvák ellen a vetéssel egy menetben, sorkezelés formájában. Forgalmazása 10 kg-os kiszerelésben, tökéletesen záró alumínium zsákban kezdődik meg 2022-ben.

 

sumi-trika-expert-3

3. kép: Drótféreg elleni hatékonysági % kukoricában a kezelés utáni 32. napon – Apátújfalu – FYSE

 

A formuláció alapanyaga a tőzeg, amit a gyártás során először megőrölnek. Ezt követően hozzáadják a nitrogént és a foszfort, majd alapos keverés után elkészítik a granulátumot. A következő munkaműveletek a granulátum szárítása, majd szitálása. A gyártási folyamat végén a megfelelő méretű szemcsékre rápermetezik a rovarölő szer hatóanyagot, ami a tökéletes szárításnak köszönhetően egyenletesen átitatja a granulátumot. A kész TRIKA EXPERT azonnal légmentesen lezárt alumínium zsákba kerül.

A szemcsébe ágyazott rovarölő szer hatóanyag és tápanyag feltáródása viszonylag gyors, így hatékony és markáns talajlakó kártevő elleni védelmet, illetve kezdeti tápanyagellátást biztosít a kelő napraforgónak és kukoricának.

 

sumi-trika-expert-4

4. kép: napraforgó vigor % a kezelést követő 35. napon – Hódmezővásárhely – Syntech

sumi-trika-expert-5

5. kép: a TRIKA EXPERT starter hatása napraforgón – Nyírtelek, 2021.

 

A kelő növények gyökerei számára különösen fontos a felvehető foszfortartalom, ami gyakran még kiváló foszforellátottságú talajokon sem biztosított. Ezt a gyorsan felvehető foszfort biztosítja a TRIKA EXPERT. Kijuttatásánál törekedjünk arra, hogy a granulátumot a gyökérzónába juttassuk ki, mert a gyökér csak 2 mm távolságból képes a foszfor felvételére.

A 2021. évi nagyüzemi napraforgó és kukorica bemutató TRIKA EXPERT kezelések egyértelműen megmutatták a készítmény növényfejlődésre gyakorolt pozitív hatását. A kezelés hatására a kelés gyorsabb és egyenletesebb volt, a sorok előbb záródtak, a növények fejlődésében sokáig jól látható volt a starter hatás.

A TRIKA EXPERT kiválóan egyesíti magában a hatékony talajfertőtlenítő rovarölő szer és starter műtrágya hatását. Alkalmazásával megvédhető a kelő napraforgó és kukorica a talajlakó kártevőktől, ugyanakkor biztosított növényeink kezdeti tápanyagellátása is.

 

Adjon TRIKA EXPERT-et,
védelmet és energiát növényeinek!

 

Jáger Ferenc
fejlesztési és engedélyezési Igazgató
Sumi Agro Hungary Kft.

74-szoja-tamogatoi-kor-sumiagro