MENÜ

Van dolgunk a repcében!

Oldalszám: 30-31

Őszi levéltrágyázás, növénykondicionálás!

2021.11.09.

A repcetermesztésben alapvető fontossággal bír a jól megtervezett alaptrágyázási technológia. Ennek során a foszfor és a kálium teljes mennyisége mellett, a dinamikus őszi fejlődéshez kijuttatásra kerül hektáronként 30-40 kg nitrogén is

repce-boritokep-genezis

 

Az időjárási körülmények előre nem láthatóak, ezért a repce sikeres áttelelésének záloga a regulátorozás és a növénykondicionálás, melynek eredményeként megerősödött gyökérzettel, 8-10 leveles állapotban megy a télbe. A rozettás állapot elmaradása és a szárbaindulás nem kívánatos, mivel a növények télállósága ezen fenológiai stádiumban már jelentősen romlik, az állomány nagyrésze kifagyhat, és a kiritkult repce továbbtermesztése már nem lesz gazdaságos.

A növények túlfejlődését elsősorban a különböző reguláló hatású gombaölő szerekkel lehet megakadályozni, melyek a gibberellinek bioszintézisét gátolják, amely a hajtáscsúcsban növekedésgátló hatást eredményez. Ezzel párhuzamosan módunk nyílik a növényeket „megerősíteni”, még a tél beállta előtt! Mivel a lombozat növekedése gátolt, célzott levéltrágyázással a repce erőforrásait a sejtfalak megerősítésére, a fagyállóságot növelő szénhidrátok szintézisére és a gyökérzet fejlesztésére fordíthatja.

Milyen levéltrágyákat használjunk növénykondicionálásra?

A hangsúly a foszfor, a kálium és a kén mellett mindenképpen a mikroelemek kijuttatásán van, ugyanis nem cél a növény fejlődésének gyorsítása. Ezért nitrogént ne, vagy csak kis mennyiségben tartalmazzon a levéltrágya. A lombtrágyázásra 6 leveles állapot környékén kerüljön sor, hogy még időben felszívódva kifejthessék hatásukat!

A repce bórigénye jelentős, mintegy tízszerese a búzáénak. A Genezis Pétibór Extrában található 10% bór hatékonyan javítja a télállóságot, növeli a sejtfalak vastagságát. Vigyázzunk, hiánya már az ősz folyamán mutatkozhat, amelyet a gyökérnyak megbarnulása jelez. A bórt érdemes kombináltan foszforral is kijuttatni (Genezis Pétisol Foszfor és Bór 8% N + 20% P2O5 + 1% B).

A foszfor a fejlődés korai szakaszában segíti a gyorsabb gyökérképződést, de szerepet játszik a stabil energiaháztartás biztosításában is. A levélen keresztül történő foszfortáplálással (6 leveles állapottól) fokozhatjuk a növények őszi gyökérfejlődését, a hajtásnövekedés rovására. A foszforlombtrágyázás ilyenkor azért is indokolt, mert hűvösebb időben lassul a foszforfeltáródás a talajból.

A mangán szerepe meghatározó a szénhidrát-anyagcserében. Elégtelen mangánellátottság esetén az őszi állományok legyengülnek, a növények fogékonyabbá válnak a betegségekre. A mangánhiány fokozottan jelentkezhet kötött vagy
tömörödött meszes talajokon. Megelőzésére a Genezis Mikromix-A mangán (5% Mn) jelenti a megoldást.

 

repce-kep-genezis

 

A réz és a cink javítják a növény vitalitását és ellenálló képességét. A cink a növekedésszabályozásban játszik szerepet, hiányában lassul az őszi gyökérfejlődés, valamint csökken a gyökerek betegségekkel szembeni ellenálló képessége. A technológiában cinkpótlásra a legtöbb esetben az őszi időszakban kerül sor, így akár egyszeri Genezis Mikromix-A cink (5% Zn) vagy Genezis Mikromix BS (1,3% N + 4,2% SO3 + 3,5% Zn + 14% aminosav) kijuttatása a teljes vegetáció idejére képes biztosítani a növény cinkigényét. Utóbbi aminosavai révén feltölti a növényi sejtek aminosavraktárait, segítve a hatékonyabb fehérjeszintézist, azaz a felkészülést a télre. Rézpótlásra a Genezis Mikromix-A réz (5% Cu) készítmény áll rendelkezésre. Komplex mikroelempótlásra a Genezis Mikromix-A Olajos növény (1,2% B + 0,4% Cu+ 1% Fe + 0,6% Zn + 0,2% Mn) levéltrágyánkat ajánljuk, amelyben a szükséges mikroelemek a repce igényéhez igazodva állnak rendelkezésre.

www.genezispartner.hu

genezis_tricolor