MENÜ

Ha drága a nitrogén, használhatunk kevesebbet, de tegyünk bele ként!

Oldalszám: 34
2021.11.09.

Az elmúlt pár hónapban talán a nitrogén és a foszfor áremelkedése volt a legnagyobb az inputanyagpiacon. Ilyen magas áraknál már érdemes elgondolkodni, hogy a szilárd NPK helyett áttérünk a folyékonyra. De mit lehet tenni a nitrogénnel?

 

vulcanagro-202105

 

Használjunk ammónium-tioszulfátot és csökkentsük a nitrogént!

Az ammónium-tioszulfát (ATS) egy NS-műtrágya, amelynek színe, fajsúlya az UAN- (Nitrosol, DAM, Nikrol stb.) oldathoz
hasonlít a legjobban. Jól keveredik vele, nem válik szét, ezért együtt könnyű és egyszerű kijuttatni. A VulcanAgro Kft.-nél ebbe az ATS-be teszünk mikroelemeket (bórt, rezet, molibdént), amelyek részben segítik a nitrogénhasznosulást, részben gyakran hiányoznak a növényekből. A Vulcan Profi S35 Extra tehát nem más, mint egy folyékony NS-műtrágya, mikroelemekkel.

Miért lehet csökkenteni a nitrogént?

A tioszulfátok a talajban szulfáttá alakulnak, miközben oxigént vesznek magukhoz. Erre az oxigénre lenne szüksége a nitrátoknak, amidoknak is, amelyek a nitrogénoldatunk 70–75%-át teszik ki. Így a tioszulfátok lassítják a nitrogénoldat átalakulását, elnyújtják annak hatását. Kevesebb lesz a légköri veszteség és a gyökérzónából a kimosódás.

 

vulcan-folyekony-nitrogen

 

Mennyivel kevesebb nitrogénoldatot használjunk?

A szakirodalom és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy ha ATS-t (Vulcan Profi S35 Extra) használunk, akkor 15–20%-kal
kevesebb nitrogénoldattal dolgozunk. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy 100 liter/ha UAN-oldat helyett a 75–80 liter/ha UAN és 7–10 liter/ha Profi S35 Extra kerül a permetezőbe.

Olcsóbb és jobb is!

A cikk írásakor 200 liter UAN-oldat ára 30 000 Ft + áfa volt. Miközben 150 liter UAN és 15 liter ATS (Profi S35 Extra) ára 26
900 Ft + áfa. 10%-ot spóroltunk, a hatás pedig jobb lesz. Ezt a 3 000 Ft/ha megtakarítást pedig költsük egy jó magnéziumalapú lombtrágyára.

Kevesebb nitrogén, ha aszály van

Az UAN-oldat + ATS kombinációban kevesebb nitrogént juttatunk ugyan ki, de legalább hosszabban hasznosul. Nem „húzzuk” meg a növényt, így a többi tápanyag felvétele is szinkronban marad a nitrogénnel. A növények jobban fogják tolerálni a késői fagyokat vagy az egyre gyakoribb aszályos időszakot.

 

vulcan-agro-2021-11