MENÜ

Elérhető-e a 6 t/ha termésátlag üzemi szinten napraforgóban? – Termelői szemmel

Oldalszám: 27
Ácsné Dr. Szekeres Dóra, Zilahi András 2021.11.08.

Tudjuk, hogy sokak számára megdöbbentő az általunk kitűzött cél és csak legyintenek, hogy úgyis lehetetlen 6 t/ha termésátlagot elérni napraforgóban. Megígérni sajnos mi sem tudjuk, hogy mindenki eléri ezt a termésátlagot üzemi szinten, azt azonban erősen hisszük, hogy nem lehetetlen elérni a kitűzött célt! Sőt!

Magyarország a napraforgó-termesztés élén jár és hibridjeinkben benne van ez a terméspotenciál, így nincs kétségünk afelől, hogy a termelőinkkel együtt közösen elérjük célunkat és tovább emeljük az országos napraforgó termésátlagot.

A magas cél kitűzéséről és annak megvalósíthatóságáról a termelőinket kérdeztük –Molnár Bencét, a Molnár Családi Gazdaság agronómusát (Kisoroszi), továbbá György Dánielt és György Gergőt családi vállalkozásukból (Cigánd).

 

syngenta-6t-györgy dániel és gergő

György Gergő és György Dániel

 

Syngenta: Mit gondol a Syngenta hat tonnás programjáról?

Gy. D. és Gy. G.: – Szerintünk nagyon jó kezdeményezés, mert a Syngenta hibridekben benne van a magas terméspotenciál. Mindemellett érdekes lehet a különböző összetevők termésre gyakorolt hatása, amely minden évben változik, plusz az időjárás kiszámíthatatlansága, amit sajnos nem tudunk befolyásolni. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a napraforgó-termesztésünk során a legtöbbet hozzuk le az adott tábláról.

M. B.: – Jó elképzelés, én egy nagyon kísérletező szellemű ember vagyok, a saját területemen csak 2-3 ismétléses kísérletben látom, de messzemenő következtetést nem tudok levonni a szűk kísérleti anyagból, mert nem tudom azonos körülmények között kivitelezni. Ezért nagyon jó, hogy a Syngenta összefogja szakmailag ezt és megkeresi azokat az elemeket, amik hozzájárulnak a termés növeléséhez. Ez mindenkinek nagy segítség, hisz mindenki tud előrelépni a saját berkein belül, ha kap iránymutatást. A kérdés az, hogy van-e a változtatásra hajlandóság, hisz az ember saját magában sokkal nehezebben fejlődik, mintha a Syngenta megosztja a termelőikkel az integrált tudását és ez a szaktanácsadás országos szinten is sokat jelenthet a napraforgó-termesztőknek.

 

syngenta-6t-molnár bence

Molnár Bence

 

Syngenta: Mit gondol, reális a 6 t/ha termésátlag elérése üzemi szinten napraforgóban?

Gy. D. és Gy. G.: Teljesen reális, nagyon jó helyen vagyunk itt Közép-Európában, minden lehetőség adott a sikeres napraforgó-termesztéshez. A klímaváltozás miatt a szárazság térhódításával a napraforgó itt nálunk előnyre tett szert. Ez a száraz kontinentális időjárás kedvez a napraforgó-termesztésnek, a kukorica ezt már nem bírja, nálunk ezekben az években nagyon jó termések vannak napraforgóban. Nálunk idén az SY Onestar kiválóan szerepelt, a tábla erősebb részein 7 és 8 t/ha-ra is felugrott a hozammérő.

 

syngenta-6t-hozammérő kombájn monitor képe (kisoroszi 2021, sy onestar aratása közben)

Hozammérő kombájn monitorképe (Kisoroszi 2021, SY Onestar aratása közben)

 

M. B.: Simán, a potenciál benne van. Ha kivesszük azokat a faktorokat, amiket nem tudok befolyásolni (vadkár, vihar), ezeket vis majornak kell tekinteni, akkor simán benne van a potenciál. Idén aratva ezt a táblát, látva, hogy több száz méteren keresztül konstans 6 t/ha felett mutatott a hozammérő, sőt volt olyan szakasz is, ahol 7 t/ha-ra is felment, de ahol visszaesett, ott is 5,5–5,8 t/ha között maradt, tehát látszik, hogy üzemi szinten ezt lehet hozni. Úgy gondolom, ha meg vannak azok a kulcspontok, amikhez jó igazodni, és az embernek szerencséje is van (pl. időjárás), akkor ez abszolút reális. Az 5–5,5 t/ha gond nélkül, de a 6 t/ha is összejöhet, ha az időjárás kedvező, akkor nem lepődnék meg a 6 tonnán sem.

Syngenta: Mi volt a legnagyobb kihívás a napraforgó-termesztésben 2021-ben?

Gy. D. és Gy. G.: – A vetés, és annak időpontjának megválasztása, mert utólag azt már mindig könnyű megmondani. Tavasszal kevés csapadékunk volt, de télen sokat kaptunk, meg tudtuk őrizni a talajban, szerintem főleg ennek köszönhetőek a jó eredmények. Mi mindig megőrizzük a talajnedvességet, lezárjuk időben, a vízháztartást, annak megőrzését komolyan vesszük. Most azt mondom, hogy talán egy héttel később kellett volna vetni, mi idén április 27-28-án vetettünk.

M. B.: Egyrészt az optimális vetésidő megválasztása tavasszal, amiben mindig utólag okos az ember, mivel a tavaszi időjárás nagyon becsapós volt. Jött egy kis meleg, aztán lehülés, rengeteg csapadék egyszerre. Nekünk szerencsénk volt, mert jól döntöttünk, mi április 26-27-én vetettünk. Majdnem kukoricavetés időben, a nagy esők után, szerencsére még utána is kapott csapadékot, bár az alapkezelést nem mosta be annyira, viszont robbanásszerűen egy nap alatt kikelt az állomány. Rettenetesen jó, homogén állománnyal indultunk.

Elhivatottságunkat mutatja, hogy a „Közös célunk a 6 t/ha napraforgó” programunkat idén országosan kibővítjük, hogy minél több tapasztalatot és információt gyűjtsünk össze, annak érdekében, hogy termelőinket a legmagasabb szinten tudjuk szakmailag támogatni a magasabb termésátlag elérésében.

A teljes, részletes technológiai elemekkel tűzdelt beszélgetésünket, illetve további termelői véleményeket különböző fórumokon olvashatnak, ezért kövessék a Syngenta Agrár Klub Facebook-oldalunkat és syngenta.hu weboldalunkat.

 
Ácsné Dr. Szekeres Dóra
olajosnövények vetőmag termékfelelőse
Zilahi András
vetőmag fejlesztői csapat vezetője

syngenta_logo.svg