A termelési eredmények optimalizálása érdekében a baromfitelepeknek magas egészségügyi státuszra kell törekedniük, hogy a betegségmegelőzés költségei kordában tarthatóak legyenek. Ez egy hatékony biológiai biztonsági program helyi viszonyokra adaptált kialakításával, többek között a telep szigorú tisztítási és fertőtlenítési protokolljával valósítható meg.
A fertőtlenítést mindig meg kell előznie egy tisztítási (2. ábra) fázisnak, melyet az állomány elszállítását követő legrövidebb időn belül javasolt elkezdeni. Alapvető lépései a következők:
1. A trágya eltávolítása, majd az úgynevezett seprűtiszta állapot elérése
2. Az ivóvízrendszer vegyszeres tisztítása-fertőtlenítése
3. Vegyszeres habtisztítás előáztatással vagy anélkül (a tisztítószer típusától függően):
4. A tisztítószer hab nagy nyomású mosóberendezéssel történő tisztavizes lemosása a felületekről
5. A felületek megszárítása/megszáradása
A megfelelő tisztítás (1. és 3. ábra) megteremti a szükséges alapokat a sikeres fertőtlenítéshez, mert lehetővé teszi, hogy a tisztítást és száradást követően alkalmazott fertőtlenítőszer munkaoldata el tudja érni a még a felületeken maradt kórokozó mikroorganizmusokat.
A felületek/technológiai elemek tisztítását és megszáradását követően kerülhet sor az állattartó épület fertőtlenítésére, melyre számos kémiai összetételű és hatásmechanizmusú fertőtlenítőszer kínál lehetőséget.
Egy korszerű fertőtlenítőszernek számos követelménynek kell megfelelnie: