MENÜ

X. Sumiversitas

Oldalszám: 13
Gáspár Andrea 2021.08.08.

A SUMIVERITAS program védjegye a szakmában éppen aktuális témák boncolgatása és a fiatal szakmérnökök
részére a tudás átadása. Hibrid módon, az ország 9 helyszínén kiscsoportos konzultáció keretében, online szakmai közvetítésekkel kiegészítve bonyolították az idei találkozót.

A Sumi Agro új, innovatív termékének eredményét feltáró szántóföldi kísérlet mellett a talajművelési módok gyomflórára gyakorolt hatásával, kalászos gombaölő kísérletek értékelésével, továbbá terménypiaci aktualitásokkal foglalkozott. A teljes szakmai rendezvényt megtekintheti a YouTube-on:

 


Beszámolónkban az újdonságokat emeltük ki.

A korai kezelés a hatékony lisztharmat ellen

A Sumi Agro az idei évben kezdte meg a – zöldítő hatással is rendelkező – MIZONA kalászos termés fungicid forgalmazását.
A piraklostrobin és fluxapiroxad hatóanyagot tartalmazó készítmény széles hatásspektrumú gombaölő szer levélbetegségek megelőzésére. A dél-alföldi régió legjelentősebb durumbúza termesztőjénél, a kiszombori Szeredi Kft.-nél végezték a Dr. Tóth Beáta kísérletvezető által vezetett 7 kezelésből álló fungicid hatékonysági kísérleteket. MIZONA és szintén a Sumi Agro forgalmazásában álló CYFLAMID gombaölő készítménnyel, továbbá ezek kombinációival végeztek kezeléseket különböző dózisokban, illetve eltérő idejű kijuttatással, választ keresve a leghatékonyabb védekezési technológiára. A hazánkban először 1960-ban detektált lisztharmat gombafertőzés átlagos évjáratokban 4–8%, súlyosabb járvány esetén akár 40% termésveszteséget is okozhat – tájékoztatott a kísérlet vezetője.

A cél elsősorban a megelőzés, amely a kiváló ellenálló képességgel rendelkező fajták, a hektáronkénti csíraszám betartása, a harmónikus tápanyagellátás, nem túl korai vetés, illetve korai fungicides kezelés esetén biztosított, amikor a gombapopuláció terjedése az állomány maximum 1%-át érinti – hangsúlyozta Tóth Beáta.
A kísérlet értékelésénél elmondta, hogy a kontroll parcellák fertőzési mértéke elérte a 35%-ot, ugyanitt a lisztharmat mellett levélfoltosság és sárgarozsda fertőzés is megfigyelhető volt. Szabó Roland, a Sumi Agro szakmai és termékmenedzsere, a kísérlet koordinátora az eddigi eredményeket kiértékelve összegezte a tapasztalatokat:

  • a megelőző kezelés kulcsfontosságú a levélbetegségek ellen,
  • a jobb időzítés fontosabb, mint a későbbi dózisemelések,
  • a megelőzés mostoha körülmények közepette is eredményesebb, mint elindult fertőzés mellett kivárni az optimális környezetet,
  • a korábban kijuttatott szóló termékek teljesítménye összemérhető a később kijuttatott kombináció tudásával,
  • a legeredményesebb beavatkozásokban a felhígulás csak május végén vált láthatóvá a zászlóslevélen megjelenő sárgarozsda által,
  • a legjobb korai kezelések csak 1–3% fertőzési nyomást engedtek 6 hét elteltével, noha kizárólag csak ez az egy kezelés történt.

Kettő az egyben: védelem és energia

Új napraforgó és kukorica talajfertőtlenítő rovarölő szer és startertrágya tartalmú készítmény bemutatására koncentrált a Sumi Agro. A TRIKA EXPERT várhatóan 2022-től lesz elérhető a piacon.

A készítményt Jáger Ferenc, a Sumi Agro fejlesztési és engedélyezési igazgatója mutatta be.

A növényvédelem egyik nagy kihívása a talajfertőtlenítés. A megváltozott talajművelési rendszerek, az időjárási tényezők és a hatóanyagok visszavonása okán a talajlakó kártevők egyre inkább nyomás alatt tartják az erre érzékeny kultúrákat. Az ellenük való védekezés jelenleg csak vetéssel egy menetben lehetséges, a kártétel észlelésekor már nincs mód a beavatkozásra. A TRIKA EXPERT a talajlakó rovarkártevők, a drótféreg és mocskospajor ellen alkalmazható starterhatással is rendelkező talajfertőtlenítő rovarölő szer. A kétkomponensű készítmény pontosan annyi lambda cihalotrint (4 g/kg) tartalmaz, mint a piacon már ismert és bizonyított ERCOLE talajfertőtlenítő rovarölő szer. A vetéssel egy menetben 10–15 kg/ha dózisban kijuttatható rovarölő szer és startertrágya tartalmú TRIKA EXPERT 7% nitrogént és 35% P2O2-t is tartalmaz. Kiemelendő a készítmény homogenitása, az egységes szemcsemérete, a jó gördülékenysége, valamint, hogy nem boltozódik. Mindezek biztosítják a pontos adagolhatóságot, a kijuttatás eredményességét.

Az engedélyeztetési vizsgálatok eredményei igazolták, hogy a TRIKA EXPERT hatékony a drótféreg és mocskospajor ellen (1., 2. ábra). Az idei nagyüzemi kukorica- és napraforgó bemutató kezelések egyértelműen megmutatták a készítmény starter hatását. A TRIKA EXPERT a kezdeti gyökérfejlődés serkentésével indukálja a gyors kelést, hozzájárulva az egyöntetű, egészséges állomány kialakulásához.

trika-expert-1

trika-expert-2

-ga-