MENÜ

Finom talajművelés

Oldalszám: 2
Szász Zoltán 2021.08.08.

A sekély talajművelés egyre fontosabb lesz a klímaváltozás végett és azért is, hogy minél költségtakarékosabban tudjuk elvégezni az első művelete(ke)t az aratás után.

horsch_cultro 12 tc product image

Cultro 12 TC

 

A repce magas tarlót gyakran sekély rövidtárcsával végezzük ki, azonban azért, hogy teljes felületű munkát végezzünk mélyebben kell dolgozni annál, mint amit a repcemagvak igényelnek a keléshez. A kihullott repcemagokat elegendő 2–3 cm-be bedolgozni, az 5–8 cm mélyre bekerült magvak nehezen, vagy egyáltalán nem fognak kicsírázni. Természetesen mindenki szeretné azt is elérni, hogy a művelőútban is megtörténjen a teljes átdolgozás és sokszor ezért jár a tárcsa mélyebben, de ha a művelőutakat a tarlóhántás előtt fellazítanánk akkor nem kellene az egész területen „exrém” mélyen dolgozni, és ahol szükséges a lazítás ott meg is történt az.

 

horsch_joker 8 rt - késhenger kombináció repce tarlón

Joker 8 RT – Késhenger-kombináció repcetarlón

 

A Joker RT mellső késhengerrel szerelve tökéletesen megoldja az ultrasekély tarlóhántást és a hengerekkel le is zárja a bolygatott talajfelszínt. Ezenfelül van még más speciális eszköze is a Horschnak. A Cultro dupla késhenger nehéz gereblyekombináció. A hosszú szárú repce aprítása és a nehéz gereblyével a magvak talajjal való összekeverése tökéletesen elvégezhető. A gabonatarlókon a nehéz gereblyével nagyon intenzíven megmozgatjuk a szalmát és megkaristoljuk a föld felszínét. A nehéz gereblyéhez jó, ha minél rövidebb a szecskázás. A kihullott magvak a frissen felkapart földdel találkoznak, a szalmatakaró védi a felszínt a napsugárzástól így a magvak akár a föld felszínén is képesek kicsírázni. Az egyik legolcsóbb tarlóhántási mód. Ennél olcsóbb csak akkor lehet, ha nem csinálunk semmit.

 

horsch_cultro 12 tc_árpa terlóhántás

Cultro 12 TC – árpa tarlóhántás

 

A sekély talajművelés másik munkaeszköze a Cruiser. A hat gerendelyes munkagéppel igen sekélyen is, de akár 15 cm mélyen is tudunk talajt művelni. A Cruiser erőssége abban rejlik, hogy a hatgerendelyes kapaelosztás révén a föld ill. a szalma nagyon sokáig bent marad a gépben, ez szállítja, így nagyon jó a talaj egyengető és a szalmaterítő képessége! Amennyiben fellazítjuk a talajt vissza is kell zárni. A Cruiserben többféle hengerrel találkozunk, van köztük mélynyomó, aprító és ezeknek a kombinációja. A szalma lebomlása jó lenne ha hasonlóan történne, mint a komposztdombon. Megfelelő arányban levő baktériumok, megfelelő szalma-föld elegy és ennek az optimális összepréselése sokban segít, hogy minél közelebb legyünk a komposztálási folyamathoz.

 

horsch_cruiser 5 xl tarlóhántás

Cruiser 5 XL tarlóhántás

 

Egyfajta sekélyművelés az állományban levő sorközművelés is. A kultúrnövénytől eltérő a növények kivágása, illetve az oxigén talajba juttatását a Horsch a Transformer nevű sorközművelő kultivátorral végzi. 15–75 cm között bármilyen sortávolságot meg tudnak művelni. Olyan vázat építettek, amelynél még a csuklópontokhoz is lehet kapaelemet szerelni, ezért van az, hogy egy vázra majd bármilyen sortávolságú kultúrnövény sorközt művelhetünk.

 

horsch_transformer sorközművelés és műtrágyázás

Transformer sorközművelés és műtrágyázás

 

A sorközművelőt különböző eszközökkel lehet szerelni. A lúdtalpkapákon felül alacsony növényállományban használhatunk védőlemezt vagy tárcsát, vagy éppen egy L alakú kapát. Amikor be kell nyúlni a növények közé a sorba, akkor az ujjas sorközművelőt használjuk. Kisebb mennyiségű mulcs vagy kisebb gyommennyiség mellett egy gereblyét is használhatunk, amely a sor közét szépen elegyengeti és a kivágott gyomot a föld felszínére húzza.

A még pontosabb és minél kisebb védőtávolság tartása végett kameravezérlésre is kapcsolhatunk, ill. amikor a növény megnőtt, akkor sorletapogató ujjakra.

A parcellák széleinél a gyommentességért a SectionControll felel, ez a rendszer kiemeli a kocsikat ott, ahol már járt, és így nem fogja kivágni a föld szélén a növényt. A keményebb talajokon, ahol a sekély állású lúdtalpkapák nem mennek be a talajba, ott a kiemelő munkahen­gerek be is tudják húzni a kapákat a talajba.

A sekély, ultrasekély talajművelés művészet. A jelenlegi 40 fok vagy a feletti meleggel nagyon fel tudnak melegedni a csupasz földek. Ez olyan mértékű is lehet, hogy eltűnik az élet is. Védjük meg a talajainkat a pusztulástól!

A Horsch magyarországi forgalmazója az AXIÁL Kft.

 

Szász Zoltán
+36-30/743-0302

horsch_maschinen_logo.svg