MENÜ

Végre testközelben az újdonságok

Oldalszám: 17
Gáspár Andrea 2021.07.07.

A Corteva AgriscienceTM, mint innovatív cég meghatározó termékkörökkel, bővülő hibridkínálattal, új hatóanyagokkal, illetve a rezisztenciamenedzsmentben előre lépést jelentő, már meglévő hatóanyagok kombinációival erősíti piaci jelenlétét – hangzott el Borsos László ügyvezető igazgató köszöntőjében a Portfólió Farm állomásokon. Helyszíni tudósításunkban az őszi vetésű növények legújabb termékeire koncentráltunk.

 

corteva-009_debrecen

 

Az Agro Napló kérdésére a repceszezon újdonságaként Sólyom János vetőmag termékmenedzser két új hibridet emelt ki: elsőként a kiugróan magas olajtartalmú PT303-at, amelynek stabilan magas termőképességét a rendkívüli kórtani jellemzőinek tulajdonítják, hiszen ellenáll a fehérpenészes rothadásnak (Sclerotinia) és a tarlórépa sárgaság vírusnak. Termésstabilitás szempontjából a PT298 az egyik új éllovas a Pioneer® őszi káposztarepce portfólióban, amelyet rendkívüli adaptációs képessége és kiemelkedő pergési ellenállósága alapoz meg. Sólyom János hozzátette, a terméseredmény tekintetében helyszíntől függetlenül valamennyi fejlesztési kísérletükben az élmezőnyben végzett a Pioneer®-nemesítés legújabb üdvöskéje.

 

corteva-202107-sólyom jános

corteva-pioneer-pt298-img_4780

 

A Corteva növényvédő szer palettájára az elmúlt időszakban sorban érkeztek az újdonságok. Rajcsányi Máté növényvédő szer üzletág kereskedelmi vezető foglalta össze az őszi vetésű növényekre vonatkozó kínálatot. Repcében az őszi posztemergens gyomirtó Belkar™-t az ugyancsak Arylex™ hatóanyag-tartalmú tavaszi gyomirtó, a Korvetto™ követte. Az ormányosbogarak és fénybogár ellen idén került bevezetésre a tavasszal védelmet nyújtó Magma®. A rovarölő készítmény hatóanyaga az etofenprox, amely nem a Magyarországon forgalomban levő piretroid-észterek csoportjába, hanem a piretroid-éterekhez tartozik. Ez biztosítja a hatékonyságát a piretroid-észter típusú rezisztens kártevőkkel szemben.

Őszi kalászosban 2021-ben bevezetésre kerül az Ympact™ magtrágya csávázószer a kalászos vetőmagok kezelésére. A készítmény a szerves eredetű tápanyagok (humin- és fulvosavak) mellett magas koncentrációban tartalmaz mikroelem-kelátokat. Az Ympact™-csávázásnak köszönhetően gyorsabb a növények kezdeti fejlődése, hatékonyabb az anyagcsere, így kedvező hatása van a termésre is. Idén került bevezetésre a Quelex™, a kalászos kultúrák tavaszi gyomirtására engedélyezett Arylex™ és floraszulam hatóanyagú új készítmény, amely a magról kelő kétszikű gyomfajok ellen hatékony. Hatóanyagai eltérő hatásmechanizmus csoportba tartoznak, amellyel a tavasszal használatos, ún. ALS-gátlók monotóniáját tudjuk megtörni, gátolva ezzel a rezisztencia kialakulását a gyomnövényekben. Szintén új készítmény a RexadeTM, amely őszi- és tavaszi búza-, rozs- és tritikálé kultúrákban használható mind kétszikű, mind egyszikű gyomnövények ellen. Ebben a széles hatásspektrumú készítményben három hatóanyag ereje egyesül (Arylex™, piroxszulam, floraszulam), alkalmazásával még a fejlettebb gyomfajok ellen is látványos eredményt érhetünk el.

 

corteva-010_debrecen

 

A nitrogénveszteség akár 70 százaléka is bekövetkezhet nitrifikáció/denitrifikáció révén, melyek következményeként a légkörbe, illetve a talajba távoznak a nitrogén különböző vegyületei. Rajcsányi Máté felhívta a figyelmet az N-LockTM továbbfejlesztett változatára, az Instinct® nitrogénstabilizátorra, amely termésnövekedést biztosít azáltal, hogy növeli a nitrogén rendelkezésre állását a növénykultúra legfontosabb növekedési szakaszaiban.

 

-ga-