MENÜ

Közös bemutatóval lépett szántóföldre a UPL és az Isterra

Oldalszám: 15
Gáspár Andrea 2021.07.07.

Magas szintű kalászos technológiai továbbképzésnek is beillett a UPL Hungary Kft. és az Isterra Magyarország Kft. közös szervezésében megtartott kéthelyszínes, felsőnyéki és lajoskomáromi kalászos fajta- és technológiai bemutató.

A mintegy 3100 hektáron gazdálkodó Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport vezetője, Csepregi Attila kiemelte, hogy stratégiai kérdés számukra a fajták tesztelése és a legmagasabb szintű technológiák alkalmazása. A helyi integrátorként is működő cég több mint 200 hektáron állít elő Isterra őszibúza vetőmagot.

A fajtasorban kiemelkedő teljesítményt mutattak a Cellule és Basilio fajták. Előbbi Magyarország egyik legnagyobb területen szaporított fajtája, utóbbi pedig koraiságával, jóval 10 t/ha feletti termésével és malmi minőségével hódít a régióban. További búzafajták a Frenetic, Complice, Concret, Mutic, Euclide, Ortolan, Providence, Winner, őszi durumbúza fajta a Toscadou, az őszi árpafajták közül a Leopard, Multie, míg az őszi tritikálé szegmensben a Trisem fajta képviselte az Isterra szortimentet.

 

isterra-img_4665

 

Csepregi Attila elmondta: a kiváló fajták mellett óriási szerepe van a technológia egyes elemeinek. Kitért a vetésidő fontosságára, tapasztalatai alapján ebben a lokációban szeptember 25. és október 5. közé tehető a vetés ideális időszaka. Véleménye szerint a 2 cm vetésmélység kulcsfontosságú, ez a paraméter elméleti, a maximális termés kiindulópontja, ami a gyakorlatban ritkán valósul meg. Kitért a nitrogénellátásra, amely a téli hidegek hiányában kardinális kérdéssé vált, mivel az elem a nagy mobilitása révén könnyen kimosódik a talajból. Biztosítanunk kell a harmonikus nitrogénellátást, hogy a nitrogén hozzáférhető legyen a növény számára a téli időszakban is. Hangsúlyozta továbbá a szárerősítés fontosságát, ennek hiányában akár 30% is lehet a veszteség. Viszont ezt komplex, úgynevezett szárerősítési stratégiaként kell kezelni a termőhely, az időjárás, és a megválasztott fajta függvényében – tette hozzá.

 

isterra-csepregi attila

Csepregi Attila

 

Lajoskomárom szomszédságában a felsőnyéki Bonta Kft. területén Kóczán Csaba növényvédelmi szakmérnök annak a híve, hogy a kultúrnövények állapotát napi szinten kell figyelemmel kísérni. A Basilio fajtával elvetett táblát bemutatva többek között a tápanyagellátás fontosságát hangsúlyozta ki. Precíziós tápanyag-kijuttatási technológiát alkalmaznak, az okszerű tápanyagpótlást a talajminta, illetve a folyamatos levélanalízisek eredményeinek függvényében határozzák meg. Mint elmondta: a nitrogénhiány mellett kihívást jelent, hogy a tolnai területek talajai cinkhiányosak, ezekben a lúgos talajokban a cinktartalom évről évre drasztikusan csökken, amit rendszeresen pótolniuk kell.

 

isterra-kóczán csaba

Kóczán Csaba

 

Ezt követően Vados Csaba, a biológiai megoldások szegmensében egyre nagyobb teret hódító UPL Hungary Kft. szakembere tartott beszámolót az évjárati sajátosságok tükrében. Kihangsúlyozta, hogy a technológiai fejlődés és a biotikus körülmények változása okán már nem elég a tradicionális termesztéstechnológiára alapozni a gabonatermesztést. A UPL csávázó és gyomirtó készítményekkel, biostimulátoros kezelésekkel, valamint azt kiegészítve lombtrágyakezeléssel vett részt a technológiában.

 

isterra-upl-vados csaba

Vados Csaba

 

A csávázást RANCONA IMIX készítménnyel végezték, amely fuzárium és üszöggombák elleni hatékonysága mellett a szeptória ellen is kiváló preventív és kuratív védelmet biztosít.

Sajnos az enyhe telek, a zöldítési kötelezettség és a megváltozott talajművelési gyakorlat hozzájárul a talajlakó kártevők felszaporodásához. A jól bevált hatóanyagok nagy része kivonásra került, így a tavaszi kártételek egyre súlyosabbak – állapította meg a szakember. Viszont van rá megoldás – hangsúlyozta –, a Signal 300 ES készítménnyel történő vetőmagcsávázással sikeresen gyéríthető az állományuk, amikor is a drótférgek a még meleg talaj felszíne közelében tartózkodnak.

A felsőnyéki táblán a gyomirtási technológiát a RELIANCE készítményre alapozták, amelynek két hatóanyaga gyökéren és levélen keresztül egyaránt képes felszívódni, pre- és korai posztemergens kijuttatást lehetővé téve. A 2020. november eleji permetezés tökéletes időzítése a szikleveles fenológiában találta el a T1-2 gabonagyomokat és a napraforgó árvakelést, megakadályozva így a terület felgyomosodását. A Bonta Kft. pH-mérővel ellátott permetezőgépét emelte ki Vados Csaba, hiszen a permetlé kémhatásának helyes beállítása döntő fontosságú a megfelelő hatékonyság szempontjából. Az itt alkalmazott X-Change vízkondicionáló készítmény hozzáadásával megfelelő vízkeménység és kémhatás érhető el.

Szárbaindulás elején Tonivit biostimulátorral és Adob Extra Gabona lombtrágyával kezelték az állományt, ami a késői télies időjárás kedvezőtlen hatásait segített tompítani, felkészítve egyúttal a növényeket a további stresszhelyzetekre. A kalászhányás végén a pozitív élettani hatást eredményező, kifejezetten kalászosokra kifejlesztett Forthiallal kezelték az állományt. A Forthial egy tengeri alga bázisú biostimulátor, amely az élettani hatásért felelős GA 142 algakivonat mellett a klorofillképződésben fontos szerepet játszó magnéziumot tartalmaz nagyobb mennyiségben.

Véglesi János, az UPL Hungary Kft. kereskedelmi vezetője a technológiai kísérlet megtekintése közben lapunknak elmondta: a UPL a világon első helyen áll a biostimulátorok és egyéb biológiai termékek forgalmazásában. Természetesen ezek mellett a kémiai növényvédelem területén is vannak újdonságaik. Idén hat új készítménnyel jelentek meg a piacon, amelyek között gabonagyomirtók, lomb- és kalászvédelemre alkalmas gombaölő szerek és rovarölő készítmények találhatók meg.

 

-ga-