MENÜ

Változékony a tavasz? Gondoskodjunk a tavaszi vetésű növények stresszkezeléséről!

Oldalszám: 29
2021.05.09.

A tavaszi vetésű kultúráink rövidebb ideig vannak kitéve az időjárás viszontagságainak, mint az ősziek, de a tenyészidejükhöz kapcsolódó stresszfaktorok igen gyakoriak ez idő alatt is, akár egymást követően ellentétes előjellel.

A hőségnapok és a magas UV-sugárzás is kihívás elé állíthatja növényeinket, a nyári viharok pedig gyakran járnak jégveréssel, főleg „szárazon” okozva nagy kárt. E mellé társulhat egy esetleges gyomirtóstressz, ha permetezés során a szomszédos, érzékeny kultúrákra elsodródik a permetlé, illetve korábbi évek le nem bomlott szermaradéka is okozhat kárt.

 

fagykáros kukorica 20200521

Fagykáros kukorica, 2020.05.20.

 

A károsodott növényekben a különböző stresszfaktorok révén keletkezett szabad gyökök roncsolják a növényi sejtfalakat és membránokat, gátolják az anyagcsere-folyamatokat, csökkentik a fotoszintézis hatékonyságát. Szerencsére van lehetőségünk növényeinket ezen stresszhelyzetekre felkészíteni, illetve segítséget nyújtani a különböző fenológiai fázisokban. A stresszoldó készítmények közül azok lehetnek a legeredményesebbek, amelyek többféle stressz­faktor jelenléte esetén is képesek segíteni a növényeknek.

 

jégverés szolnok megye 2

Napraforgó jégverés után, 2016.05., Szolnok megye

 

Az FMC-Agro új növény- és talajkondicionáló készítménye: a RhizoMagic™ összetevőinek köszönhetően rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. A tanninok az antioxidáns hatásban, a fucoidan a védekezési mechanizmusok fokozásában, a laminarin a sejterősítésben, a mannit a vízháztartás szabályozásában, az alginit a talajkondicionálásban, a hozzáadott növényazonos L-aminosavak a hőmérséklet-toleranciában játszanak szerepet. Együttes jelenlétük biológiai többlethatással (szinergizmus) jár.

Vizsgálatok is kimutatták (a magas szervesanyag-tartalomnak is köszönhetően), hogy a RhizoMagic™ kezelések után a legfontosabb növényi hormonok (auxin, gibberellin, citokinin stb.) mennyisége és aránya pozitív irányban változott.

A készítmény makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz, így egyúttal levéltrágyázást is végzünk, ráadásul a jelenlévő biológiai összetevőknek (alga, aminosavak) köszönhetően sokkal jobb hasznosulással.

Miután a készítmény stresszoldó, növénykondicionáló és levéltrágya funkciót is ellát, így stresszmentes állományban is érdemes alkalmazni. A nádudvari napraforgó-kísérletben a RhizoMagic™-kezelések eredményeképpen mennyiségi és minőségi javulás egyaránt tapasztalható volt 2020-ban.

 

napraforgo-rhizomagic-kiserlet-1

 

Kukoricában akár gyomirtó szerrel együtt (Diniro® Gold), vagy később a rovarvédelemmel (Coragen® 20 SC) is eredményesen alkalmazható. Nádasdladányban több, mint fél tonnával emelte meg a termést a RhizoMagic™-kezelés (többszörös megtérülés), mely a molykártevők elleni stresszidőszakban Coragen® 20 SC rovarölő szerrel együtt kijuttatva további termésnövekedést eredményezett.

 

kukorica-rhizomagic-kiserlet-2

 

Kukoricában és napraforgóban a kezelések elvégzését a kultúrnövény korai fejlődési szakaszában a gyökeresedés elősegítésére, valamint a korai gyomirtók okozta esetleges stressztünetek kiküszöbölésére ajánljuk. Stresszkezelés (pl. hidegkár, aszály, melegstressz, gyomirtó stressz) esetén a két kezelés közötti idő csökkenthető, a permetezést javasolt a stresszhelyzet minél korábbi időszakában kijuttatni, ekkor a kezelések összevonhatók. A RhizoMagic™ ajánlott szántóföldi dózisa 1,5–2 l/ha, felhasználható 2–4 alkalommal a tenyészidőszak végéig. A RhizoMagic™ 10 literes műanyag kannás kiszerelésben, versenyképes hektárköltséggel került forgalomba. Stresszoldás a növényeknek. És Önnek is!

További információ:
www.fmcagro.hu/RhizoMagic