MENÜ

Az Alphaplant termékek okszerű alkalmazása napraforgóban

Oldalszám: 27
Hornich Ilona 2021.05.09.

A napraforgó vetését már nagyon sok helyen megkezdték az április eleji melegebb idő hatására. Ekkor sok helyen már a 20 fokot is elérte a napi hőmérséklet maximuma, és ez a meleg, száraz idő a vetés megkezdésére sarkallt sok gazdálkodót.

Az elmúlt évek tendenciáját figyelve a napraforgó vetésterülete 550 – 600 ezer ha közé tehető, mely a magyarországi szánterületek kb. 12-14%-át fedi le, így az egyik legfontosabb ipari növényünknek számít. Valamennyi talajtípuson termeszthető, azonban a talajvizsgálati eredményeinkre alapozva figyelnünk kell a tápanyag-utánpótlásra. Ugyanis érzékeny a magnézium, kalcium hiányra, valamint a bór nagymértékben befolyásolja az olajtartalmat.

A makro –és mikroelemek pótlásának hatásos módja a lombtrágyázás. A speciális lombtrágyák és növénykondicionálók segítségével növényspecifikusan pótolhatjuk a szükséges tápelemeket. Az Alphaplant napraforgó technológiai csomagjában megtalálhatók mindazon tápelemek, melyre a napraforgónak a fejlődés bizonyos szakaszaiban kifejezetten szüksége van.

A HumicQuattro növénykondicionálónk természetes humusz ásványból kivont huminsavat valamint növényi aminosavat, valamint kelatizált mikroelemeket tartalmaz. A huminsavak, aminosavak könnyen felszívódnak levélen keresztül, alkalmazásukkal csökkentjük a növény saját energiafelhasználását, mellyel így segítjük a gyorsabb fejlődési és érési folyamatokat, valamint a stresszhelyzeteket (aszály, jégverés, herbicid hatás) könnyebben átvészeli a növény. Ezáltal egy biztonságosabb termelés, magasabb hozam érhető el. A HumicQuattro-t kiegészítve az Organit Bórral biztosíthatjuk a termesztés során szükséges bór igényt.

A bór nagymértékben befolyásolja a generatív folyamtok működését, a virág képződését, a megtermékenyülés folyamatát. Hatással van az olajtartalomra, valamint a növények vízmérlegét, vízháztartását is javítja. A HumicQuattro és az Organit Bór együttes használatával növeljük a termésbiztonságot extrém körülmények között is, segítjük a növényt a magasabb hozam elérésében, valamint javul a kaszatermés olajtartalma, a termés minősége.

Hornich Ilona
növényorvos
Alphaplant

 

alphaplant-napraforgo-kreativ