MENÜ

A vetések után

Oldalszám: 23
2021.05.09.

Az idei tavasz az erőteljes hidegfrontok betöréséről szól. A naptár már azt mutatta, hogy vetni kellene, de az időjárás nem akart melegedni. A vetések elkezdődtek, de a magok többsége hideg talajba került az április eleji vetések esetében. Ennek eredményeként a napraforgó és a kukorica kelése vontatott lesz és a következő lehűléskor a növény megállhat a fejlődésben.

amalgerol-kannaMár látszik, hogy a tavaszi vetések elhúzódnak. Ez a kukorica fejlődési dinamikáját is 2-3 héttel eltolhatja, ami azt jelenti, hogy a virágzás már beleeshet a nagyon meleg nyári időszakba, ami nem kedvez a megtermékenyülésnek. Ezen okok miatt érdemes a kukorica növekedését meggyorsítani, felpörgetni, hogy behozza ezt a késést, gyorsabban fejlődjön és a virágzás még a nyári meleg előtt megtörténjen. Ennek a műveletnek a hatásos eszköze lehet az Amalgerol®. Az Amalgerol® használata következtében a növények tápanyagfelvétele megnő, hasonlóan, mint az emberi gyógyászatban a műtét utáni svédcsepp kúra esetében, a növények gyorsabban heverik ki a környezet okozta káros hatásokat és fokozott növekedésnek indulnak.

A vetések sikeres megeredését a szárazság is nehezíti. Az egyenetlen kelés következtében a kis kikelt növények különböző fejlettségűek. Ez megnehezíti a gyomirtások időzítését és problémát okozhat a betakarítás idejének helyes megválasztásában. Ez történt tavaly a napraforgó esetében. Az egyenetlen kelés miatt a virágzás is elhúzódott és a területen a növények egy része még javában virágzott, míg a többiek már beértek. A meglepetés a betakarításkor következett, mivel a későn virágzó növények még nem értek be és így a termésüket sem lehetett betakarítani. A termésátlagokon így látszott az egyenetlen kelés közvetett hatása.

Az Amalgerol® korai használatával a heterogén, különböző fejlettségű növények közötti különbségek csökkenthetők, az állomány egyöntetűbb lesz. Amennyiben látjuk, hogy a kikelt tavaszi növényeink fejlődése lassú, vontatott, az Amalgerol® 3 l/ha dózisának kipermetezésével gyorsíthatjuk fejlődésüket. Ekkor nem csak a levélfelület növekszik, de a gyökér is erőteljesebben fejlődik.

A talajlakó és talajból fertőző kórokozók (Fusarium spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia sclerotiorum) hatékony visszaszorításában meghatározó az ezen szervezetek ellen alkalmazható mikrobiológiai megoldások alkalmazása. Napraforgó- és szójakultúrákban használható Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, így ezen tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy a különböző – főként szklerotínia – kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak. A Tigra® a Trichoderma asperellum gombafaj magas spórakoncentrációját tartalmazó szilárd készítmény, dózisa 5 kg/ha. A Tigra® kijuttatható már kikelt kultúrákban is, a növényekre, lehetőleg eső előtt kipermetezve.

Kukoricában a fuzárium fajok fertőzése ellen védekezhetünk az Amalgerol® Protect Pack „B” komponensének felhasználásával. A „B” komponens hatóanyaga a Bacillus subtilis baktérium faj. A Bacillus baktériumtörzsek elsősorban a talajból fertőző növényi kórokozókat gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). Emellett növényi növekedést serkentő hatásúak. A Bacillus subtilis több mint hetvenféle antibiotikumot képes előállítani, így a talajban csökkentik a növényeket fertőző gombák felszaporodását és fertőzését. A „B” komponens nem élő baktériumokat, hanem baktériumspórákat tartalmaz. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktérium termék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel. Az Amalgerol®Protect Pack kijuttatható már kikelt kultúrákban is, a növényekre, lehetőleg eső előtt kipermetezve.

 

napraforgó gyomirtó szer felverődések tünetei

Napraforgó gyomirtó szer felverődések tünetei

 

Április hónapban jelentkezik a legtöbb vegyszerfelverődésből, elsodródásból jelentkező stressz a növényeken. Ezeket a tüneteket az időjárás okozta behatások (hideg, szárazság) még jobban felerősítik. A tavalyi évben, napraforgóban az imazamox hatóanyag használata után jelentkeztek jellegzetes, sárgulásos tünetek, amelyek megszüntetésére jó eszköz az Amalgerol®. Ebben a hónapban van a permetezések munkacsúcsa és sok esetben nem sikerül rendesen kimosni a permetezőtartályt, miközben egyik kultúrából a másikba állunk át. Ez bizony meglátszik a kezelt kultúrákon is és ez is egy stresszfaktor a növények számára.

A stresszhatások enyhítésére új technológiai lehetőség az Amalgerol® Essence alkalmazása, amely biológiai termesztésben is használható készítmény. Az Amalgerol® Essence-ben az összetevők szintetikus, széles körű aminosav sorral egészültek ki, növelve az Essence biológiai hatékonyságát. Az Amalgerol® Essence alkalmankénti dózisa 2 l/ha, kiszerelése 15 és 600 liter.

 

 

hechta-logo-2021

www.hechta.hu