MENÜ

KABUKI a „törzshajlításmentes törzstisztító”

Oldalszám: 10
Dr. Fenyves Tibor 2021.04.08.

Az álló évelő kultúrák törzs/tő hajtásainak, sarjhajtásainak az eltávolítása jól időzített, remekül megszervezett munkát, a tulajdonostól olykor komoly erőfeszítést igényel. Kérdés, kinek milyen lehetőség van a birtokában, mire alapozza ezt a munkaműveletet? A szőlőben többen berendezkedtek gépi, mechanikai törzshajtás eltávolításra.

kabuki_felirat

 

Ez kiváló gépet igényel, optimális beállítással, de a tőke így is ki van téve az elkerülhetetlen mechanikai sérüléseknek. Ezen sérüléseken a kártevők, kórokozók gyorsan megtelepedhetnek, gyengítve a kultúrnövény erejét. A másik megoldás, ha a törzshajtásokat kézzel távolítjuk el. „Melós” munkaművelet. Ebben az esetben – minden letörésnél – úgyszintén keletkeznek sebek, nyitva állva a fertőzés számára. Arról nem is beszélve, egyre nehezebb megfelelő napszámost találni – nemcsak a szőlőültetvények öregszenek, de a szőlőben otthonosan mozgó fizikai munkaerő is. A sok törzshajlítással járó munkáktól elszoktunk. Erre (is) gyógyír a harmadik megoldás, a „törzshajlításmentes törzstisztító”, azaz a KABUKI.

A KABUKI a Sumi Agro Hungary Kft. által forgalmazott, szőlőben, almában teljes engedélyokirattal, meggyben és szilvában szükséghelyzeti engedéllyel bíró termék. A hatóanyaga piraflufen-etil, kiváló „EC” formulációba ágyazva, kontakt perzselő hatással rendelkezik. A hatóanyag nem szívódik fel, nem jut be a növény nedvkeringésébe, tehát ily módon nem károsítja a kultúrnövényt. Elsodródva – pl. szeles időben kijuttatva – vagy nem megfelelő fúvókapozicionálással rákerülhet a kultúrnövény levelére, esetleg a termésre, ahol perzselési tüneteket indukál. Mivel kontakt hatóanyag, maradandó károsítást nem idéz elő, ugyanakkor pl. egy csemegeszőlő piaci értéke jelentősen romlik – tehát a kijuttatása fokozott odafigyelést igényel. A még jobb hatáskifejtés érdekében adjuváljuk! Erre a célra, legkézenfekvőbb és talán a leghatékonyabb megoldás a Spur hatásfokozó/tapadó szerrel való alkalmazás.

 

kabuki-meggy-sarjhajtás

 

Az optimális permetléfedés érdekében válasszunk megfelelő fúvókaméretet. Részesítsük előnyben a kis nyomást, nagy cseppméretet. Ne feledjük, a termék ott hat – kontakt volta lévén – ahová kerül. A rosszul beállított fúvóka a nem kívánt célfelület fedi le. Szőlőben az ideális törzs­hajtás hossza 10–15 cm. Almában és csonthéjasokban maximum 60 cm-es legyen a sarjhajtás mérete.

 

kabuki-szoloben

 

A KABUKI-val kapcsolatban még egy fontos információ, hogy a hatóanyaga a piraflufen-etil gyomirtó szerként számos kultúrában engedélyezett. Elsősorban a széles levelű gyomok ellen hatásos. Tehát szimultán – sarjhajtás/tőhajtás tisztítása során – a széles levelű gyomok kontrollálásában is segítségre lehet.

 

Dr. Fenyves Tibor PhD
Sumi Agro Hungary Kft.

74-szoja-tamogatoi-kor-sumiagro