A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület legutolsó évzáró rendezvényén (ami sajnos nem tavaly, hanem 2019-ben került megrendezésre) hangzott el az az előadás, amely kicsit rendhagyó módon közelítette meg ennek az igen fontos fehérjenövénynek a termesztését. Az biztos, hogy a címet olvasva nem sokan tudták elképzelni, hogyan „kerül a csizma az asztalra”, de később kiderült, hogy a párhuzam csupán egy szemléletváltás könnyebb megérthetőségét szolgálta.
Mit takar a szójafitnesz?
Az előadás három részre tagolódott:
A hagyományos növénytermesztési gondolkodásban sokszor pont a növény az, amit szem előtt tévesztünk. Gondoskodunk a táplálásáról, az ápolásáról és a védelméről, de közben nem figyelünk arra, hogyan „érzi magát” a szója, milyen az erőnléti állapota – azaz a növényegészség kimarad! Pedig tudjuk jól magunkról, ha testileg-lelkileg rendben vagyunk, közérzetünk megfelelő, akkor a teljesítőképességünk is jobb – természetesen az adott környezeti feltételek mellett. Hiszen a növények esetében sem zárhatjuk ki az időjárási (pl. hőmérséklet, csapadék, szél) és természeti (pl. talaj, domborzat) körülményeket, de ezekre csak minimális befolyásunk lehet (pl. öntözés). A növények egészségének fenntartására és esetleges javítására viszont vannak olyan lehetőségeink, amivel érdemes élnünk, ha a körülmények ezt megkövetelik vagy lehetővé teszik.
Miről is van szó? A növények egészségi állapotára a F.I.T.T. betűszócska elemeit felhasználva a következő jellemzők használhatóak:
F, mint feltöltve, azaz a számára szükséges anyagokból kellő mennyiségű áll rendelkezésre. A növényekre jellemző, hogy azokból az anyagokból képeznek raktárkészletet, amelyekre folyamatosan szükségük van (ilyenek például az aminosavak és a cukrok). A feltöltött állapot az alapja a megfelelő teljesítmény „leadásának” – és egyébként a környezeti hatásokra adott stresszválasznak is!
I, mint igényei kielégítve, azaz az egészséges élet feltételei (víz, élettér, fény, hőmérséklet, tápanyagok, CO2 stb.) adottak legyenek az életfolyamatok megfelelő szinten való működéséhez.
T, mint toleranciaképes, azaz önmaga is képes a megváltozott környezeti feltételekhez alkalmazkodni, illetve a külső hatásoknak ellenállni (stressztűrő képesség). Ez napjainkban egyre fontosabbá válik, többek között a szélsőséges időjárási jelenségek számának növekedése és az uniós növényvédő szer hatóanyag-kivonások miatt.
T, mint természetes egyensúlyban van, azaz a természetben uralkodó elvnek megfelelően a szervezetnek az egyensúlyi állapota az, ami az optimális működés feltétele.
A növény-egészségügyi kezelések célja a növények F.I.T.T. állapotának kialakítása és fenntartása. Ehhez ma már rendelkezésre állnak különböző eszközök, ezek egyik csoportját az ún. biostimulátor készítmények adják. A hazai törvényi szabályozás jelenleg három, az ún. termésnövelő anyagokhoz tartozó készítménycsoportot sorol ide:
Ahhoz, hogy megértsük ezeknek a termékeknek a felhasználhatóságát és elvárható hatását, a nemzetközi szakirodalomban megtalálható csoportosításukat is érdemes áttekinteni:
A hazai szakemberek ezeket a termékeket lényegében napi szinten használják, bár azok hatásmódjáról és alkalmazásuk elvárható eredményéről sajnos nagyon hiányos a rendelkezésre álló ismeretanyag. A termékkör sokszínűsége, és hogy pontos meghatározásuk még nemzetközi szinten sem megoldott, felmerül az igény egy, a gyakorlat számára is elfogadható és egyértelmű csoportosítás elkészítésére. (Tegyük hozzá, hogy a készítmények eredményes használatának nem kell feltétele legyen egy definíció megléte, de a biostimulátor szegmensben való eligazodást mindenképpen segítené. Ennek ellenére olyan országokban sem rendelkeznek ezzel, ahol pedig 30–40 éve stabil elemei a termesztéstechnológiának, pl. Spanyolországban vagy Olaszországban.)
A termékkörrel végzett nagyüzemi kezelések hatékonyságának vizsgálati eredményeit, a nemzetközi szakírók publikációit és a gyártó cégek (sajnos nem túl gyakori) szakmai ismertetőit felhasználva a következő (SZ.I.T.A.) hatásmódokat különböztetjük meg: szabályozó, irányító, támogató és aktiváló. Mit takarnak ezek a kifejezések?
A szója termesztésének jövedelmezőségét a megtermelt magok mennyisége (azaz a t/ha), minősége (azaz az olaj- és fehérjetartalom) és természetesen az értékesíthetősége, ára (azaz a forint/tonna) határozza meg – a termelési költségek levonása után. Ezekből a tényezőkből a költségek minimalizálása (ha lehetséges) és a hozam növelése az, amire a növénytermesztő szakembereknek lehetősége van. A növényélettani szemlélet ez utóbbira, pontosabban ez utóbbinak az összetevőire koncentrál.
A termést a szója esetében (hasonlóan más kultúrákhoz) az ún. terméselemek határozzák meg:
(A zárójelben lévő jelölések az adott terméselem kialakulásának és fejlődésének végpontjait mutatják, jelentésüket a következőkben ismertetjük.)
Mivel a hektáronkénti hozam növelése önmagában „megfoghatatlan” feladat, könnyű belátni, hogy ha az azt meghatározó terméselemek nagyságát javítani tudjuk, az a végső termést is növelni fogja. A feladat tehát adott: határozzuk meg az egyes terméselemek kialakulásának időpontját, a folyamatokhoz szükséges optimális feltételeket, és biztosítsuk ezeket a szója számára: a kellő időpontban a megfelelő támogatást!
A szója fejlődési stádiumainak meghatározása
VE – a szikleveles állapot. A csírázás/kelés megindulásához kellő hőmérséklet, talajnedvesség és megfelelő minőségű magágy szükséges. Optimális körülmények között 48 órán belül megindul a csírázás, majd a kelés a sziklevelek megjelenésével zárul. Ezek raktározott tápanyagai biztosítják a csíranövény fejlődését a kelést követő 7–10 napig. Ebben a fázisban véglegesedik az 1. terméselem, a kikelt növények száma.
VC – az elsődleges lomblevelek megjelenése. Az első levélpár egyszerű levelei átellenesen fejlődnek a száron. Ezt követően minden levél ún. hármasan összetett, és akkortól számítjuk a megjelenésüket, amikor a következő levélemelet levelein a levélélek már nem érnek össze, azaz kezdenek kiterülni.
V1 – az első hármasan összetett levél megjelenése, az első levélemelet (nódusz). A levelek megjelenési üteme (az ún. fillokron) az 5. levélemeletig kb. 3–5 nap, majd ezután 2-3 nap.
V2 – a második hármasan összetett levél (2. levélemelet) megjelenése. A nitrogéngyűjtő gümőcskék aktivitásának kezdete.
V5 – az ötödik hármasan összetett levél (5. levélemelet) megjelenése. Két levélemelettel korábban, a 3. hármasan összetett levél kifejlődése után kezdődik meg az oldalágak fejlődése, amelyek maximális száma általában hat. Ebben a fázisban kezdődik meg a szár felső részén, a hónaljrügyekben a virágok differenciálódása (kialakulása). A levélemeletek lehetséges száma véglegesedik, de ezek nem mindegyike fejlődik majd ki a szója élete során.
R1 – A virágzás kezdete, aminek jele, hogy valahol a főszáron megjelenik az első virág (általában a 3-4-5-6. levélemelet valamelyikén). A szójára jellemző, hogy öntermékenyülő, azaz a megtermékenyítéséhez nem szükséges sem szél, sem beporzó szervezet. A virágzás a hónalji virágfürtön lentről felfelé halad, a száron pedig lefelé és felfelé egyaránt.
R2 – Teljes virágzás ideje, amikor a legfelső két levélemelet valamelyikén van nyíló virág. A növény ekkor teljes magasságának és az élettani érettség állapotában várhatóan meglévő levélemeleteinek kb. a felét érte el. Megindul a makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) és a száraz anyag gyors felhalmozása.
R3 – A hüvelyek kialakulása akkor kezdődik, amikor a legfelső négy levélemelet egyikén az egyik hüvely hossza eléri az 5 mm-t. A hőmérsékleti anomáliák (hideg, hőség) és az aszály ebben az időpontban káros hatással van a hüvelyek számára, a magok számára és nagyságára.
R4 – A hüvelyek megnyúlásának idején a legfelső négy levélemelet egyikén legalább egy hüvely hossza eléri a 20 mm-t. Ebben a fenológiai stádiumban kezdődik meg a magok fejlődése, és a hüvelyekben a száraz anyag felhalmozása. A végső termés szempontjából ez a legkritikusabb időszak!
R5 – A szemtelítődés kezdetét az jelzi, amikor a legfelső négy levélemelet egyikén az egyik hüvelyben legalább egy mag hossza eléri a 3 mm-t. Energetikai szempontból ez a legérzékenyebb időszak, hiszen ekkor éri el a növény a maximális magasságát, kialakul a levélemeletek végleges száma, csúcspontjára jut a szárazanyag-beépülés (ez a minőség és a magok tömege szempontjából fontos). A gümőkben a nitrogénkötés intenzitása eléri a csúcspontját, majd gyorsan csökken. A szója víz- és tápanyagigénye jelentős mértékű. Megkezdődik a tápelemek átcsoportosítása a vegetatív részekből, és a növény teljes tápanyagigényének már csak 50%-át veszi fel a talajból. A szója már nem képes a káros környezeti hatások tolerálására, minden stresszhelyzet jelentős veszteséget okozhat a hüvelyek és a magok számában, illetve a magok nagyságában.
R6 – A magok intenzív növekedésének időszaka, amelynek kezdetén a legfelső négy levélemelet egyikén a magok teljes szélességben kitöltik a hüvelyt. A szemtelítődés maximuma ebben a fázisban van, amelynek végén a hüvelyek szárazanyag-tartalma kialakul (6. terméselem). Megkezdődik a levelek intenzív hullása, csak ebben a fázisban 3–6 hármasan összetett levelét veszíti el a szója.
R7 – Az érés kezdete, amikor a főhajtáson található hüvelyek egyike érett színűvé (cser vagy barna) válik. Az egyes magok szárazanyag-tartalma eléri végső szintjét, nedvességtartalmuk kb. 60%. Ebben az időszakban a környezeti hatások (stressz) már nem okoznak számottevő kárt, kivéve a fizikai sérülések nyomán fellépő terméscsökkenést (pl. szél, jég, magpergés).
R8 – A teljes érettség állapota, amikor a hüvelyek 95%-a érett színű. További 5–10 kedvező időjárású nap után a magok nedvességtartalma 15% alá csökken.
A 2019-es záró rendezvényen egy üzemi kezelés (Újmohács, Margitta-sziget 92 Kft.) illetve technológiai kísérlet (Hédervár, Lajtamag Kft.) eredményeit ismerhették meg a hallgatók. A vizsgálatok során a szója abban a fejlődési stádiumban kapott ún. támogató típusú kezelést, amikor az egyes terméselemeinek kialakulása történt.
Újmohácson a virágzás elején és a virágzás félidejében volt a kezelés, aminek eredményeként minimális (+1%) terméstöbbletet mért a gazdaság: kezeletlen 3,79 t/ha; kezelt 3,83 t/ha).
Héderváron három kezelést hasonlított össze az üzem:
Az eredmények:
A kísérletek tanulsága
Az alkalmazott kezelések hatékonyságát befolyásolták többek a környezeti feltételek (pl. évjárat), a termőhelyi adottságok (pl. talaj), az alkalmazott agrotechnika (pl. talajművelés) vagy a fajta (genetika). A 2019-ben elvégzett kísérletek bizonyították a kezelések hatásosságát, de annak mértékét nem. Ennek meghatározásához több év és helyszín eredményei kellenek.
A növénytermesztés feladata, hogy a szója élettani folyamatainak zavartalanságát és ellátását biztosítsa. A kritikus stádiumok és fejlődési szakaszok ismeretében célirányosan befolyásolhatók az egyes terméselemek, és növelhető a termés mennyisége, minősége és biztonsága.