MENÜ

TIGRA® – gombával a gombák ellen

Oldalszám: 67
2021.02.13.

A Tigra® a Trichoderma asperellum T1 törzsét tartalmazó mikrobiológiai készítmény.

A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, így ezen tulajdonságuk teszi lehetővé, hogy a különböző – főként talajlakó – kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak. A növényi vetésforgó beszűkülése és a modern agrotechnikával járó forgatás nélküli talajművelés olyan növényvédelmi problémákat hoz létre, amelyek megoldása a talajok megfelelő egészségi/higiéniai állapotának a megőrzésével és fenntartásával lehetséges.

 

sclerotinia napraforgó száron

Sclerotinia napraforgó száron

 

A Tigra® különleges formulációja a talajban történő gyors felszaporodást teszi lehetővé. A kristálycukorra felvitt Trichoderma telepek így közvetlenül és gyorsan kapják meg azt a kezdeti szénhidrát tápanyagmennyiséget, amely a talajban történő gyors felszaporodásukhoz vezet.

A Tigra® technológiai szintű alkalmazásával több irányból érvényesülő komplex hatékonyságot érhetünk el:

  1. Nitrogén hatóanyag hatékonyságának növelése – a Tigra® talajba kerülését követően kölcsönös előnyös kapcsolatot alakít ki a növények gyökérrendszerével és auxin hormontermelést generál, amely szerepet játszik a nagyobb gyökértömeg kialakulásában;
  2. Foszformobilizálás – a Trichoderma gomba által termelt további enzimek (foszfatáz, fitáz) fontos szerepet játszanak a talajban kötött foszfor hatóanyagok a növény számára felvehető állapotba történő átalakításával;
  3. Védekező reakció kiváltása – a Trichoderma gomba éltciklusa során olyan másodlagos anyagcseretermékeket termel, amelyek képesek a növények immun/védekező reakcióit fokozni a biotikus és abiotikus stresszhatásokkal szemben;
  4. Csökkenti a talajlakó káros szervezetek életterét – a Tigra® rendszeres alkalmazásával és az optimális talajélet és a talaj mikrobiológiai folyamatainak fenntartásával a Trichoderma gomba gyors térnyerése jellemző, amely visszaszorítja a talajban élő káros mikrogombákat (Fusarium, Pythium, Rizochtonia, Sclerotinia).

Azokon a területeken, ahol a vetésforgóban sűrűn szerepel az őszi káposztarepce, napraforgó, szója meghatározó problémát jelent a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) kórokozója. A gomba kitartó képletei (szkleróciumok) hosszú évekig megőrzik fertőzőképességüket és direkt (micéliumos fertőzés) vagy indirekt (aszkospórás fertőzés) módon bekövetkező fertőzéssel jelentős kártételt okozhatnak. A Tigra® rendszeres alkalmazásával biológiai úton mérsékelni tudjuk ezeknek a területeknek a fertőzési nyomását.

A Tigra® technológiai alkalmazása:

  • a Tigra®-t 5 kg/ha-os dózisát vizes szuszpenzióban a talaj felszínére permetezzük. Ki lehet permetezni vetés, ültetés előtt és után, ill. később, a tenyész­időszak során. Sekély (5–10 cm mély) bedolgozás, eső, vagy öntözés segíti a Trichoderma spórák bejutását az aktív gyökérrendszerhez.

 

tigra formulációja

Tigra formulációja

 

A Tigra® vetéssel egy menetben folyékony kijuttató berendezéssel közvetlenül a magárokba, valamint kertészeti rendszerekben öntözővízzel is kijuttatható.

Gombaölő szereken kívül mindennel keverhető, a permetezési szóráskép nem meghatározó, granulátum és folyékony műtrágyákkal együtt is kijuttatható.

A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, mivel nincs sürgős bedolgozási, ill. bemosódási kényszer, néhány hétig a gombaspórák túlélnek a talajon vagy a növények felületén.

Kiszerelés: 20 kg-os zsák.

Ismerje meg a Tigra® használatának előnyeit az alábbi videóból: 

 

hechta-logo

www.hechta.hu