MENÜ

Alapos okunk van rá

Oldalszám: 51
Szabari Szabolcs 2021.02.13.

„Emlékszem az idei télre… egy hétfői napra esett…” – csak első olvasatra megmosolyogtató ez a keserédes mondat, másodikra már biztosan nem az.

Eddig bő 1 hét erejéig mutatta meg magát ez az évszak, pedig nagy szükség volna a vastag, hőszigetelő hótakaróra és vele együtt a tartós mínuszokra egyaránt. A visszakacsintgató januári tavasz újra tanúbizonyságát adja: a minőségi alapokat nem nélkülözhetjük őszi állományaink tápanyagellátása során sem. Sem a repce, sem a kalászosok nem tudtak mindezidáig egy „jót pihenni”, nincs igazi mélynyugalom, kisebb-nagyobb intenzitással, de folyamatos az étvágy, ugyanúgy, mint egy évvel ezelőtt. Egyre több táblarész mutatja, hol kezd elfogyni az erő, s várhatóan nagy lesz majd az éhség, mire oda tudunk érni… Önmagában a nitrogén pedig nem pótolhatja, nem helyettesítheti már az alapot, a másik két makroelemtárs jelenléte nélkül.

A Yara tavaly ünnepelte 115. születésnapját. A bő egy évszázadnyi tudás és tapasztalat termékeink és szolgáltatásaink formájában, szaktanácsadó csapatunk segítő közreműködésével ebben az évben is elérhető az Ön számára.

 

yara-202102-1000

 

Szántóföldi növényeink alaptrágyázására a jól bevált és bizonyított YaraMila termékcsaládot javasoljuk. A 600 kg-os BB kiszerelésű, melegen granulált, mezo- és mikroelem-tartalmú komplex termékek biztosítják valamennyi kultúránk kiegyensúlyozott tápanyagellátását. A kiváló oldékonyság és magas hatóanyag-tartalom mellett első osztályú fizikai tulajdonságok segítik a pontos és egyenletes kijuttatást, teljes felületen (akár 36 m-es szórásszélességig) és vetéssel egy menetben egyaránt. A termékcsalád P/K arány tekintetében 0,48 és 3,8 közötti skálával rendelkezik, mely garantálja Önnek is a talajra és növényigényre adaptált, helyspecifikus megoldást.

yara-202102-4A YaraMila 8‑24‑24 a legnépszerűbb YaraMila műtrágya, egyben zászlóshajó az alaptrágyák piacán. A Yara finnországi, 1100 kt/év komplex NPK összkapacitású, Uusikaupunki-i gyárából indul el, egészen az Ön műtrágyaszórójáig. 56%os hatóanyag-tartalmával, kén, bór, vas, mangán és cink kiegészítésével komoly tápanyagforrást biztosít, valamennyi szántóföldi növényünknél sikerrel használható. Dózisa kultúrától és talajellátottságtól függően 250–350 kg/ha, vetéssel egy menetben 150–200 kg/ha között van.

A másik nagyágyú a YaraMila 16‑27‑7-es. Az, hogy több gyártó palettáján is megjelent már azóta ez a fenti két komplex összetétel, természetesen nem a véletlen műve, de kérem, ez ne tévesszen meg senkit. Szintén Finnországban, Siilinjarvi-ban gyártják. Kén-, cink- és magas foszfortartalma miatt klasszikus kalászos‑starter műtrágyának számít. Elsősorban azon területekre javasoljuk, melyek káliumban jól, foszforral viszont kevésbé jól ellátottak. Teljes felületre történő kijuttatáskor 250–300 kg/ha mennyiséget javaslunk, vetéssel egy menetben pedig 150–200 kilogrammot hektáronként. Ha a területünk foszforban jobban ellátott, mint káliumban, vagy növelni akarjuk a kálium-ellátottságot a YaraMila 7‑20‑28-at, ha pedig nagyobb a talajunk felvehető foszfor- és a káliumtartalmának különbsége a YaraMila 9‑12‑25-öt ajánljuk alaptrágyázásra.

A foszforról tudni kell, hogy nagyon mobilis a növényben, de szinte immobil a talajban. Diffúzió útján jut el a gyökerekhez, és 12 mm (!) távolságra kell eljutnia a gyökérszőrökhöz, hogy felvehetővé váljék. 6,5 pH alatt Fe és Alfoszfát, lúgos pHn pedig Cafoszfát (oldhatatlan) formájában kicsapódik. Az alacsony talajhőmérséklet szintén kulcsfontosságú: 12–13 Celsius-fokos talajhőmérséklet mellett a talajban lévő foszfor mindössze ~ 1/3-a lesz felvehető a növényeink számára.

A Yara NP Starter mikrogranulátum (10,5% N, 47% P2O5), vetéssel egy menetben, 10–15 kg/ha dózisban alkalmazva, cink- és bórkiegészítéssel együtt biztosítja a könnyen felvehető, friss foszfort a korai vetések számára, a robbanásszerű, egyenletes kelés érdekében.

 

yara-202102-2

 

Szaktanácsadói csapatunkkal azon dolgozunk, hogy az az érték, melyet a Yara név képvisel, az Önök munkájában is realizálódjon, amikor az eredmények kiértékelésére kerül sor. Keressük egymást bátran ebben az esztendőben is!

 

Szabari Szabolcs
+36 30 964 9513

69-yara-logo