MENÜ

A szemescirok a jövő növénye

Oldalszám: 33
2021.02.13.

A szemescirok vetésterülete évek óta növekszik hazánkban. A cirokfélék előnye, hogy a gyengébb adottságú területeken is sikerrel termeszthetőek. Aszálytűrésük kiemelkedő, termésük eléri a 10–12 t/ha-t. Az új nemesítésű hibridek nemcsak glutén- és GMO-, de tanninmentesek is.

isterra logoES BOREAS középérésű szemescirok

Kimagasló termés: termőképességben verhetetlen vörös szemű középérésű cirok. Jelenleg a magyarországi kínálat egyik legnagyobb termésével rendelkező fajtája; termése üzemi méretekben is elérte a 10 t/ha-t. Gyors kezdeti fejlődés és kiváló állóképesség jellemzi.

Kiemelkedő termésbiztonság: szemescirkunk Magyarország egész területén biztonságosan termeszthető.  A gombás megbetegedésre nem hajlamos, ezért gombaölőszeres védekezést nem igényel. A cirok még gyengébb minőségű talajtípusokon is eredményesen termeszthető. A savanyú és a nagyon szikes, homokos talajtípusokon kívül bármilyen területen elvethető. A jobb tápanyag-ellátottságú területeken a szemescirok is magasabb termésátlagra képes, ezért a tápanyag-utánpótlásnál érdemes a megfelelő mennyiségű nitrogént, foszfort és káliumot biztosítani. A témában részletesebben a technológiák menüpontunk alatt tájékozódhat.

Többcélú felhasználás: az ES Boreas cirok hibridünk GMO- és tanninmentessége, valamint magas fehérjetartalma miatt kiválóan felhasználható az állattenyésztésben takarmányként. A sertések, szarvasmarhák, baromfifélék takarmányozásában elsősorban a kukorica és a szója helyettesítésére, illetve kiegészítésére alkalmas. Kisebb mennyiségben madáreleségként is használják. Gluténmentessége miatt az utóbbi években ciroklisztként is a boltok polcaira kerül.

Fontos még kiemelni, hogy a magas termés mellett a vízleadása is gyors, ezért nem csúszik a betakarítása. Átlag feletti fuzáriumtoleranciával rendelkezik. Vetését 260–300 ezer mag/ha vetőmagmennyiséggel javasoljuk. Vetőmagját kizárólag Concept III. csávázószerrel hozzuk forgalomba.

 

es-boreas

 

További információkért keresse kollégáinkat, látogasson el a www.isterra-seeds.com/szemescirok honlapunkra, ahol termesztéstechnológiai ajánlásainkat és a kísérleti eredményeket is megtalálja.