MENÜ

A kén felvétele és szerepe a növényben

Oldalszám: 24
2021.02.13.

A kén a talajban szerves és szervetlen kötésben fordul elő. A szerves kéntartalom a humusztartalom növekedésével növekszik.

fitohorm-allo-hirdetes-2021növények a ként szulfátionként veszik fel. A növényben a szulfát jelentős része redukálódik, SH-csoportok képződnek, és ebben a formában jut vissza a szerves trágyával, illetve a gyökérmaradványokkal a talajba. A kén körforgalma a nitrogén körforgalmához hasonló. A növényben a szulfát és nitrátion redukálódik, a talajban a redukált formák oxidálódnak. Az oxidációt levegős és levegőtlen közegben más-más mikroszervezetek végzik.

A kén körforgalmában kedvezőtlen viszonyok között zavar léphet fel. Így pl. szellőzetlen, összeiszapolt talajban a szulfát kén-hidrogénné redukálódhat. Ez egyrészt azért nem kívánatos, mivel a kén-hidrogén a növényekre mérgező hatású, másrészt a kén-hidrogén vassal oldhatatlan vas-szulfidokat képez, így a kén és a vas felvétele is gátolt. A fémszulfidok képződése következtében más mikroelemek hiánya is felléphet.

A növények a ként legnagyobb részben a gyökéren keresztül szulfát-ion formájában tudják felvenni, de levélen keresztül is jól hasznosítják azokat. A talajon keresztüli kénpótlás egyetlen hátránya, hogy lassú. A szulfátok a növényben a levelekbe szállítódnak és ott redukálódnak, majd szerves vegyületekbe épülnek be.

A kén, mint építőelem is igen fontos. A növényekben a nagy fehérjetartalom többnyire nagy kéntartalommal párosul.

Európában a kénhiány egyre nagyobb léptéket ölt. Hazánkban a koncentrált foszforműtrágyák használata, valamint a savas esők hiánya következtében csökken a mű­trágyákkal és csapadékkal a talajba jutó kén mennyisége, ami helyenként kénhiány kialakulásához vezetett. A kénmérleg pozitív vagy negatív voltát a kimosódás is befolyásolja. A kén esetleges visszapótlására a mezőgazdasági gyakorlat mindeddig viszonylag kisebb figyelmet fordított. Tette ezt annak ellenére, hogy a növények számára rendelkezésre álló kén mennyisége számos mezőgazdasági területen csökken.

Megoldás a kénpótlásra

A lombon keresztüli tápanyag-utánpótlással elsősorban a növény élettani folyamatait tudjuk segíteni. A Fitohorm termékekben levő tápelemek lombon keresztüli pótlása jelentősen befolyásolhatja a talajból felvett tápelemek mennyiségét és azok beépülését.

A FitoHorm Turbo Kén növeli a növények ellenálló képességét, fiziológiai teljesítő képességét, fejlődését és növeli a termés mennyiségét. Segíti a kiváló élelmiszer-ipari paraméterek és takarmányminőség kifejlődését. Stimulálja az aromajáratokban képződő növényi olajok mennyiségét és azok fajra jellemző beltartalmát. Az igazi kénpótlás megfelelő eszköze levélen keresztül.

Alkalmazásának előnyei:

 • extra magas felvehető kéntartalommal
  rendelkezik, 600 g/l „S” tartalom,
 • a termés minőségén felül a mennyiségre
  is pozitívan hat,
 • javítja a nitrogén felvételét és annak
  hasznosulását,
 • növeli a növények szárazanyag-tartalmát,
  és mérsékeli az aszálykárt, fokozza a fehérje-
  és olajtermelést
  ,
 • javítja a bokrosodást,
 • a szerves kelátképző lehetővé teszi a
  magas hatékonyságú tápanyagfelvételt.

Kénhiány esetén zavar keletkezik a fehérjeszintézisben (csökken a fehérjetartalom), satnya növekedés mellett a levéllemezek kiszélesedése is gátolt marad (asszimiláció, növekedésgátlás), csökken a nitrogén hasznosulása is.

Kénigényes kultúrák:

 • repce 50–70 kg/ha,
 • cukorrépa 30–40 kg/ha,
 • őszi kalászosok 15–20 kg/ha,
 • kukorica 20–30 kg/ha,
 • burgonya 10–20 kg/ha.

A lombtrágyázás hiányában minőségromlás, termésveszteség következhet be. 3-4 ezer forintos pluszköltséggel jelentős haszonra tudunk szert tenni, hiszen a szilárd tápanyagok is jobban hasznosulnak. A Fitohorm termékekkel hosszabban fenntarthatjuk és megerősíthetjük a növények normális élettani folyamatait, mely segítségével a növény – kedvező időjárás esetén – megfelelően tud fejlődni. Hatására nem nyúlnak el a fejlődési fázisok, így növekszik a termésbiztonságunk! Őszi búza bokrosodásához legkézenfekvőbb megoldást a FitoHorm Gabona adja, 4–5 liter/ha-os dózisban.