MENÜ

Új mérföldkő a biológiai növényvédelemben

Oldalszám: 25-26
Klein Róbert 2021.01.17.

Ha Kwizda Agro, akkor sokaknak növényvédelmi megoldásokat és speciális tápanyag-ellátási technológiákat kínáló gyártó és forgalmazó vállalat jut eszébe. Technológiáink a fenntarthatóságot, a talajvédelmet, a tápanyagok és vízhasznosítás hatékonyságának növelését szolgálják, összhangban az Európai Bizottság Zöld irányelveivel.

A biológiai növényvédőszer-fejlesztésekre is nagy hangsúlyt fektet a családi tulajdonban levő cég. Az elmúlt évtizedekben számos új megoldást adtunk a magyar gazdatársadalomnak, gondoljunk csak az Öko-ni, Trifender, Pannon Starter Perfect Pro innovatív termékekre, melyek ma is működő, elfogadott megoldások. 2020-ban egy új mérföldkőhöz érkeztünk, Magyarországon is elismerésre került egy biológiai fungicid, a Xilon. Ez az első, Trichoderma törzset tartalmazó készítmény Európában, mely napraforgóban és szójában a szklerotínia ellen bevethető. Mikrogranulált formulációja megkönnyíti a szántóföldi növények széles körében történő alkalmazását, mivel vetéssel egy menetben kijuttatható. Az idei évben a Xilon biológiai talajfungicid elnyerte a Crop Science Awards 2020 legjobb biológiai termékdíját, számos nagy multinacionális cég fejlesztését megelőzve.

Mi is a Xilon?

A Xilon biológiai talajfungicid, ami a vetéstől kezdve védi a növényeket a szklerotinia primer fertőzésétől, sőt kedvező hatása van a talajéletre és serkenti a növények növekedését. Hatóanyaga a Trichoderma asperellum T34-es törzse, mikrogranulált formulációban.

Szklerotinia fertőzés idén

Felméréseink alapján a szklerotinia tőfertőzése 5–35%-ban jelen volt a napraforgó- és szójatáblákban. Június elejétől az esőzések következtében folyamatosan nőtt a fertőzött tövek aránya. Szinte mindenhol a primer fertőzés tüneteit lehetett látni, szekunder fertőzést csak észlelési szinten. Hogyan fertőz a szklerotinia? A talajból indul a fertőzés, a gomba eltömíti a növény szállító edénnyalábjait, és hervadását, pusztulását idézi elő. A fungicides állománykezelésekkel nem tudjuk a talajból induló fertőzést megakadályozni.

Miért több, mint egy fungicid?

Fungicid hatása mellett kedvezően hat a gyökérfejlődésre, a növények korai fejlődési erélyére, fotoszintetikus aktivitására. Egészségesebb, robusztusabb, az abiotikus stresszhatásokat jobban tűrő lesz az állomány.

A Xilon hatásmechanizmusa

A Xilon hat a kórokozókra és a növényre egyaránt: a gyökér kolonizálásával védi a növényt a talajból fertőző kórokozóktól, így jobb lesz annak tápanyag- és vízhasznosítása is. A Trichoderma enzimeket is termel, melyek a kórokozó gombák szaporodását gátolják. Parazitálja a kórokozók gombafonalait és kitartó képleteit. Indukált rezisztenciát vált ki a növényben, melynek hatására a lombleveleken történő fertőzésekkel szemben ellenállóbbakká teszi a növényt.

A Xilonnal milyen eredményeket értünk el?

A Xilont az elmúlt években, különböző Sclerotinia fertőzöttség, különböző időjárási körülmények között teszteltük számos szántóföldi kultúrában. Napraforgóban a GEP-es kísérletekben az állományban használható kémiai fungicidekkel összevetve, a Sclerotinia primer fertőzése elleni hatékonysága emelhető ki, illetve a termésre gyakorolt pozitív hatása. A szklerotinia magas szintű szekunder fertőzés fellépése esetén a legjobb hatékonyságot a Xilon + kémiai fungicid technológiája adta, és termésben is ez hozta a legjobb eredményt (1. diagramm). A magyarországi GEP-kísérletekben, alacsony fertőzési nyomás mellett a kombinált (Xilon + fungicid állományban) kezelések adták a legjobb eredményt (2. diagramm).

 

kwizda-biologiai-novenyvedelem-1

kwizda-biologiai-novenyvedelem-2

 

A fejlesztési kísérleteinkben 22 termőhely átlagában +6,2%-kal növelte a napraforgó termését (3. diagramm). Több helyszínen tapasztaltuk a növények jobb korai fejlődési erélyét, zöldebbek, robusztusabbak voltak a növények. A magasabb Sclerotinia fertőzöttségű (14–16%) termőhelyeken a Xilon szignifikánsan csökkentette a primer Sclerotinia fertőzés mértékét (hatékonyság 40–65% volt).

 

kwizda-biologiai-novenyvedelem-3

 

A Xilon használatának lehetőségei

Vetéssel egy menetben lehet kijuttatni mikrogranulátumszóró adapterrel felszerelt vetőgéppel 10 kg/ha dózisban, napraforgóban és szójában a szklerotiniás betegség, kukoricában a fuzáriumos betegség ellen.

Összefoglalva, a Xilon használata növeli a termésbiztonságot és a termést, a szklerotinia primer fertőzése ellen pedig megoldást nyújt. A kórtani problémák csökkentése mellett egészségesebb, a szélsőséges időjárási tényezők okozta stresszhatásokat jobban viselő növényeket eredményez. Vitathatatlanul helye van a napraforgó integrált növényvédelmében!

 

Klein Róbert
biotermék menedzser
Kwizda Agro

2017_kwizda_agro_cmyk logo attervezes_ok