MENÜ

Folyékony elemi kén vagy ATS?

Oldalszám: 48
2021.01.15.

Kénpótlás, vadriasztás, gombaölés és „talajfertőtlenítés” vagy kénpótlás és nitrogénveszteség csökkentés?

vulcan-kijuttatas

 

Kénezni ma már mindenkinek és szinte minden növényt kellene. A kénhiány számos esetben nem vált ki szemmel is azonnal észrevehető jelenséget. Másodlagos problémák azonban visszavezethetők az állandósuló és alacsony kénellátottságra. A folyékony kén több formája is rendelkezésre áll. Ön dönt, hogy melyikre van még szüksége!

A kénhiány

A kénhiányos növény termésmennyisége jelentősen elmarad a kénben jól ellátott növényétől. Kevesebb nitrogént képes felvenni, növekedése lassul, de még a levélzet viaszréteg vastagsága is csökken. A növények, a fagyra, aszályra és betegségekre is érzékennyé válnak. A kénhiány súlyos veszteséget okoz a gyorsuló klímaváltozás, valamint az invazív rovarok megjelenése időszakában. Számos esetben pedig kénhiányra vezethető vissza, az alacsony ezermag-tömeg, a léha szemek száma, és természetesen az elmaradó sikér és olajsavtartalom.

Vulcan Profi S80 - folyékony elemi kén

A Vulcan Profi S80 minimum 800 g/liter, mikron méretű elemi kén szemcsét tartalmazó, sárgásfehér színű szuszpenzió. Hagyományos permetezővel kijuttatható. Használatával hasonló folyamatot indítunk el, mint amikor kénszalaggal fertőtlenítik a hordót. Büdös, és mérgező kéngázok keletkeznek, amely megüli a talaj felszínét és beszivárog a mélyedésekbe. Egy kéngázos táblában – akár van már benne növény, akár még nincs – semmilyen vadállat nem szívesen tartózkodik. A rovarok nem ide rakják a petéiket, és a férgek sem akarnak a felső 5–10 cm-es rétegbe feljutni. A növény pedig levélen és gyökéren keresztül is kénhez jut.

 

vulcan-vadriszto-hatas

 

Vulcan Profi S35B - ammónium-tioszufát, bórral

A Vulcan Profi S35B, magas hatóanyag tartalmú NS13-26 tartalmú termésnövelő, amely 0,1%-ban bórt is tartalmaz. A kén tartalma (345-360 g/liter elemi kénben) lehetővé teszi, hogy 20-50 liter/ha dózis esetén is jelentős mennyiségű kén tápanyagot juttassunk ki. Az ammónium-tioszulfát tökéletesen keveredik az UAN oldatba és vele együtt könnyen kijuttatható. A Vulcan Profi S35B csökkenti az ammónia párolgást és lassítja a nitrifikációt. Így használatával 10-15%-kal kevesebb nitrogén hatóanyag kijuttatása is elegendő, ugyanazon hatás eléréséhez.

 

vulcan-profi

 

vulcanagro-lablec