MENÜ

FORCE EVO – Starter hatású talajfertőtlenítő – talajfertőtlenítő hatású starter

Oldalszám: 33
Papp Zoltán 2020.11.06.

Gyakran jelentkezik a termelők részéről az az igény, miszerint szükség lenne talajfertőtlenítésre és szeretnének mikrogranulátum formában starter tápanyagokat kijuttatni kukoricában.

Ez viszont abba a technológiai korlátba ütközik, hogy a vetőgépek döntően egy mikrogranulátum kiszórására alkalmas tartállyal rendelkeznek. Így a termelőknek választani kell: vagy talajfertőtlenítenek, vagy starter műtrágyát használnak. Ahol szükséges, ott gyakran a talajlakó kártevők elleni védekezést választják, de így nem tudják kihasználni a starter nitrogén, foszfor és cink pozitív hatását a kezdeti, különösen hideg májusi időjárás esetén. 

Az újonnan engedélyezett Force Evo starter hatású talajfertőtlenítő használatával e kompromisszumot nem kell megkötni. A készítmény egy szemcsében lévő teflutrin tartalma biztosítja a talajlakó kártevők elleni rovarölő hatást, a szintén ebben a szemcsében lévő nitrogén, foszfor, mangán és cink hatás pedig a kezdeti gyors fejlődést garantálja, akár hidegebb periódusban is.

 

1. kép jobbra force evo hatására nagyobb zöldtömeg és erőteljesebb gyökérzet fejlődik szemben a csak talajfertőtlenítő kapott résszel létavértes 2020. május 16-1

1. kép: balra Force Evo hatására nagyobb zöldtömeg és erőteljesebb gyökérzet fejlődik szemben a csak talajfertőtlenítő kapott résszel, Létavértes, 2020. május 16.

 

Összetétele 0,5% teflutrin + 10% nitrogén (N) + 41% foszfor (P) + 3% mangán (Mn) + 2% cink (Zn). A készítmény kijuttatása mikrogranulátum adagolóval felszerelt vetőgéppel történik, sorkezelés formájában, a magok közelébe. A termék kukoricában és burgonyában van engedélyezve 16–20 kg/ha dózisban. Az alacsonyabb dózis hatékony a drótférgek és a pajorok ellen, míg a magasabb dózis (20 kg/ha) akár a gyenge-közepes kukoricabogár lárva-fertőzés esetén nyújt kellő védelmet a kultúrnövény számára. 20 kg/ha dózisban gyakorlatilag egy teljes starter műtrágyának megfelelő tápanyag kijuttatása történik meg. Ezzel a hatással akár egy teljes gyökéremelet regenerációja történhet meg erős kártétel esetén is, ami segíti a gyökerek gyógyulását (1. kép). Diffúzor használata javítja a drótféreg elleni hatékonyságot, mivel az eszköz abba a rétegbe (a mag feletti rész és a talajfelszín alatti szárrész) teríti a Force Evo-t, ahol a drótférgek károsítása történik.

 

2. kép balra force evo 16 kgha dózisban, jobbra kezeletlen kontroll drótféreggel erősen fertőzött területen mosonszolnok 2020. július 8-k

2. kép: balra Force Evo 16 kg/ha dózisban, jobbra kezeletlen kontroll drótféreggel erősen fertőzött területen, Mosonszolnok, 2020. július 8.
 

A termék elmúlt évekbeli vizsgálata során megállapítottuk, hogy minimális szintre tudja csökkenteni az egyre nagyobb gondot okozó drótféreg kártételét (2. kép és ábra), jelentősen mérsékli a kukoricabogár lárva kártételét, egyúttal a kezdeti gyökérfejlődést is serkenti és gyorsítja a gyökérzet regenerálódását esetleges kártétel esetén. Összességében a termék használatával ki tudjuk küszöbölni a talajlakó rovarok lárváinak kártételét, segítjük a gyökérregenerációt, javítjuk a növény stressztűrését és kezdeti fejlődését, átlendítjük a hideg által okozott relatív tápanyaghiányon. Ezek a pozitív hatások segítik a profi kukoricatermelők azon szándékát, amellyel maximális mértékben ki akarják használni a kukoricahibridekben lévő terméspotenciált és így a hozam növelésében további lépést jelent ezen technológia használata.

 

force-evo-mosonszolnok-2019-3

 

Papp Zoltán
kukorica kampánymenedzser
Syngenta Kft.

syngenta_logo.svg