MENÜ

Az új CLAAS AXION 900 sorozat

Oldalszám: 46-47

Okosabb és hatékonyabb, mint valaha: AXION 900 Stage V CEMOS és CTIC rendszerekkel

2020.11.08.

Erő, hatékonyság és kényelem – a CLAAS AXION 900 e három tulajdonságáról ismert 2011-es bevezetése óta. Mindamellett, hogy megfelel a Stage V kipufogógáz-kibocsátási normáknak, a CEMOS-ba – az első interaktív asszisztens rendszerbe – integrálja a gyári CTIC abroncsnyomás-szabályozó rendszert. Így sikerült a CLAAS mérnökeinek az új AXION 900-ban az erőt és az intelligenciát a legmagasabb szinten egyesíteniük.

402866_25

Hatékony emissziószabályozás, állandó teljesítmény

Az AXION 900 és AXION 900 TERRA TRAC Stage V modelljei az FPT bevált, 8,7 literes Cursor 9 hathengeres motorját használják. Az emissziószabályozást egy SCRoF rendszer kezeli AdBlue befecskendezéssel, megnövelt szűrő- és reakciófelületekkel. A kipufogógáz visszavezetése továbbra sem szükséges. 1800 fordulat/perc sebességnél a motor modelltől függően maximum 325–445 LE teljesítményt nyújt. A bevált CLAAS alacsony fordulatszámú koncepcióval az 1600–1860 Nm csúcsnyomaték már 1400 fordulat/percnél elérhető. Mivel nincs boost rendszer, szükség esetén minden feladathoz teljes teljesítmény áll rendelkezésre. A megbízható és hatékony CMATIC fokozatmentes sebességváltó azt is biztosítja, hogy minden sebességnél elérhető legyen a maximális nyomaték. Az 50 vagy 40 km/h maximális sebességet 1470–1400 fordulat/perc értékkel lehet elérni, üzemanyag-takarékosan. Az alapjárati fordulatszám 650 fordulat/perc. A vezető három virtuális tartomány közül választhat a feladathoz.

Maximális tapadás kerekekkel és gumihevederrel is

Az AXION 900 sorozatot 2017 óta maximum 44 colos hátsó kerekekkel szerelik. A hosszú, 3,15 m tengelytávval együtt ez mindig kiváló földi erőátvitelt eredményez. Ikerkerekek használata is lehetséges mind az első és hátsó tengelyeken. Újdonság a CTLA gumiabroncs-nyomásszabályozó rendszerek gyári szerelése. A 2800 l/perc levegőellátási sebességű CTIC egy kiegészítő kompresszor segítségével gyorsan állítja a gumiabroncs belső nyomását, hogy az maximálisan megfeleljen a traktornak, a vontatott munkagépnek és a talajviszonyoknak. A rendszer teljes mértékben ISOBUS-kompatibilis, ezért azt az AXION 900 CEBIS termináljába integrálták. Kívánt esetben az ISOBUS-os munkagépek az S10 terminálon keresztül vezérelhetők és felügyelhetők. A funkciógombok szabadon és egyedileg rendelhetők a traktor és a munkagép funkcióihoz.

Az 50/50 statikus súlyeloszlás és a 13 t terheletlen öntömeg eredményeként orrsúly továbbra is csak nehéz vontatási munkákhoz szükséges. A szállítási munkák során az AXION 900 mindig biztonságos vezetési élményt nyújt bármilyen terepen, még orr­súly nélkül is. A megengedett legnagyobb tömeg 18 t.

 

403178_25

 

Az öt, kerekes géppel ellátott modellsorozatot a 2018-ban bemutatott AXION 930 TERRA TRAC és AXION 960 TERRA TRAC teszi teljessé, amelyek szintén megfelelnek a Stage V emissziós normáknak. Mint a világ első félhevederes járószerkezetű nagy traktorjai, mezőn, gyepen és úton is szépen haladnak, ötvözve a teljesen gumihevederes és a standard traktorok előnyeit. Az ebbe a teljesítményosztályba tartozó gumihevederes könnyű traktorok univerzális alkalmazási köre a nehéz és közepesen nehéz talajműveléstől, a vetőgéppel végzett munkákon és a rakodókocsival történő betakarításon át egészen a speciális alkalmazásokig terjed, például a hígtrágya-kijuttatásig. Kanyarodás során a hevederek hajtásába történő beavatkozásnak köszönhetően egyszerre válik lehetővé kis kanyarodási sugár, minimális talajnyírás mellett. 16,5 t önsúly mellett a legnagyobb megengedett össztömeg 22 t. Még akkor sem haladja meg a maximálisan megengedett 3 méteres szélességet, ha a legszélesebb 890 mm-es gumihevederrel van szerelve, így a vonulás is sokkal egyszerűbb.

Intelligencia és hatékonyság a CEMOS segítségével: itt a CTIC abroncsnyomás-szabályozás

Az AXION 900 sorozatú traktorok opcionálisan CEMOS-szal szerelhetők, melyet 2018-ban vezettek be. Ez az ARION 500, ARION 600 és AXION 800 sorozatok gépeibe is rendelhető. A CEMOS opcionálisan kapható minden CEBIS-szel felszerelt AXION 900 kerekes traktorhoz, és ez az első interaktív és önállóan tanuló vezetősegítő és gépoptimalizáló rendszer traktorokon, amely lehetővé teszi a hatékonyság jelentős javulását a traktor és a gép kézi beállításához képest. Gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, hogy a dízelfogyasztás kétszámjegyű megtakarítást mutat, vagy azonos dízelfogyasztásnál hasonló nagyságrendű területnövekedés érhető el. Mindkét paraméter optimalizálása lehetséges. A CEMOS nem csak a vontatóspecifikus paramétereket vizsgálja – például a súlyolást és a motornyomást –, hanem a vontatott munkagépet is. Lehetőség van számos eketípus optimalizálására is, az ekeasszisztensben tárolt adatoknak köszönhetően.

A Stage V AXION 900 kerekes traktorok egyben az első traktorok, amelyek a CEMOS-t kombinálják a gyárilag felszerelt CTIC abroncsnyomás-szabályozó rendszerrel. Ez lehetővé teszi a belső gumiabroncs-nyomás intelligens és dinamikus beállítását munka közben, a már említett többi paraméter optimális összehangolásával és a vezetővel való interakcióval egyidejűleg. Ez teszi a CEMOS-t a jelenlegi legátfogóbb és leghatékonyabb folyamatoptimalizálóvá a szántóföldi traktorok világában.

 

Tekintse meg az alábbi VIDEÓT a CTIC abroncsnyomás-szabályozó rendszerről ide kattintva!

claas-axion-900-video

 

A CEMOS működtetése gyerekjáték, különösen azért, mert a rendszer aktívan kutatja a teljesítmény növelésének lehetőségeit, és rögtön továbbítja a javaslatokat a vezetőnek. A járművezető megerősítheti a javaslatokat, vagy visszautasíthatja a CEMOS tippjeit, és alternatív optimalizálási lehetőségeket kérhet.

A szokásos CEBIS berendezés tartalmazza a 12 hüvelykes, ISOBUS CEBIS terminált, nagy színkontraszttal és nyomógombos vagy érintőképernyős működtetéssel. Az S10 terminál opcionálisan hozzáadható a GPS PILOT, a változó alkalmazási sebesség, és a szakaszvezérlés funkcióinak támogatásához. A CEBIS-szel együtt akár 6 kamera is megjeleníthető egyszerre. A CEBIS és a CMOTION multifunkciós kar nélküli egyszerű CIS + konfigurációban az S10 terminál lehetővé teszi az ISOBUS-alkalmazásokat és a szakaszvezérlést is.

 

403225_25

 

A kényelem is tovább nőtt

A négypontos fülkefelfüggesztésnek, az opcionálisan aktív és szellőztetett vezetőülésnek és az első tengely felfüggesztésének 90 mm-es rugóútja, valamint az automatikus terhelés- és fékkompenzációnak köszönhetően az AXION 900 a legmagasabb szintű kényelmet kínálja. A kormánykerék, a vezető és az oktató ülésének és kartámaszának bőrkárpitozásából álló új bőrcsomag prémium hangulatot áraszt magából, és fokozott kényelmet biztosít, különösen hosszú munkanapokon. A széles, ívelt hátsó ablak kiváló kilátást nyújt a vezetőnek a munkagépekre. A hátsó ablak opcionálisan színezett vagy fűthető.

 

403217_25

 

Power Beyond üzemmód

A hátul 11 t teherbírású, elöl 5,0 vagy 6,5 t teherbírású AXION 900 továbbra is az egyik legerősebb súlyemelő a kategóriájában. Az opcionálisan kapható 220 l/min szállítási teljesítményű szivattyút a standard 150 l/min szállítási teljesítmény mellett most egy LS booster egészíti ki. Power Beyond üzemmódban ez biztosítja az áramlási sebesség még gyorsabb és pontosabb beállítását a melléklet követelményeinek megfelelően.

 

claas-axion-900-tablazat

 

www.axial.hu

74-szoja-tamogatoi-kor-axial-logo-2019