MENÜ

Új Corteva kutató- és fejlesztőközpont Szegeden

Oldalszám: 19
2020.10.08.

A Corteva Agriscience™ új, többféle növénykultúra tesztelésére és kutatására is alkalmas kutatóközpontot nyit
Szegeden. A magas színvonalú tudományos munka során az európai termelőket kiszolgáló, fenntartható megoldások kidolgozására összpontosítanak mind a növénynemesítés, mind a növényvédelem területén.

a szegedi kutatóközpont látképe

 

A tisztán mezőgazdasági profilú nemzetközi vállalat bejelentette, hogy hazai növénynemesítési és növényvédelmi kutatási képességeit a szegedi kutatóközpontjában egyesítette, amely egy többféle növénykultúra tesztelésére és kutatására is alkalmas kutatóközpontként működik tovább. A központ így koordinációs feladatkört is ellát, biztosítva a Corteva Agriscience™ K + F munkacsoportjainak, hogy egymással együttműködve úttörő és egyben fenntartható mezőgazdasági megoldásokat fejlesszenek Európa és a világ termelői számára. Az 1,9 millió dolláros beruházással létrejött, újonnan integrált szegedi kutatóközpont így a Corteva egyik legnagyobb, többféle növénykultúra tesztelésére és kutatására is alkalmas európai kutatóközpontjává lépett elő. Az új kutatóközpontban a jelenlegi 34 alkalmazott közül nyolc kutató a vetőmag-nemesítéssel és a növényvédelemmel kapcsolatos innovációkra összpontosít.

A Szegeden működő növénynemesítő munkacsoport feladata a kukorica- és napraforgóhibridek nemesítése. A nemesítési munka célkitűzése magas terméspotenciállal és kiváló agronómiai tulajdonságokkal bíró hibridek fejlesztése, beleértve a hőstressztűrő képességet is, amely a kontinentális Európában az egyik legfontosabb termékjellemző. A részleg korábbi növénynemesítési tevékenysége már számos piacformáló terméket eredményezett, többek között a Pioneer® ExpressSun® herbicidtoleranciával rendelkező napraforgóhibrideket, a magas olajtartalmú napraforgó vetőmagokat, valamint a piacvezető Pioneer® Optimum® AQUAmax® kukorica termékeket. A részleg szülővonal-tesztelési és vetőmag-előállítási kutató munkája a Corteva szarvasi vetőmagüzemében folyó munkát is támogatják.

A mostantól Szegeden működő Növényvédő Szer Kutató-Fejlesztő munkacsoport (Integrated Field Science, IFS) új gyomirtó-, rovarölő- és gombaölő szer hatóanyagok, termékek, valamint csávázási technológiák és biológiai növényvédelmi megoldások kifejlesztésére koncentrál, melyeket széles körű szántóföldi kísérletekben tesztel.